2011/10/02

Kringle i stangform

vi er i den (u)lykkelige situation at have alt for meget marcipan – som skal bruges nu, pga. udløb :)

Derfor blev der bagt i går – 3 stks kringler med forskelligt indhold:

Det er samme grunddej til alle tre:

300 g mel
200 g smør (jeg bruger margarine – købt før fedtskattens indførelse)
2 spsk sukker
50 g gær
2 sammenpiskede æg

Gæren opløses i sukker og æg – her synes jeg det nemmeste er at smuldre gæren også drysse sukkeret ud over, når gæren så er “flydende” (tager et stykke tid) blandes det med æggene.
Herefter tilsættes smør og mel og det æltes godt igennem (her glæder jeg mig endnu engang over køkkenmaskinen der gør arbejdet for en)

Dejen deles i tre og rulles ud ca. 20 x 25 cm – herefter kommes fyldet i, dejen foldes over og dejen hæver i 40 minutter.

Pensles med æg og bages i 20 minutter ved 200 grader.

Det er en virkelig god dej – jeg kan ikke huske hvor jeg har den fra, men måske en eller anden blog – så hvem du end er, tak skal du have :)

Fyldet lavede jeg i tre udgaver, kanel-remonce med marcipan, kagecreme og æble.

Jeg startede med at skrælle æbler og sætte dem til at koge:

1 kg æbler
½ dl vand
1 spsk maizena
2 spsk sukker
½ tsk vanilje

Æblerne skrælles og befries for kernehuset (husk evt. at gemme dette til at lave æblesirup) æblerne sættes til at koge med vandet indtil de er kogt helt ud.
Når grøden er kølet af, smages den til med sukker og vanilje (den skal ikke være alt for sød) til sidst røres maizenaen (opløst i lidt vand) i og grøden sættes til side.

Imens æblerne kogte lavede jeg kagecremen, det er den samme creme som jeg bruger til fastelavnsboller, den kan nemlig bages uden at flyde ud:

Kagecreme

2 æg
2 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
2½ dl mælk
2½ spsk maizena

Pisk æg og sukker sammen med vanilje.
Kog mælken op og hæld den langsomt i æggeblandingen skiftevis med melen (udrørt i lidt mælk) pisk hele tiden.
Sættes over varmen igen og koges op – massen skal kun lige boble. Herefter hældes den i en kold beholder og sættes på køl.

Kanel-remoncen blev lavet til sidst, den stod og rørte mens jeg rullede dejen ud.

150 g marcipan
80 g smør (igen brugte jeg margarine – jeg ved det er en synd, men ja… Det bruger jeg altså)
2 spsk sukker
2 tsk stødt kanel

Marcipanen rives det hele røres sammen.

Fyldet blev så kombineret på denne måde:

Kanel/creme

Kanel/æble

Æble/creme
som jeg ikke har noget billede af… flot :p
Kringlerne er bedst varme og evt. med lidt cremefraise eller flødeskum til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *