2011/05/19

"Store hvededag"

Jeg elsker aftenen inden store bededag. Ikke kun fordi jeg elsker hveder, men også fordi det altid er så hyggeligt. Vi plejer at få et vennepar på besøg til friskbagte hveder og nogle timers hygge. Der kom desværre et bachelorprojekt i vejen i år, så jeg skulle kun bage til to personer i år. Det er nu stadig meget hyggeligt, bare at sidde i sofaen med gemalen og spise nogle hveder, efter to rimelig hektiske og hårde dage.

Opskriften på hveder har jeg fået fra min mor (det man fik hjemme hos mor er vel altid bare lidt bedre) den er meget plain og uden kardemomme som jeg ellers har forstået at der tit kommes i. Men hveder skal bare smage som hveder altid har smagt :)

Opskriften til 30 stk. er:

100 g gær
90 g sukker
120 g smør
3 tsk salt
6 dl vand
ca. 1 kg mel

Fremgangsmåden er jo egentlig rimelig simpel. Opløs gæret i vandet, tilsæt sukker, smør (jeg bruger dog altid olie i bagværk) og salt inden melet blandes i lidt af gangen.

Derefter æltes det godt igennem og hæver til dobbelt størrelse.

Dejen formes til 30 boller som sættes tæt i en bradepande hvorefter de skal efterhæve i 30 minutter.

Bages i nederste rille ved 225 grader i 10 minutter og derefter ved 200 grader i 10 minutter.

Min opfordring er, bag hvederne selv – de er nemme, smager fantastisk og giver lidt ekstra kredit hvis man får gæster :p

2 tanker om ""Store hvededag""

  1. Newyorkerbyheart

    UHm, elsker også hveder :-) Faktisk forstår jeg slet ikke at jeg ikke bager dem oftere, men så ville de måske ikke være så specielle……

    Mange hilsner
    Birthe

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *