Kategoriarkiv: foraging

Selvplukkede blåmuslinger i godt selskab

5. juni, 2014

Ahhh – ferie, er der noget skønnere? Har holdt ferie i en uges tid nu, der indebar en “roadtrip” langs vestkysten sammen med gemalen og vuffen, og nu kan jeg sidde i sengen og blogge lidt og vide at hverdagen først starter igen på tirsdag – efter en (lover de) pinse med vejr lige til at gå i haven i.

Inden ferien begyndte var jeg på Sæby havn med gemalen og en ven fra HTX-tiden, for at fiske lidt (ups, der slap det ud – jeg er en lille smule lystfisker) fiskene gad nu ikke rigtig at bide (jeg tror ærligtalt ikke de var der overhovedet) så i stedet gik jeg i bedste River Cottage stil bevæbnet med en lille fiskekniv og en murespand igang med at samle nogle af alle de lækre blåmuslinger der viste sig at være der. Med stor stolthed fik jeg samlet lige omkring 900 gram – perfekt portion til to, og da gemalen ikke er til muslinger tog jeg dem dagen efter med over gaden over en til veninde hvor vi fik fremtryllet en lækker lækker ret, ud fra princippet – hvad har vi?

2014-05-24 21.22.57Retten bestod af

  • Ca. 900 g selvplukkede og rensede blåmuslinger
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 stængler selleri
  • 1 forårsløg
  • 1 fed hvidløg
  • Lidt smør
  • 2-3 dlvand med ca. 1 spsk hvidvinseddike i
  • 2,5 dl fløde
  • Persille
  • Dild
  • Salt

2014-05-25 18.31.27

Start altid med at tjekke muslingerne, de skal være lukkede, eller lukke sig når man banker dem mod køkkenbordet, er du tvivl så kasser dem, dårlige skaldyr er ikke at spøge med.
Grøntsagerne snittes fint og svitses af i smør, herefter er det bare at hælde muslingerne i og hælde vandet over. Helt rigtigt skal det være hvidvin, men vand med en lille smule syre i kan sagtens gøre det, hvis man spørger mig.

Kom et låg på og lad muslingerne dampe til de har åbnet sig. Herefter kommes fløden i, sammen med hakket dild og persille og endelig lidt salt hvis man synes den mangler.

Så er det ellers bare at skovle lidt – hvis en musling ikke har åbnet sig skal den kasseres, så er den nemlig også dårlig.

2014-05-25 19.11.26Jeg elsker muslinger og det er simpelthen så nemt at lave noget, der smager så helt igennem fantastisk at det bare er at kaste sig ud i det. Det der næsten var det bedste ved denne ret var at vide at muslingerne var samlet kun 20 timer før vi spiste dem, på den mest miljørigtige måde, hvor kun dem der skulle bruges blev taget.

Det vil bestemt ikke være sidste gang at jeg – bevæbnet med kniv og spand, går på muslinge jagt!

Glædelig grundlovsdag til jer derude – jeg troede at vores skulle foregå i kolonihaven, men vejret er vist ikke helt med os – så måske man istedet skulle bage sig en kage – det er ved at være lang tid siden jeg gjorde det sidst.

 

 

 

Novembertid

9. november, 2013

Ja – det der med at komme igang med at blogge noget mere det gik jo så ikke så godt.. Jeg kan jo ikke gøre andet end at håbe på det kommer, det gør det sikkert især fordi der vel snart skal bages nogle julekager, pakkes nogle julegaver ind og produceres nogle julekort – som jeg jo nok ikke kan lade være med at dele.

Vuffen

Vuffen på efterårstur

Som jeg vist har nævnt (indtil flere gange) før, har efteråret været lidt små hård – generelt synes jeg, når jeg kigger tilbage, at kunne konstatere at 2013 ikke har været mit år. Hvis man selvfølgelige lige ser bort fra at jeg blev arkitekt (men der lå det meste af arbejdet i 2012) og at jeg har fået mig et rigtig dejligt job med gode kollegaer. Men nu ser det ud til at lysne, lidt – jeg synes i hvert fald hverdagen er blevet mere overskuelig og vi sørger for at hygge os – det skal man jo gøre på denne årstid.

Jeg har fundet (endnu?) en fordel ved at flytte til Frederikshavn, her er riften om naturens glæder nemlig ikke så stor, så jeg har sammen med en veninde både fundet havtorn og brombær, udnyttet hundelufteturene til at samle ægte kastanjer og æbler, og samlet hyldebær til årets hyldebærsaftsproduktion. Ud over selvfølgelig mirabelle eventyret bag svigerfars værksted. At jeg så har konstateret at de der kastanjer er jeg ikke særlig stor fan af, det er en anden ting.

2013-10-20 17.34.18

I det lille hjems køkken er der også blevet produceret, bagte æbler med mandler og kanel, hjemmesyltede rødbeder og rødkål (selvom gemalen nu skal have en stor del af æren for det) vi er gået i suppemode og har indført suppedag en gang om ugen, så nu spiser gemalen – der ellers har nægtet at indtage suppe da det ikke var “rigtig mad” – kartoffel porre, minestrone, tomat suppe og flere andre med stor lyst, nu er det bare op til mig at komme på gode ideer til den næste.

B

Rødkålen og rødbederne blev lavet i går og kom i brug i dag til lørdags frokosten, på nylavet varm leverposteg (købt) og varme hjemmelavede frikadeller uhm! Det meste af rødkålen kommer nok til at blive spist i morgen, hvor vi skal holde mortensaften sammen med gode venner. And med hele svineriet (der kommer også gås på bordet, men kun i porcelænsform) jeg elsker and, og med rødkål, brunede kartofler, halve æbler med gelé og en god SOVS er det ligesom en lille start på julen.

I efteråret, opbygger jeg tit en vis trang til at gense mit store idol – Fru Muremester Jessen, i matador – det gjorde jeg også i år, så vi har været igang med matador de sidste par uger, sådan et afsnit i ny og næ er nu bare med til den ultimative hygge – skidt med at vi kan næsten alle replikkerne – det er en del af charmen. Det er lidt som med Morten Korch filmene, det går aldrig sådan rigtig galt, så det er bare den ultimative “feel good.”

Ja så faktisk alt i alt er der kun en ting der generer mig lige for tiden, det er at det er Movember… Hvilket betyder at gemalen allerede har et rimelig grim og rimelig ucharmerende overskæg at fremvise – og vi skriver kun den 9. november… November bliver lang gør den! Når det er sagt må jeg også sige at jeg går ind for movember, jeg synes det er fantastisk at mændende også gør noget for at gøre opmærksom på at de også kan blive ramt af kønsbestemte kræfttyper, sådan at det ikke kun er kvinder der i oktober løber ud og powershopper lyserøde armbånd. Jeg synes også helt bestemt at det er noget vi kvinder skal holde os ude af, så selvom jeg synes det er GRIMT som jeg ved ikke hvad, kan jeg godt forstå han gør det og er også glad for at jeg har en mand der ikke bare sige “undskyld skat” – det ville da blive kedeligt i længden :)

I øvrigt – så vil den opmærksomme læser måske bemærke at det ikke længere er en blogspot blog jeg har, men at den har fået sit helt eget domæne, så det nu bare hedder lyshaarede.dk – det har ikke nogen særlig betydning for bloggens udseende eller type, det er bare noget vi har snakket om længe at det nok ville være smart (noget med link værdi og alt muligt andet klogt som gemalen har styr på) og da gemalen har oprettet sin egen side med madopskrifter, gav det ligesom mening at få det gjort nu.

Og hvad er det nu for en side, sidder du måske og tænker (for selvfølgelig gør du det) det er siden nordsmag der er en side med opskrifter som han gerne vil læse den, så måske lidt mere rettet mod mænd (eller kvinder der ikke er så meget i pyntehjørnet) god reel mad, som vi spiser og som de fleste (selv madbloggere) nok spiser det meste af tiden, når det kommer til stykket. Så de mere “almindelige” opskrifter vil fra nu at være at finde derover, mens jeg så koncentrerer mig lidt mere om kager, brød og mine knap så spiselige puslerier. Så faktisk sådan som det reelt er i vores liv, hvor han laver maden og jeg nusser rundt.

