Kategoriarkiv: chokolade

Flødeboller på bund af Odenses kransekage

25. september, 2012

I sidste uge modtog jeg en fin lille pakke fra Odense – de lancerer en ny produktserie, kageblandinger, hvoraf jeg fik en omgang kransekage.

Nu er jeg jo ikke så stor en bruger af færdiglavede produkter, men når nu jeg ligefrem har fået den tilsendt skal den da så sandelig også bruges – og man dette er absolut ikke et dårligt produkt. Vi snupper lige en anmeldelse først også kommer flødebollerne bagefter.

Jeg har valgt at anskue det her produkt fra en lidt anden vinkel end min egen. Jeg ville nemlig ikke gå ud og købe det. For det første fordi jeg har en anden holdning til hvordan kransekage skal være også fordi jeg synes at det er forholdsvist nemt at lave selv. Men! hvis man nu synes det er et stort arbejde at lave selv, eller bare ikke har tid til det, så er det her et ganske udemærket produkt. Det er nemt og hurtigt til hvis man gerne vil have hjemmebagt kransekage frem for bagerkøbt og Odense har lavet nogle fine ideer til hvordan man kan pimpe den med bær, nougat og ligende.

Man klipper bare spidsen af posen, og så er der stjernetylle deri – så indpakningen fungerer også som sprøjtepose – ganske smart når nu man har lavet et så “hurtigt” produkt. Dog synes jeg ikke det var til at arbejde med det lille hul der kommer hvis man klipper der hvor markeringen er, så jeg klippede lidt længere nede. Når man lige har fået tag på posen er det en ganske fin masse at sprøjte ud – konsistensen er sådan at den er til at få ud, uden at overhovedet løber ud når man har sat den af på bagepladen. – rigtig fint!

Og hvordan er smagen så? Meget sød, men ellers fin og rigtig god konsistens. Jeg tror at sukkeret gør at det er nemmere at ramme den rigtige konsistens med blød inden i og sprød uden på – den var der i hvert fald helt sikkert!

Vurdering? Hvis det skal være nemt, hurtigt og lækkert – uden at være færdig købt fra en bager, så vil jeg helt sikkert anbefale kransekagemassen her, det er et ganske udmærket resultat man får ud af det!

Jeg valgte så at bruge det som bunde til flødeboller. Jeg har engang før lavet flødeboller, for meget – meget – lang tid siden, deeeet gik ikke så godt og flødebollemassen flød meget ud, så har ikke rigtig gidet siden. Men nu har jeg fået indkøbt mig en omgang glukosesirup og med kransekagemassen synes jeg at det var på tide at prøve igen.

Jeg startede med at sprøjte massen ud i fine små snirkler, jeg fortrød dog bagefter og glattede dem ud med bagsiden af en ske, for at få en fladere og lidt større bund.

Ses i bakspejlet var det nok ikke nødvendigt, tror jeg ville have fået et lidt flottere resultat på den anden måde, men pyt – nu er det gjort.

Lige godt 8 minutter i ovnen og de var klar.

Opskriften på flødebollemassen tog jeg fra summerbird havde fået at vide at det var en god opskrift – hvilket absolut heller ikke var forkert. Jeg vil ikke gengive opskriften her, da jeg nu har linket til den, men kan lige tilføje at jeg ikke kom jordbær, eller anden frugt i – tror dog det kunne være SÅ godt. Og at man ikke skal tænkte “piske i 8 minutter – naaaah” der skal piske i 8 minutter, det er først deromkring den rigtige konsistens kommer, sådan at det ikke falder sammen.

Det er en stiv og klistret masse, men lækker – rigtig lækker!

Jeg sprøjtede ud med en stor stjernetyl, først uden bevægelse men gik overtil at køre den lidt rundt, hvilket jeg synes gav et finere resultat.

 Efter cirka 2 timer overhældte jeg dem med chokolade, tror måske det kunne fungere lige så godt at dyppe dem, så det hele blev dækket på en gang, jeg måtte tage en finger til hjælp og rette på chokoladen så den dækkede alt skummet – opgav dog at dække bundende.

Det færdige resultat (se bort fra den dårlige temperering som jeg stadig ikke har fået styr på…. utroligt det skal være så svært for mig at finde ud af) Nogle flødeboller fik kokos, andre frysetørret hindbær og nogen ikke rigtig noget. Jeg valgte at bruge en chokolade med 60% kakaoindhold, men vil helt sikkert også anbefale at bruge en med 70%.

Stop spild af kage! – små konfekt tærter med kirsebærgelé

18. september, 2012

Jeg ved ikke helt om jeg har gjort det til et personligt mål at finde måder at udnytte overskydende mørdej på – men nu har jeg i hvert fald gjort et nyt forsøg, sidste gang blev det disse små tærter med mørdej, denne gang havde jeg en rest marcipan (hvor heldig har man lige lov at være?) som jeg tænkte jeg kunne gøre et eller andet sjovt med. Det blev til disse små konfekt tærter med chokolade og kirsebær gelé på toppen.

Mørdejen blev rullet rimelig tykt ud og lagt i fire muffinsforme af metal – de blev bagt “blindt” (som jeg har lært at det hedder, med sølvpapir og linser/ærter i) ved 200 grader i 10 minutter. Derefter kom jeg en tynd blanding af:

Marcipan
Æggehvide
Flormelis

Jeg har ikke de helt præcise mængder, men jeg vil skyde på omkring 50 g marcipan, ½ æggehvide og 2 spsk flormelis. Blandingen skal være ret tynd, sådan at den bliver virkelig lækker og svampet.

Kagerne blev bagt i 2-3 minutter til marcipanblandingen sufflerer godt op. Tærterne tages ud og sættes til at køle lidt af, inden der drysses revet chokolade ud over som så kan stå og smelte.

Til sidst lavede jeg en kirsebærgele, jeg lavede den af nogle kirsebær jeg tidligere havde kogt, men man kan sikkert også sagtens bruge en kirsebærsauce af den slags man køber til jul, eller hvad man ellers står og føler for.
Jeg blendede de hele kirsebær og passerede det igennem en sigte så jeg kun fik den rene saft med, i alt havde jeg omkring 1 dl saft (fortyndet en ganske lille smule med lidt vand) som jeg opløste to blade husblas i.  Da det var kølet lidt af kom det over de iskolde tærter – jeg havde sat dem i fryseren i 10 minutter inden.

Derefter kom de i køleskabet indtil geleen havde sat sig og de var klar til at blive spist.

Så fine blev kagerne indvendigt – rigtig lækre, og forholdsvis nemme at lave – så det er bare at komme igang, næste gang du har en rest mørdej til at ligge.

Fyldte chokolader til jul

15. december, 2011

Puuh jeg synes jeg har lidt svært ved at nå alt det jeg gerne vil for tiden. Semesteropdelingen her i landet er bare virkelig dårligt koordineret med jul, hvilket resulterer i at vi i min studie gruppe lige nu sidder rigtig meget med vores opgave frem for at jule (og blogge)

Det er dog blevet til lidt julekonfekt. Jeg havde for lang tid siden besluttet mig for at konfekten i år skulle være fyldte chokolader. Jeg ved ikke om I kan huske mit fødselsdagsindlæg hvor jeg for første gang forsøgte mig med fyldte chokolader, her gav jeg formen skylden for det dårlige resultat og besluttede mig for at jeg måtte forkæle mig selv med en professionel chokoladeform hvis det skulle blive til noget med mine planer.
Det gjorde jeg så, en dag hvor vi var i kunst og køkkentøj her i Aarhus. Jeg købte en til 36 chokolader i 6 forskellige forme, så kunne jeg nemlig lave flere smagsvarianter i en form, hvilket jeg synes var smart (og billigst.)

Da jeg købte formen, fik jeg en fin lille seddel med, hvor der stod en vejledning med til hvordan man skal bruge den + hvordan man bedst tempererer chokolade. Den læste jeg også men glemte så lige den detalje hvor der stod at det var en fordel at “fedte” formen ind før første brug ved at pensle lidt chokolade i som så skulle fjernes igen – hvilket resulterede i at den første portion chokolader sad –  meget godt fast med hjælp fra gemalen fik vi cirka halvdelen ud i hel form, resten blev lokket ud med en ske og en urtekniv (uden selvfølgelig at skade formen) så der var jo ikke andet for end at prøve igen – jeg havde også massere af fyld i overskud så der var al mulig grund for at rette op på fejlen.

Anden gang gik det langt bedre! og chokoladerne faldt nærmest ud af formene

Fyldet i chokoladerne var

Mørk ganache (1,25 dl piskefløde og 50 g mørk chokolade)
Appelsin ganache (1,25 dl piskefløde, 50 g mørk chokolade og reven skal af en appelsin)
Hvid ganache (1,25 dl piskefløde og 50 g hvid chokolade)
nougat
marcipan
appelsin/kanel marcipan (saft af en halv appelsin og et godt drys kanel)

Ganachen laves ved at koge fløde op og derefter tilsætte chokoladen (finthakket) tror det kunne være en fordel at si fløden med appelsinskallen i inden man tilsætter chokoladen, ind i mellem får man i hvert fald nogle meget store stykker appelsinskal som tager lidt af glæden af det.

Chokoladen omkring (70%) blev tempereret ved at opvarme 3/4 af det over vandbad til 52 grader, derefter tilsættes den resterende del og det køles ned til 29 grader for så igen at blive varmet op til 31 grader – en temperatur den skal holdes på så længe man arbejder med det, det er ikke nemt at lave konfekt 🙂
Jeg ved ikke rigtig med den temperering der, synes der er forskellige måder og temperaturer at gøre det på hvert sted man læser, men det her fungerede i hvert fald for mig.

Her er min lille chokoladeæske, nogle af dem prøvede jeg at pensle med lidt guld-dust men det fungerer ikke rigtig optimalt så det gør jeg ikke igen.

Tøsemad for rigtige Quinder

28. august, 2011

Jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor tøsemad altid skal bestå at små lette retter der helst ikke skal koges/steges eller noget som helst – ofte er det eneste kød en enkelt lille reje eller et andet sagesløst skaldyr og så kan vi evt. toppe det af med lidt røget laks. Ingen tvivl det er da godt, men så meget en pige er jeg nok bare ikke – hvad skete der for en stor rød bøf? En kraftige gryderet eller de langtids braisseret svineskanke? Hvorfor skal det være forbeholdt som “rigtig mande mad” – jeg vil også have kød!

Da jeg i onsdags holdt fødselsdag for et par veninder, inviterede jeg til lidt “let mad” det var også let – det var nemlig gemalen der lavede det!
Jeg gav ham instruktionen, det skal ligne noget der har taget 2 minutter at lave, men som du i virkeligheden har stået over hele dagen. Menuen blev planlagt da vi i superbest fandt en bornholmerhane som vi købte med hjem til aftensmaden, af den lavede han coq au vin blanc (det vil sige en coq au vin med hvidvin) det smagte så fantastisk at det krævede en omgang mere. Altså blev der indkøbt endnu en bornholmerhane til onsdag.
Af den første hane havde vi kun brugt lårene, så resten blev smidt i fryseren, indtil det skulle bruges.

Onsdag formiddag gik gemalen så igang med at partere et par haner. Skrog, indvolde og vinger blev smidt i en gryde med lidt forskellige grøntsager i og kogt til en tynd fond.

Opskriften, kan jeg ikke give helt præcis, jeg kan sige hvad der kom i, men ikke de præcise mængder.

En god mængde bacon (af den virkelig gode fra Stjernholm kød i City vest) blev svitset af i en sautepande, baconen blev taget op og hanerne blev brunet af i fedtet. Kødet blev lagt til side og et par fint hakket løg blev klaret deri, herefter til satte han groft skårne champignon.
Det hele kom i panden igen og en god portion af fond’en blev hældt over. Efter at have simret i et par timer, jævnede vi det med et par skefulde maizena udrørt i lidt vand.

Til retten serverede vi, en gang kartoffelmos

Desserten stod jeg for – med det ny indkøbte vidunder (Læs: kitchen aid’en) kunne jeg jo ikke overlade det til andre 🙂

Den var tænkt rigtig smuk – men som altid med mig, gik det ikke som planlagt. Tanken var at det skulle være en pandekagesæk inspireret af Mette Blomsterberg men jeg fik for meget is i så de kunne ikke lukkes…

Pandekagen er lavet efter opskriften i det søde liv, isen er en marcipan gelato, grundopskriften fandt jeg på ismaskinen.dk som jeg så redgierede lidt så den passede til hvad jeg havde.

2 past. æggeblommer
90 sukker
2 dl skummetmælk
2 dl piskefløde
1½ tsk vaniljesukker
ca. 100 g marcipan

æggeblommerne piskes grundigt med sukker og vaniljesukker.
Mælk og fløde bringes i kog, lad den køle lidt af igen.
Pisk i æggemassen mens mælk/fløde langsomt tilsættes
Massen hældes i gryden igen, pisk i den ved lav varme indtil den er tyk og cremet. Blandingen skal herefter køle helt af inden den skal bruges. Imens kan man bruge lidt af tiden på at rive marcipanen fint.

Blandingen hældes på ismaskinen hvor den køres til en cremet masse inden marcipanen tilsættes. Herefter skal den have lov til at køre færdig.
Isen fryses i et par timer efter også er den spise klar.

Den anden del af indholdet i pandekage “sækken” var en hindbærsorbet, den blev lavet lidt på gefühl men cirka sådan her:

2 dl vand
200 g sukker
300 g hindbær
saften af en halv citron
1½ past. æggehvide

vand og sukker koges sammen, hindbærene koges op (for at undgå alle de underlige sygdomme der kan være i sådan en pose bær) og de to ting blandes sammen. Herefter passerede jeg det igennem en sigte for at undgå at få hindbærkerner i min sorbet. Til en anden gang kunne jeg måske godt forstille mig at jeg ville blende det først, for ikke at spilde helt så meget frugtkød.
Hindbærsaften skal køles helt af før den kan køres på ismaskinen. Når den (i maskinen) er ved at have opnået en tilpas frossen tilstand, vendes den sammen med stift piskede æggehvider, herefter sættes det også i fryseren nogle timer.

De små choklader er lavet efter denne opskrift inde hos Marie Melchior – nogle er lavet som hun beskriver (dog ikke så pænt udført, ganache-massen var blevet for varm) og andre som fyldte chokolader, dog med samme indhold. Jeg skal nok liiiiige øve mig lidt mere før jeg bliver chocolatier, overvejer kraftigt at smutte omkring kunst og køkkentøj for at finde mig en rigtig chokoladeform – for selvfølgelig er det formens skyld – og ikke min! :p

Det hele blev nu modtaget godt, selvom desserten jo så ikke blev helt som planlagt.