2013/11/12

Mortensaften

Jeg vil også være med – sagde hun og stampede i gulvet… Så her følger et lille indlæg om vores mortens aften.

Mortens aftens and

Mortens aftens and

Vi tog den helt traditionelle vej, med halve æbler med gelé, hjemmesyltet rødkål, brunede, hvide OG franske kartofler og en sovs “to-die-for” dog valgte vi at købe andebryst istedet for hele ænder, dovenskab? Ja! det kommer vi nok ikke uden om – vi var omkring at købe en hel and, men på denne måde kunne vi alle få lækre rosastegt andebryst, istedet for at nogen skulle sidde med et lår. For lad os nu bare være ærlige – alle vil jo helst have brystkødet.

Det var første gang at jeg skulle lave æbler med gelé, og de blev heller ikke helt perfekte – de kogte vist lidt for længe. Men hvis man ser bort fra det så var de fine. Opskrift? jamen den kommer da lige her:

5 madæbler (syrlige)
3 dl vand
1,5 dl sukker
2 spsk citronsaft
1/2 tsk vaniljesukker
ribs gelé

Vand og citronsaft blandes sammen i en gryde. Æblerne skrælles og skæres over på langs, kernehus, blomst og stilk fjernes og æblerne lægges i vandet. Citronsaften er i, for at undgå at at æblerne bliver brune.
Herefter kommes sukker og vaniljesukker i og det sættes til at koge. Skal koge i 5-10 minutter vil jeg tro (mine fik jo for meget – og havde måske ikke helt tid på dem). Derefter tages gryden af varmen, men æblerne skal blive i sukkerlagen og køle af. Lige inden servering tages æblerne op og drypper af. En klat gelé lægges i hullet efter kernehuset og så er de ellers færdige.

Andebrysterne stegte vi med skindsiden nedad på en varm pande, herefter kom de i ovnen ved 200 grader til kernetemperaturen var omkring de 70 grader. De fik lov til at stå og hvile og var smukt rosa da vi skulle spise dem.

Sovsen var gemalens værk. En halv flaske rødvin blev kogt ind med løg, gulerødder og andefond i en 2-3 timer. Herefter lavede han en lysebrun roux (på smør) som fonden kom i. Sovsen fik en god portion fløde og blev smag til. Det var SÅ lækkert! Resten er nu smidt i fryseren, til min and til juleaften.

Aftenen blev afholdt i gode venners lag – vi har haft tradition for at holde det med pigerne fra mit studie, men i år var der – i og med at vi er flyttet til en anden del af landet, grundlag for at starte en ny tradition – så det håber jeg vi nu har lagt grundstenen til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *