Kategoriarkiv: dessert

Butterdejssnegle med æble og marcipan

29. november, 2014

Her på falderebet inden alt bliver til juleindlæg, kommer lige en lidt mere efterår relateret opskrift. De her små lækkerbiskner var lang tid undervejs, forstået på den måde at der var langt fra tanke til handling, fra jeg fik ideen til dem, til jeg rent faktisk fik dem lavet. Men de kan anbefales, super lækre – og rigtig nemme at lave, hvis man altså man som mig vælger at købe sin butterdej.

image

Sneglene består af

2 plader butterdej
Marcipan
Nougat
1 æble
Kanel
Allehånde

Der er ikke angivet mængder på marcipan og nougat, fordi det afhænger lidt af hvor meget man får rullet butterdejen ud mv. Men altså:
Rul butterdejen ud (føj de to plader sammen så det bliver én stor. Skær marcipanen i tynde skiver og læg den ud på butterdejspladen, skær også nougat ud og læg ovenpå marcipanen. Skær æblet i små tern og fordel oven på marcipan og nougat. Drys med kanel og allehånde (eller de krydderier du har/føler for) og rul det hele sammen som en roulade eller kanelsnegle.

image

Skær i seks tykke skiver og læg i en muffinsform – brug evt. Bagepapir da de hænger noget fast i bunden. Bages ved 200 grader i 20 minutters tid. Spis dem lune med cremefraiche til – de fungerer bedst som “fingermad” så de skal ikke være for varme.

image

Små chokoladetærter med havtorn

29. oktober, 2014

Det er vist på tide der følger endnu en opskrift fra det store kagebord valget faldt på de her små tærter med en kraftig chokoladeganache

2014-10-17 18.15.26 Tærterne består ganske enkelt af en mørdejsbund og en chokoladeganache.

Ganachen bestod af følgende:

  • 100 g mørk chokolade
  • 1,5 dl fløde
  • saften af ca. 30 g havtorn

Varm fløden op og brug den til at smelte den finthakkede chokolade, tilsæt samtidig saften fra havtornene, lidt af gangen. Lad den køle ganske let af, inden det hældes i tærtebundene og sættes til afkøling, til ganachen har sat sig.

Pynt tærterne som du føler – massere af glimmer måske? Jeg valgte en lidt mere simpel tilgang, med chokoladespåner og et enkelt havtorn på hver.

2014-10-17 18.15.31

 

De er virkelig voldsomme og man kan kun spise en enkel (hvis man er en normal person – 2-3 stykker hvis man er mig) men hvis man er til kraftig chokoladesmag, så er de bestemt anbefalelsesværdige.

Æbletærte

12. oktober, 2014

I går fik vi besøg af gemalens fætter, der var så sød at ville hjælpe os med at sætte lamper op + ændre lidt på et par ledninger. Som en bonus tog han sin kæreste og deres lille søn på 1,5 måned med (som jeg så kunne låne lidt). Tilgengæld kunne jeg så give kage.

Når det nu er efterår, så måtte det simpelthen være en æbletærte. Dem har jeg bagt massevis af gange,  men aldrig lagt herind – så det får jeg gjort noget ved nu.

image

Mørdejsopskriften er Bdr. Prices’ – og min absolutte favorit.

250 g mel
170 g smør
60-70 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 lille æg

Måden jeg laver mørdej på en lidt snyd, og som I kan se på billedet bliver den ikke perfekt og holder siderne, men men men – den smager skønt og knaser som den skal (og så er jeg jo ikke deltager i bagedysten, så det går nok)
Nå men altså. Jeg kommer mel, smør, sukker og vanillesukker i foodprocessoren og lader den køre til smørret er helt findelt i melet, så tilsætter jeg ægget og lader den køre til dejen begynder at samle sig. Herefter samler jeg dejen med hænderne med ganske få tryk, pakker den ind i madfilm og smider den i køleskabet i en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den er forholdsvis tynd, omkring 3 mm, læg den over i et smurt tærtefad, skær det overskydende dej fra og gem det til toppen.

I tærten kom:

Ca. 50 g nougat
3 æbler
3 tsk sukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk kanel
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk nelliker

Nougaten blev skåret i skiver og lagt i bunden, æblerne i både og lagt i et enkelt lag. Sukker og krydderier blev blandet og drysset over æblerne. Sukkermængden varierer efter hvor søde nogle æbler man har og krydderierne alt efter hvad man har/har lyst til. (Kardemomme og ingefær er også godt at tilføje)
Til sidst rulles den overdkydende dej ud og skæred i strimler, som “flettes” oven på tærten.

Bages ved 200 grader i csa. 20 minutter.

Spis den med cremefraiche med vanilje i, det synes jeg i hvert fald er bedst.

Svumfekage

23. august, 2014

Ja jeg beklager det sære navn – men da jeg blev spurgt efter hvad det var for en slags kage havde jeg ikke rigtig noget svar klar – så derfor svumfekage.

Og hvad er en svumfekage så? Det er en blanding af flere forskellige ting – en pavlova, en forårslagkage (en barndomsklassiker) og en almindelig lagkage – sådan cirka i hvert fald.

2014-08-17 12.23.42

Kagen består af to marengsbunde hvorimellem der er en kagecreme, blandede bær og lidt banan – på toppen er et lag flødeskum, vendt med vanilje og lidt saft fra bærene. Endelig har den fået et drys knuste frysetørrede hindbær på toppen.

Den vinder nok ikke for at være den smukkeste kage (især ikke fordi cremen løb endnu mere ud inden vi skulle spise den) men tilgengæld var der ikke en krumme tilbage da gæsterne var gået.

Nå en opskrift vil måske være på sin plads:

Bundende

  • 3 æggehvider
  • 150 g sukker
  • en “sjat” eddike

Æggehviderne piskes til de er stive og herefter piskes sukkeret og eddiken i. Pisk godt og længe til massen er hel blank og sej.

På to stykker bagepapir tegnes to lige store ringe (efter en middagstallerken) og marengsmassen fordeles heri. Bages ved 120 grader i 1 – 1,5 time – pas på den ikke bliver for mørk. Med hensyn til fordeling af marengsmasse på bagepapir er der forskellige religioner. Nogle bruger sprøjtepose, andre smadre det mere eller mindre bare ud. Jeg er mest til det sidste, i hvert fald i det her tilfælde.

De æggeblommer man ikke skal bruge i marengsbundende, kan man så tilgengæld bruge i kagecremen.

Kagecreme

  • 1 stang vanilje
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g sukker
  • 3 æggeblommer
  • 12 g majsstivelse eller kartoffelmel
  • 3/4 dl fløde

Flæk vaniljestangen skrap kornene ud og mos dem ud i lidt sukker. Kom vaniljesukkeret, den tomme stang, mælk, sukker, æggeblommer og majsstivelse i en gryde. Pisk det godt sammen og kog cremen under omrøring i ca. 4 minutter. Imens lægges husblassen i blød i koldt vand.
Lad cremen køle af, inden den røres sammen med flødeskum.

En god idé kunne være at komme noget husblas i cremen, så den ikke løber så meget ud som den gjorde for mig.

Kagen samles ved at lægge den ene bund nederst, læg cremen på og derefter et udvalg af bær og banan, så den næste bund og til sidst flødeskummen på toppen.

Lad den stå og trække en times tid eller to, så trækker lidt af fugten ud i marengsen og gøre den mere lækker.

 

Kagen blev serveret til min fødselsdag i søndags – 26 år skal jeg til at skrive i diverse spørgeskemaer, det gik nu ganske smertefrit – så længe man er midt i tyverne bør alderen vist heller ikke trykke så meget. Heldigvis har jeg omgivet mig med venner der alle er ældre – så jeg vil altid være den unge i vores omgangskreds :)

2013-12-31 22.10.57

Nytårs islagkage

23. januar, 2014

2013-12-31 22.10.57

Nytår er ved at være et godt stykke væk – men derfor kan jeg jo godt lige smide et indlæg om vores nytårsdessert. Med en anden tekst kan den jo sagtens bruges til andre anledninger. Det må også være på tide – den har ligget som coverbillede inde på facebooksiden indtil i går, hvor den blev skiftet ud med en sprutte.

