Kategoriarkiv: det salte køkken

Ovnbagte kyllelår med kartofler og tomat

24. september, 2012

Retten inden et besøg i ovnen

Fra Rokkedahl kyllingen havde vi disse to store lækre lår, som via gemalens hænder blev lavet om til en lækker lille ovnret.

Han startede med at lave en tomatsauce som vi så ofte laver som sammen med kartofler blev smidt i et ildfastfad – oven på det blev kyllingelårene lagt og herefter kom det i ovnen ved 200 grader indtil kartoflerne var kogt og kyllingen færdig – det kommer jo meget an på ovn, kartofler og kyllinger.

Efter en tur i ovnen

En rigtig lækker og super nem ret, til en dag hvor man bare ikke orker at arbejde så længe i køkkenet.

Tomat lasagne

12. august, 2012

I går blev til “kødfri-dag” for os – og skal vi være ærlige, (og det skal man jo) så er de kødfrie dage herhjemme mest når vi laver pasta med tomatsauce – vi ville gerne gøre noget mere i det der kødfrie noget, men det er nok lige det der med at have overskudet til at finde på hvad det skal bestå af der kniber… Nå undskyldninger nok – vi spiser da vegetarisk engang imellem – selvom det ofte er den samme type igen og igen.

I går blev det en videre udvikling af pasta med tomatsauce (uuuuuh) det blev lagt i lag og kommet i ovnen med godt med ost (endnu engang uuuuuh..) men spøg til side, så er det nu faktisk rigtig godt og dejlig nemt at overkomme.

Tomatlasagnen består af:
1 løg
500 g Tomater (friske eller fra dåse – ved os var det halv/halv)
Sukker
Salt/peber
Hvidvinseddike
Sambal oelek
Basilikum

Grove lasgneplader
2 x Mozzarella
Et godt drys parmasan

Jeg har ikke angivet så mange mængder, men det er fordi det er et spørgsmål om at smage sig frem på tomatsaucen. Først hakkes løget fint og svitses af på en dyb pande, herefter tilsættes tomaterne (bruges der friske skal de flåes og moses lidt først) herefter er det så at tilsætte sukker, salt, peber, hvidvinseddike og sambal oelek (Chillipasta hvis nogen er i tvivl.) Lad det koge igennem et stykke tid og smag så på det, tilsæt lidt af det ene eller andet alt efter hvad du synes det mangler. Det er nok vigtigt at sige at vi taler om en teskefuld sukker eller sådan noget, ikke frygteligt meget – det skal bare fremhæve det søde i tomaterne. Bruges der dåsetomater skal der nok bruges lidt mere.
Når saucen har fået lov til at koge godt igennem tilsættes store mængder hakket basilikum og det hele lægges i lag i et fad – som en ganske almindelig lasagne. Top af med tomatsauce og ost.
Sættes i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.

Spis det med noget godt brød til!

Gemalen brokkede sig i går over at jeg ikke får blogget nok – og ser man på mit arkiv kunne det godt se ud til at han har ret… Der har faktisk ikke været noget siden sidst i juli. Det må jeg se om jeg kan rette op på, så den ligge blog her ikke føler sig alt for forladt.

God søndag derude – håber I kommer til at nyde den.

Husmandssuppe

9. maj, 2012

I går stod den på “kødløsdag” hvis man altså antager bacon for at være et krydderi eller grundstof frem for kød.

Jeg (for en gang skyld ikke gemalen) lavede derfor en god tung grøntsagssuppe der virkelige mættede. Suppen var super nem at lave (men til gengæld voldsom besværlig at få et godt billede af – så jeg undskylder for uskarpheden) den bestod af:

1 porre
1 løg
4 (små) fed hvidløg
1/4 peberfrugt
lidt smør
3 kartofler
4 champignon
1 dåse flåede/hakkede tomater
tilsvarende mængde vand
1 bouillon terning
1/4 tsk sambal oelek (alt afhængig af hvor stærk man vil have den)
ca. 1 dl ærter (fra frost)
1 gulerod
en sjat madlavnings fløde (nok omkring½ dl) – kan sagtens undlades
1 pakke bacon
salt og peber

Porre, løg og peber snittes fint, hvidløgene presses. Det steges let af i smøret inden kartoflerne, der skæres i mundrette stykker, kommes i sammen med svampe, tomater, vand, bouillonterningen og sambal oelek. Herefter skal det bare stå og småkoge for sig selv indtil kartoflerne er møre. Lige før servering hældes de frosne ærter og fløden i og det hele skal have et opkog.
Guleroden skrælles i strimler med en tyndskræller, har man ikke sådan en kan man – som jeg, bare bruge den almindelige skræller, man skal bare lige have teknikken i orden men med lidt øvelse kan det sagtens lade sig gøre.
Guleroden kommes i lige når den skal spises, sådan at den stadig bevarer sin sprødhed.

Baconen steges bare af på en pande og drysses over ved servering. Jeg er ikke tilhænger af at stege i baconfedt, derfor steger jeg det ikke som det første.

Det er generelt en rigtig god reste ret det her – man kan bare smide alle de grøntsager i man lige har liggende og som trænger til at blive spist.

God regnvejrsdag til jer alle (jeg har fået nyt regntøj så jeg har ikke så meget imod vejret i dag :p)

Forårskuller og hvedeglæde

2. maj, 2012

Indrømmet – vi er lige så tosset som alle andre danskere, så snart vejret er som det er nu, hvor man kan gå ud uden nødvendigvis at skulle pakke sig ind i flere lag tøj – går der forårskuller i den og der skal grilles! Så vi har levet af grillmad i nogle dage nu, til at starte på bare på vores (min) søde lille bodum picnicgrill, men i går kom den store farlige weber ud af sit vinterhi og blev taget i brug – til en lækker svinemørbrad.

Kødet var blevet marineret i en gang babecue krydderi og blev lavet ved indirekte varme. Dertil spise vi en lun kartoffelsalat af (nye) kartofler, lidt finthakket rødløg, blandede friske krydderurter fra haven (oregano, persille, purløg og basilikum) også en gang god koldpresset rapsolie.
Som det næsten vigtigste element i retten, en blandet salat – men så mange friske danske grøntsager som muligt.

For at toppe galskaben helt af, sluttede vi af med en gang koldskål

Jeg har aldrig lavet koldskål med æg – måske man skulle prøve det, det skulle vist være ret godt. Men den her er altså bare lavet med et par skefulde cremefraiche (18%) ca. 3 dl kærnemælk, sukker, citron og massere af vanilje (de tre sidste alle efter smag) dertil de (usunde) kammerjunkere, men Christian Bits ryger kortvarigt i glemmebogen sammen med den dårlige samvittighed – jeg skal have kammerjunkere i min koldskål!

Nu vil jeg lige røfle mig færdig herinde på skolen, så jeg kan komme hjem og – nej ikke bage hveder, desværre – de skal først bages i morgen, efter mors opskrift som jeg altid bager efter. I dag skal der bare gøres rent og måske laves lidt havearbejde. Min familie kommer nemlig i morgen og sætter lillemanden af, som vi skal passe hen over weekenden, mens de ferierer i det nordtyske.

Endnu engang vil jeg slå et slag for at man bager hvederne selv – de bliver bare så meget bedre!

Når man beslutter sig for ikke at spise brød til

30. april, 2012

Lørdag aften var det planen at vi skulle have kyllingeburgere, men for det første havde ingen af os særlig stor appetit og så kom gemalen også frem til at det jo nok var sundere hvis vi undlod de (meget) lyse burgerboller.

Så istedet blev det til en kyllingesalat, egentlig bare med alt det vi ville have kommet i burgeren, bare uden en bolle omkring.

Jeg startede med at tømme køleskabet for alt hvad jeg kunne forstille mig der kunne bruges. Det blev til en skøn blanding af:

Romain salat, frisk dansk agurk, lækre danske gulerødder (uhm elsker når de friske danske grøntsager igen er til at komme til – også på su-budget,) sprødt bacon, ristede rugbrødscroutoner (ristet på en varm pande med en god mængde olie,) aioli (rørt på snydemåden med købe-mayo) guacamole, semi-dried tomater, let stegte halve champignon, syltede løg (som der kommer en opskrift på inden længe) og naturligvis kylling – formarineret i paprika og hvidløg.

En lækker og let ret perfekt til de kommende sommerdage – selvom appetitten ikke var imponerende ved nogen af os, var tallerkener på det nærmeste slikket rene – så jeg må da have gjort et eller andet rigtigt 🙂

Det eneste minus var, at jeg jo havde kommet enorme mængder hvidløg i, uden tanke på at gemalen skulle hjælpe til i golfshoppen dagen efter – mon ikke nogle af kunderne har lagt en vis afstand til ham den dag.