Kategoriarkiv: brød

Søde boller fra en sløv sommerblogger

9. juli, 2011

puuuh hvor har jeg ikke været særlig aktiv herinde på det sidste :s
Jeg havde alle mulige gode intentioner om at når jeg havde afleveret og afsluttet mit 7. semester, så skulle der ske noget. Jeg havde så bare ikke overvejet at jeg kort tid efter pakkede bilen med gemalen og vuffen og vendte næsen mod nord, hvor jeg holder sommerferie, men nok mest af alt arbejder for min far som apoteksbud. Det gode ved at bo ved mor og far er jo så at man kommer hjem til mors kødgryder, det dårlige er at der så ikke er helt så meget at putte på bloggen.

Jeg kom i dag i tanke om at jeg har glemt at blogge om de boller her, jeg bagte dagen efter jeg har færdig på skolen – både for at fejre det gode resultat men nok især fordi vi fik en af gemalens gamle venner på besøg, så nu kan I da også lige se resultatet – de smagte fantastisk, men skal dog helst være friskbagte og lune (kan reddes ved at blive varmet dagen efter, men de er altså bedst på dagen!)

Jeg fulgte egentlig bare opskriften inde på odense marcipan‘s hjemmeside, men den kommer da også lige her:

ca. 18 boller

dej:
300 g mel
200 g smør
2 spsk sukker
50 g gær
2 hele sammenpiskede æg

Fyld:
150 g marcipan
80 g sukker
80 g blødt smør

Opløs gæren i sukker og æg, tilsæt mel og smør og ælt det til en smidig dej – lad dejen hvile mens fyldet blandes.

Marcipanen rives og æltes sammen med sukker og smør

Dejen rulles ud og skæres til 18 stykker – fordel fyldet imellem stykkerne. Fold dejen op omkring fyldet som en lille pose og sæt dem i en muffinsform.
Pensles med æg og drysses med perlesukker (og mandelflager, men det havde jeg ikke liggende)

Bages ca. 20 minutter ved 200 grader

Det færdige resultat – elsker den fine top de får, bare ved at de samles på den super enkle måde 🙂

Frokost brødet der blev glemt

2. juni, 2011

Nej det er ikke en børnefortælling – men bare resultatet af fridagen, vi “glemte” lidt at spise frokost.
Så var det jo godt at det kunne bruges til vores aftensmad.

Brødet bestod af:

3 dl vand
25 g gær
100 g durummel
150 g fuldkornshvedemel
ca. 300 g alm. mel
2 tsk salt

Det hele blandes sammen (jeg synes det fungerer bedst i mel-rækkefølgen: durum, fuldkorn, almindeligt) herefter lod jeg det hæve til dobbelt størrelse i en times tid vil jeg tro.
Jeg lod være med at røre for meget ved dejen efter hævningen, jeg puttede det bare op i stegesoen og smurte overfladen med olie. Derefter lod jeg det efterhæve i en halv times tid.

Brødet blev først bagt ved 250 grader i 20 minutter, med låget på stegesoen, herefter tog jeg låget af og lod det bage videre ved 230 grader i ca. 20 minutter mere.

Brødet blev jo så serveret med en let sommermenu, med grillede koteletter, nye (danske!) kartofler og en smørsovs med et udvalg af urter.

"Store hvededag"

19. maj, 2011

Jeg elsker aftenen inden store bededag. Ikke kun fordi jeg elsker hveder, men også fordi det altid er så hyggeligt. Vi plejer at få et vennepar på besøg til friskbagte hveder og nogle timers hygge. Der kom desværre et bachelorprojekt i vejen i år, så jeg skulle kun bage til to personer i år. Det er nu stadig meget hyggeligt, bare at sidde i sofaen med gemalen og spise nogle hveder, efter to rimelig hektiske og hårde dage.

Opskriften på hveder har jeg fået fra min mor (det man fik hjemme hos mor er vel altid bare lidt bedre) den er meget plain og uden kardemomme som jeg ellers har forstået at der tit kommes i. Men hveder skal bare smage som hveder altid har smagt 🙂

Opskriften til 30 stk. er:

100 g gær
90 g sukker
120 g smør
3 tsk salt
6 dl vand
ca. 1 kg mel

Fremgangsmåden er jo egentlig rimelig simpel. Opløs gæret i vandet, tilsæt sukker, smør (jeg bruger dog altid olie i bagværk) og salt inden melet blandes i lidt af gangen.

Derefter æltes det godt igennem og hæver til dobbelt størrelse.

Dejen formes til 30 boller som sættes tæt i en bradepande hvorefter de skal efterhæve i 30 minutter.

Bages i nederste rille ved 225 grader i 10 minutter og derefter ved 200 grader i 10 minutter.

Min opfordring er, bag hvederne selv – de er nemme, smager fantastisk og giver lidt ekstra kredit hvis man får gæster :p

Foccacia

15. maj, 2011

Efter nogen dages tavshed er jeg tilbage 😀
Jeg var – som alle andre på blogspot – også ramt af deres nedbrud og dertil blev dagen i går på ingen måde brugt  på noget fornuftigt, så det gav jo ikke så meget blogmateriale.

Men i dag har jeg foretaget mig lidt mere, så det er lige blevet til en gang foccacia til aftensmaden i aften.
Jeg fulgte – nogenlunde – denne opskrift på arla næste gang tror jeg nu at jeg vil prøve at langstidhævet i stedet for, da jeg tror det er langt bedre til den her type brød.

Der kommer lige lidt billedspam af processen:

De meget få ingredienser til brødet
Der æltes godt igennem – jeg savner godt nok en røremaskine, dejen er så klistret at det næsten ikke er til at ælte den..

Arla skrev godt nok at der skulle bruges smør, men jeg antager at det er fordi de ikke sælger olie :p så jeg lavede en 50/50 blanding af oliven- og solsikkeolie, der viste sig dog at være lige rigeligt da brødet var blevet bagt. Det kunne heldigvis “hældes af” igen.

Olien blandet og lige klar til at pensle ud over brødet.

Lige klar til at komme i ovnen

Og dejligt færdigtbagt – nu glæder jeg mig bare til at moussakaen kommer ud af ovnen så vi kan få smagt på det 🙂

Store bagedag

7. maj, 2011

Åh det er dejligt at have fri. Dagen i dag var dedikeret til alt det jeg ikke har nået i løbet af uden, den forsvandt nemlig med en blanding af koncert, mellemkritik på skolen og høfeber (som i år virkelig har sat hårdt ind) så jeg fik ordnet haven, vasket tøj, købt lækre grøntsager og bagt 🙂 i retfærdighedens navn skal det da lige tilføjes at husets mandlige beboer da også gjorde noget, trods hans immobilitet i form af en dårlig fod.

Da havearbejdet var overstået gik turen til gårdbiksen her ude i Tilst, der åbnede her i torsdags. En rigtig gårdbutik kan man ikke rigtig kalde det – men de har da friske lækre grøntsager og noget af det er til en ganske fair pris – så turen kommer jo nok til at gå derover nogle gange i løbet af sommeren. Dagens “høst” blev til det her

 Friske ærter, rabarber, bønner, en agurk og ufiltreret æblesaft og æble/solbær saft.

Herefter blev det tid til at få bagt. Det helt store projekt i dag blev at få bagt knækbrød, hvilket jeg aldrig har prøvet før, jeg ville egentlig have brugt opskriften fra almanak, men tænkte at jeg ville have nogle kerner i – så det blev en portion af hvad jeg nu havde så det blev den her “opskrift:”

1 dl havregryn
½ dl solsikkekerner
½ dl sesamfrø
½ dl hørfrø
50 g fuldkorns hvedemel
ca. 200 g alm. hvedemel
1 tsk bagepulver
knap 1 dl olie
2 dl vand

først blandede jeg alle kernerne sammen

synes det var så fint at det fortjente et billede :p
Derefter hældte jeg olie og vand i og til sidst mel og bagepulver. Almanak sagde hverken noget om olie eller bagepulver, men syntes at kunne huske at svigermor havde sagt noget om olie og tænkte at bagepulveret kunne få dem til at blive lidt mere luftige – og da det alligevel bare var et forsøg kunne jeg jo lige så godt prøve det hele.

Jeg gættede på at konsistensen cirka skulle være sådan her, derefter delte jeg portionen i to og rullede det ud direkte på bagepapiret og skar det ud i (nogle meget uens) firkanter

Efter knap 20 minutter ved 220 grader i varmluftsovn havde de fået alt for meget. Så tror jeg sætter det ned til 200 grader næste gang. – Sådan går det når man glemmer at holde øje med ovnen. Men nu er der i hvert fald “eftermiddags snacks” til de lange skoledage.

Udover knækbrød blev det også til “hyggefranskbrød” efter opskriften i god mad, let at lave – så var der også lidt til at smide i fryseren 🙂

Cookies efter almanak opskriften

og en gang rabarber med marcipan/havregryn crumble

 Også lige grunden til at jeg ikke fik holdt øje med knækbrødene:

Det var jo ikke til at stå for da gemalen stillede op med det her – desværre var han ikke sød nok til at lade mig vinde i “500” :p
Så har jeg vist også lavet nok for i dag, nu står den på rabarber og Bridget Jones for jeg ved ikke hvilken gang  🙂