2012/01/06

Nougatdrøm

Nytårs-desserten skulle have været en videre tænkning af Mette Blomsterbergs karameldrømme men men men, da jeg skulle koge karamellen til at hælde i isen (i min udgave) brændte den fuldstændig på og jeg havde ikke overskud til at lave en ny (måske var jeg en lille bitte smule hidsig) så jeg greb en rest nougat der lå fra konfektproduktionen og smed i istedet, derfor blev det til en nougatdrøm.

Desserten bestod af fire elementer, en kagebund, en nougat-gelato, en skovbærcoulis og en karamelskærm.

Kagebunde er efter egen opskrift, Camilla Plum har engang sagt man aldrig må ændre på en opskrift på en rørekage, men når nu jeg ikke havde en opskrift til at starte med – så gør det vel ikke noget :)

Kagen
100 g valnødder (grofthakket)
200 g sukker
korn af 1 stang vanilje
125 g marcipan
100 g mel
1 tsk bagepulver
1 spsk kakao

Vaniljekornene moses sammen med sukkeret.
(Vanilje)sukker og æg piskes lyst og luftigt.
Marcipanen rives groft. Mel, bagepulver og kakao blandes og cirka 1 spsk vendes sammen med marcipan og nødder.
Det hele vendes forsigtig sammen og hældes i en lille bradepande.
Bages ved 200 grader i ?? kan jeg ikke huske, kig til den og tjek hvornår den er gennembagt.

Nougat-gelato 
2 dl piskefløde
2 dl mælk
2 past. æggeblommer
90 g sukker
50 – 70 g blød nougat (glemte lidt at veje)

Æggeblommer og sukker piskes lyst og luftigt. Imens varmes fløde, mælk og nougat op over lav varme, indtil kogepunktet. Under piskning blandes flødeblandingen med æggesnapsen, der må kun komme lidt i ad gangen for ikke at æggene koagulere.
Blandingen hældes tilbage i gryden og varmes nu meget meget stille op – det må ikke koge. Herefter skal det køle helt af, inden det røres i en ismaskine (har man ikke sådan en bør man lave en parfait istedet.)

Samling
Jeg valgte at lave desserterne runde med mine (nye) madringe – så jeg stak kagen ud med disse (hvilket gav dejligt mange kagerester jeg kunne spise af) jeg synes de blev lidt for tykke, så jeg flækkede dem i to.

Jeg startede med en kage, et lag is (direkte fra ismaskinen så den ikke er for frossen) en kage og så forsøgte jeg at dække toppen med det sidste is. De blev så sat i fryseren, til lige før de skulle spises.

Skovbærcoulis
en pose frosne skovbær (cirka 400 g)
cirka 150 g sukker (efter smag)
en tom vaniljestang (kornene blev brugt i kagerne)
skal af en halv appelsin (saften blev brugt i kagerne) – skær den i store flager, det gør det lettere at samle den op igen

Det hele blev smidt i en gryde og kogt igennem et par minutter (indtil sukkeret er helt opløst og bærene er “bløde”) Lad det køle lidt af inden appelsinskallen og vaniljestangen op inden den blendes til en lind masse.

Karamelskærme
100 g flormelis

Sukkeret smeltes til gylden karamel i en lille gryde.
et stykke bagepapir lægges på bordet og et par klatter (afhængig af hvor hurtig man er) som derefter stryges, hurtigt, ud med en (metal)palet – gentag indtil der ikke er mere karamel, det er altid rart at have lidt i overskud.

Anretning
Bærcoulisen lægges på tallerken, herpå sættes iskagen hvorpå der lægges lidt mere bærcoulis (det var mest fordi mine toppe ikke var så pæne igen (manglede lidt is.) Tilsidst sættes karamelskærmen sådan at den læner sig op af iskagen og sådan at den står lidt fast coulisen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *