Kategoriarkiv: bær

Nytårs islagkage

23. januar, 2014

Nytår er ved at være et godt stykke væk – men derfor kan jeg jo godt lige smide et indlæg om vores nytårsdessert. Med en anden tekst kan den jo sagtens bruges til andre anledninger. Det må også være på tide – den har ligget som coverbillede inde på facebooksiden indtil i går, hvor den blev skiftet ud med en sprutte.

Nå men – desserten var islagkage. Det er første gang jeg laver sådan en, men absolut ikke sidste. Jeg har jo også lavet is indtil flere gange, så udfordringen på det plan var ikke så stor.

Islagkagen var sammensat af vaniljeis, 70% chokoladeis, appelsin-havtorn-is, et marcipanlåg og marengsstænger.

Opskriften på isen:

Alle tre is er lavet på denne grundopskrift.

2 æggeblommer
90 g sukker

2 dl mælk
2 dl piskefløde
1 blad husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand.
Mælk og fløde kommes i en gryde og sættes på ved middelvarme. Væsken skal bringes i kog, sammen med smagsgiveren. Imens piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Når væsken er kogt op skal den piskes i æggemassen, kom kun lidt i til at starte med, ellers risikerer du at æggene koagulerer.
Når al væsken er pisket i, kommes husblassen i gryden, den skal smelte og så skal ismassen hældes i gryden igen og varmes forsigtigt op til den begynder at tykne. Må ikke koge!
Herefter hældes massen i en bøtte og sættes på køl, inden den køres på en ismaskine. Har du ikke en ismaskine skal du lave en parfait, for at få et ordentligt resultat.

Smagsgiverne i isen er:

1 stang vanilje (kornene skal piskes med æg og sukker, stangen koges med væsken)

100 g 70% chokolade – fint hakkes og smeltes i væsen.

Saft og skal af to appelsiner
50 g havtorn bær
2 spsk sukker

Appelsinsaft og havtorn gives et opkog. Herefter blendes det, og sigtes så du kun har den rene saft tilbage. Herefter kommes saften tilbage i gryden med sukkeret og koges ind til en sirup. Blandes i væsken (sørg for at den ikke bliver for kold, så er den ikke til at få ud af gryden) – pas på det ikke skiller!

I en springform, eller en lagkagering på et skærebræt, lægges vaniljeisen i bunden. Sæt formen i fryseren inden, så den er kold. Frys isen ind, inden næste lag lægges på. Så chokoladeisen (frys ind igen) til sidst appelsin/havtorn isen. Sæt islagkagen i fryseren i et døgns tid.

Marcipanen æltes op med noget glukosesirup, så den bliver mere smidig at arbejde med. Mål islagkagen inden, så du ved hvor stor den låget skal være. Skal marcipanen pyntes – eksempelvis med skrift som jeg har gjort, vil jeg anbefale at gøre det inden du lægger det på islagkagen, for ikke at have den ude af fryseren i for lang tid. Læg marcipanlåget på og skær det til så det passer på kagens form.

Marengsstængerne laves af

3 æggehvider
300 g sukker

Pisk æggehviderne stive, vend sukkeret i. Kommes i en sprøjtepose med en glat tylle. Sprøjt lange stænger på en bageplade med bagepapir – lav rigeligt, de går nemt i stykker!
Bages ved 150 grader indtil de er sprøde – 10-15 minutter, men det kommer an på ovn, tykkelse og meget andet – så hold øje med dem.

Når marengstængerne er kolde skæres de i stykker i passende stykker (mål islagkagens højde og læg lidt til) eller lav dem forskellig højde, alt efter hvilket udtryk du er til. Sæt dem herefter fast på islagkantens kage og bind et smukt bånd omkring. Sættes i fryseren indtil den skal spises.

Nu vil jeg begrave mig under en dyne igen, sammen med en film på netflix. Har pådraget mig en omgang influenza… Som om sygdom over julen ikke var nok… Det er en grum omgang, men heldigvis lader den ikke til at vare så længe – satser på at være klar igen i morgen. Synes jeg var så praktisk i julen at det lå hvor jeg alligevel havde fri, det hjalp så ikke her – 3 ud af 5 arbejdsdage har været sygedage i den her uge..

Studenter cupcakes

9. juli, 2013

Min lillebror blev student i år og det skulle bestemt fejres! Sidste år lavede jeg kage til gemalens søster som bare gik helt af … ja det gik i hvert fald ikke så godt skal vi ikke bare sige det?

Derfor snakkede jeg lidt med min bror om, om det ikke bare skulle være cupcakes med studenterhuer på, den store kage bliver aldrig rigtig spist, fordi den ofte bliver serveret efter middagen og så er der ingen der reelt har appetit til den. I bund og grund er der heller ikke rigtig nogen der kan lide fondanten, så ideen med at pakke en hel kage ind i det, bare fordi det ser fint ud er egentlig heller ikke noget jeg går ind for….

Han var med på ideen – bare det var kage, så var han glad (han er vel min lillebror.)

Som sagt så gjort. Det blev til chokolade cupcakes med blåbærcreme i midten og en studenterhue af romkugle dækket med fondant på toppen.

Cupcakes (12 stks)

2 æg
1½ dl sukker
2½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
2 spsk kakao
100 g smør
3/4 dl mælk

Æg, sukker og vaniljesukker piskes lyst og luftigt. Herefter vendes mel, bagepulver og kakao sammen inden det sigtes over æggemassen og vendes sammen med mælk og smeltet smør.

Dejen kommes i forme og bages ved 225 grader i 10 minutters tid.

Når kagerne er kølet af, maltrakteres de godt og grundt med en æblekernehus-udsikker. Den bruges til at fjerne midten af kagerne sådan at der er et hulrum ned igennem kagen (uden dog at gå helt igennem) – gem resterne!

I det hulrum kommes blåbær cremen i

Blåbærcreme

100 g blåbær
1 vaniljestang
½-1 dl sukker
1 blad husblas
2 dl fløde

Blåbærene koges med sukker og vanilje til de er kogt nogenlunde ud kommes husblassen i (husk den skal udblødes i koldt vand 10 minutter inden.) Når husblassen er smeltet tages bærmassen af varmen og blendes igennem.

Mens bærmassen køler af, piskes fløden til en let skum. En lille smule af fløden piskes i bærmassen inden den forsigtigt vendes i resten af fløden. Cremen stilles koldt indtil den skal bruges, gerne et par timer.

Cremen kommes i en sprøjtepose og kommes så i hulrummene i kagerne – samme princip som jeg har gjort her bare uden “top” på.

Kageresterne bruges til at lave romkugler af. Det er et spørgsmål om at prøve (og smage) sig frem. Kageresterne kommes i en foodprocessor og blendes til en fin smulder. Heri kommes hindbærmarmelade og romessens til det har den rigtige smag og konsistens (bruger du ikke chokoladekage, skal der også tilsættes kakao)

Romkuglemassen formes til små huer og sættes til at tørre

Herefter beklædes de med hvid fondant – jeg lavede et meget tyndt lag, netop fordi der ikke rigtig er nogen der rigtig kan lide det.

Herefter lavede jeg bånd og små cirkler i den helt forfærdelig mørke HTX farve (2 styks blå hænder til mig) som blev sat på huerne med lidt vand for at binde. Til sidst rørte jeg lidt gulddust op med lidt alkohol for at kunne sætte små guldknapper på.

Kagerne kom selvfølgelig i blåstribede forme (og lidt lilla da jeg løb tør for de blå) dem her er “bare” fra IKEA – det behøver ikke altid være så dyrt.

Bummelum – studenter kager der kunne spises på trods af at de blev serveret efter maden og selv om det var varmt i vejret. 
Jeg blev ramt af tidsnød og derfor nåede romkuglerne ikke at tørre ordenligt så fondanten kom til at se lidt sjov ud – men meningen var til at se, og kagerne smagte godt – hvilket jo faktisk var det vigtigste!
Mængderne her passer i øvrigt ikke sammen – jeg tror jeg lavede 36 kager som cremen nok passer bedre til, men det er lidt usikkert – jeg skulle nemlig også bruge noget til en glutenfri kage, men altså – blåbærcreme er jo ikke det værste at finde et formål til.

Bærtærte – så nem at det næsten er snyd

3. juni, 2013

Denne bærtærte er så nem og hurtig at lave jeg faktisk bare biksede den sammen en dag jeg kom hjem fra arbejde og virkelig trængte til noget sødt!

Jeg havde jordbær og brombær i fryseren så de udgjorde grundlaget for fyldet og så var det jo ellers bare at piske en dej sammen og hælde over.

Dejen består af:

2 æg
160 g sukker
1 tsk vaniljesukker
100 g mel

Æg, sukker og vanilje piskes godt sammen til det er lyst og luftigt. Herefter vendes melen forsigtigt i.

Bærene (cirka 300 g) blev lagt i bunden af en smurt tærteform. Fordi jordbærene var så store valgte jeg at dele dem i fire, men ellers kan man bare vælte dem ud som de er.

Tilsidst hældes dejen over og rettes til så det dækker bærene. Tærten bages ved 180 grader i 20 – 30 minutters tid – sådan cirka. Og så skal man så lige lade være med, som mig, at blive snydt af at overfladen er helt sprød – den var nemlig slet ikke bagt indenunder. Så tjek lige om den er bagt inden du har sat den til at køle af og tænker – uhm, NU skal jeg have et stykke – det er så bittert at skulle vente endnu længere tid på at tærten bliver færdig.

Som skrevet – den er simpelthen så nem at det næsten er snyd og kan varieres i det uendelige – alt efter hvad der er dine yndlings bær/frugt eller efter hvad du lige har liggende i fryseren. Tænker den er god at have i baghånden hvis der kommer uventede gæster.

Tærten er i øvrigt bedst lun og på dagen, men kan sagtens holde et par dage mere, den bliver bare “blød” i overfladen istedet for at være sprød.