Nå men – desserten var islagkage. Det er første gang jeg laver sådan en, men absolut ikke sidste. Jeg har jo også lavet is indtil flere gange, så udfordringen på det plan var ikke så stor.

Islagkagen var sammensat af vaniljeis, 70% chokoladeis, appelsin-havtorn-is, et marcipanlåg og marengsstænger.

Opskriften på isen:

Alle tre is er lavet på denne grundopskrift.

2 æggeblommer
90 g sukker

2 dl mælk
2 dl piskefløde
1 blad husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand.
Mælk og fløde kommes i en gryde og sættes på ved middelvarme. Væsken skal bringes i kog, sammen med smagsgiveren. Imens piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Når væsken er kogt op skal den piskes i æggemassen, kom kun lidt i til at starte med, ellers risikerer du at æggene koagulerer.
Når al væsken er pisket i, kommes husblassen i gryden, den skal smelte og så skal ismassen hældes i gryden igen og varmes forsigtigt op til den begynder at tykne. Må ikke koge!
Herefter hældes massen i en bøtte og sættes på køl, inden den køres på en ismaskine. Har du ikke en ismaskine skal du lave en parfait, for at få et ordentligt resultat.

Smagsgiverne i isen er:

1 stang vanilje (kornene skal piskes med æg og sukker, stangen koges med væsken)

100 g 70% chokolade – fint hakkes og smeltes i væsen.

Saft og skal af to appelsiner
50 g havtorn bær
2 spsk sukker

Appelsinsaft og havtorn gives et opkog. Herefter blendes det, og sigtes så du kun har den rene saft tilbage. Herefter kommes saften tilbage i gryden med sukkeret og koges ind til en sirup. Blandes i væsken (sørg for at den ikke bliver for kold, så er den ikke til at få ud af gryden) – pas på det ikke skiller!

I en springform, eller en lagkagering på et skærebræt, lægges vaniljeisen i bunden. Sæt formen i fryseren inden, så den er kold. Frys isen ind, inden næste lag lægges på. Så chokoladeisen (frys ind igen) til sidst appelsin/havtorn isen. Sæt islagkagen i fryseren i et døgns tid.

2013-12-31 15.14.21

Marcipanen æltes op med noget glukosesirup, så den bliver mere smidig at arbejde med. Mål islagkagen inden, så du ved hvor stor den låget skal være. Skal marcipanen pyntes – eksempelvis med skrift som jeg har gjort, vil jeg anbefale at gøre det inden du lægger det på islagkagen, for ikke at have den ude af fryseren i for lang tid. Læg marcipanlåget på og skær det til så det passer på kagens form.

Marengsstængerne laves af

3 æggehvider
300 g sukker

Pisk æggehviderne stive, vend sukkeret i. Kommes i en sprøjtepose med en glat tylle. Sprøjt lange stænger på en bageplade med bagepapir – lav rigeligt, de går nemt i stykker!
Bages ved 150 grader indtil de er sprøde – 10-15 minutter, men det kommer an på ovn, tykkelse og meget andet – så hold øje med dem.

Når marengstængerne er kolde skæres de i stykker i passende stykker (mål islagkagens højde og læg lidt til) eller lav dem forskellig højde, alt efter hvilket udtryk du er til. Sæt dem herefter fast på islagkantens kage og bind et smukt bånd omkring. Sættes i fryseren indtil den skal spises.

Nu vil jeg begrave mig under en dyne igen, sammen med en film på netflix. Har pådraget mig en omgang influenza… Som om sygdom over julen ikke var nok… Det er en grum omgang, men heldigvis lader den ikke til at vare så længe – satser på at være klar igen i morgen. Synes jeg var så praktisk i julen at det lå hvor jeg alligevel havde fri, det hjalp så ikke her – 3 ud af 5 arbejdsdage har været sygedage i den her uge..