Nu vil jeg sætte mig til rette og se på at gemalen laver noget mad til mig – jeg er lidt heldig 🙂 I dag gik dagen med arbejde ind til klokken tre, hvor jeg så skulle mødes med min lillebror der lige havde været til skriftlig fysik eksamen (han bliver student i år) så vi havde besluttet os for at afprøve Frederikshavns nye café/kaffeshop. Gemalen stødte til så vi nød en kop kaffe (ok chai-latte for mit vedkommende) i solen mens der blev snakket planer for at flytte hjemmefra, håb om lejlighed og at der nu bare er tre eksamener tilbage inden lillebror kan få huen på hovedet.

Grove cupcakes med havtorn

7. november, 2012

De her kager lavede jeg da en veninde kom på hyggevisit for et par uger siden.

Jeg plukkede jo en del havtorn på vores ferie i sommers som nu ligger og hygger sig i fryseren. En lille portion af dem blev taget op til de her kager. Kagerne blev lavet som et forsøg på om jeg ville kunne lide kager med grahams mel i. Det jo ikke fordi det bliver spor sundt af det, men ret lækkert faktisk.

1 dl grahamsmel
1½ dl alm hvedemel
1½ dl sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
2 æg
4 spsk smagsneutral olie
3/4 dl mælk

1 dl havtorns bær

De tørre ingredienser blandes, herefter tilsættes de våde og det hele piskes godt sammen. Bærene blev lige hakket igennem, for at bryde dem og knække de små hårde frø der sidder i dem. Herefter blev de vendt i dejen.

Jeg synes at der skulle ske noget andet end yndige små lyserøde forme (som af en eller anden grund er det jeg har mest af) så jeg klippede kvadrater af helt almindeligt bagepapir som jeg lagde i formene, inden jeg kom dejen i.

Kagerne bages ved 225 grader i 10 minutter.

Jeg valgte ikke at pynte dem på nogen måde og bare lade kagen være kage – synes ikke altid det er nødvendigt at overlæsse dem med al mulig form for dekoration.

Smagen var super god, kagerne var gode og søde med en lækker fugtighed og dejlig syrlighed fra havtornen.

Claufotis med æble, kirsebær og marcipan

6. november, 2012

Her kommer lige endnu et indlæg med indhold af ældre dato – denne lavede jeg i efterårsferien, så den er ved at have nogle uger på bagen.

Jeg valgte jo at holde ferie i min efterårsferie, på trods af at mange af mine med-afgangs-studerende valgte at arbejde videre. Men jeg havde brug for at holde fri så det blev til en skøn uge med afslapning, bbc-serie og lidt bagværk.

Nu er det så bare lige det der, når man skal finde på hvad man skal bage. Tit har jeg gået og tænkt over det længe, at nu kunne jeg godt tænke mig at prøve at bage …. men i ferien havde jeg ikke lige en god idé. Da jeg havde været på æblerov i nabolaget var det ikke så svært at bestemme sig for at det skulle være noget med æbler så med lidt søgning endte jeg inde på Odense marcipans side, hvor jeg faldt over denne opskrift. Da jeg ikke har prøvet at bage en clafotis før fulgte jeg opskriften ret nøje – bortset fra at jeg tilføjede nogle  kirsebær jeg har kogt for noget tid siden til.

Altså blev min opskrift sådan her (den opmærksomme læser vil se at jeg ikke har ændret særlig meget i den)

5 æbler
25 g smør
1 stang vanilje

3 æg
100 g sukker
150 g marcipan
50 g hvedemel
3 dl mælk

2-3 spsk kirsebær med sauce – alternativt til det hjemmelavede en gang købt kirsebærsauce.

Æblerne blev udkernet (eller hvad det nu hedder) med et æble-udkerner værktøj – ok det hedder det helt sikkert ikke! Men I ved, det er sådan et af de her cylinderformede jern, man lige kan stikke ned igennem æblet og fjerne stilk og kernehus. Herefter blev æblerne skåret i skiver af cirka ½ cm tykkelse, sådan at det blev fine runde skiver med et hul i midten. Sauter æblerne i smør og vanilje indtil de er blevet halvmøre – de må ikke blive helt møre, da de så for let går i stykker når de kommes i skålen.

Imens æblerne snurrer, piskes æg og sukker lyst og luftigt. Riv marcipanen og bland den med melen, inden den vendes i æggemassen, tilsæt mælk og bland godt.

Kom æblerne i et smurt, ovnfast fad sammen med et par skefulde kirsebær og lidt af væden derfra. Hæld dejen over og bag kagen ved 160 grader.

 Bagetiden kan variere mellem 30 og 60 minutter – jeg fik bagt min for lidt og var derfor nødt til at give en en ekstra tur, efter at have smagt den første gang.

Inden servering drysses kagen med et lag flormelis, hvorefter den spises med flødeskum eller cremefraiche til.
Jeg drysser ikke selve kagen, da den skulle holde et par dage – istedet dryssede jeg lidt ud over hver portion.