Hyldeblomst-æble marmelade

4. juli, 2012

Jeg har i et stykke tid gået og overvejet om man ikke kunne bruge blomsterne fra saft-produktionen til at lave noget marmelade af, jeg havde i hvert fald besluttet mig for at gøre forsøget og da jeg så så over hos klidmoster at der også havde været snakket om det, var jeg helt overbevist det skulle prøves og det skal siges at det blev prøvet jeg havde stort set ingen idé om hvad jeg skulle gøre men kastede mig bare ud i det.

Altså gik jeg igang

Jeg startede med at fjerne lidt flere stilke fra hyldeblomsterne, men blev nu hurtigt træt af det og tænkte at de da også måtte kunne spises. Derefter kom blomsterne en tur i blenderen, undervejs fik de lidt af den nybryggede saft da jeg havde fået klemt lidt for meget væde ud af dem. De blev ikke fuldstændig findelt og jeg tror til næste år at jeg vil være mere påpasselig med at få fjernet stilkene så der ikke er helt så meget grund til at blende.

Jeg valgte at komme lidt æble i, da jeg tænkte at det måske godt kunne blive lidt vammelt kun med hyldeblomster – så vupti to æbler der (som altid) havde ligget lidt for længe blev revet groft og blandet med de blendede blomster i en gryde.

Herefter fik de en slat vand (cirka ½ dl vil jeg tro) korn fra en stang vanilje (+ stangen) og cirka 5 spsk sukker

Det blev kogt i cirka 5 minutter, hvorefter jeg kom 2 tsk melatin i for at få det til at gelere – den blev god stiv så man kan nok godt nøjes med 1 og herefter kogt i 1 minut (som der stod på pakken at man skulle)

Herefter kom marmeladen på skolde (og atamonskyllede) glas og blev sat til at køle af

Jeg må virkelig til at have lavet nogle af Tante Søds hæklede bøllehatte til at pynte mine ikke så kønne champignon glas – især da jeg tænker at det ene bliver til en værtindegave på et tidspunkt – vi spiser ikke så frygtelig meget marmelade her i husstanden nemlig.

Senere på dagen blev det tid til en lille smagstest

Uhm det var godt – jeg var egentlig meget skeptisk, men havde tænkt at forsøget skulle gøres også selvom jeg riskerede at skulle kyle det hele ud igen. Men det var rigtig godt, tilpas sødt med fin smag af hyldeblomst og lidt skarphed fra æblerne – kan klart anbefales – man kan så diskuterer farven, det er en meget grønlig marmelade og ligner egentlig mere noget til det salte køkken, men når man er over den hurdle så er der ikke andet tilbage end nydelse :)

Jeg har fået at vide af to af mændende i mit liv (gemalen og min lillebror) at det altså er rart at der er en overskuelig opskrift i indlæggende, noget jeg måske ikke altid er så god til, så selvom jeg ikke mistænker nogen af dem for at skulle igang med at lave hyldeblomst-æble marmelade får I lige en sammenfattet liste over ingredienserne her

40-45 hyldeblomst skærme, til rest fra saftproduktionen
2 æbler
ca. ½ dl vand
ca. 5 spsk sukker (smag selv til)
korn fra 1 stang vanilje + den tomme stang til at koge med
1 tsk melatin + 1 spsk sukker til at blande det op med

Der skal ikke så meget sukker i, da blomsterne allerede er godt søde efter at have ligget i saften.

God fornøjelse med marmelade (og saft) produktionen :)

Udnyttelse af æblerne

8. maj, 2011

Efter at have bagt det meste af dagen i går, blev det lidt mere afslappet i dag, men jeg fik da lige udnyttet de æbler vi har haft liggende (alt) for længe. Så det blev til en god gammeldags æblekage

Helt klassisk med æblegrød, makroner og flødeskum på toppen – der er ikke de store udfordringer i at lave den, meeeeen det smager jo da stadig meget godt :)

Skræller og kernehuse kogte jeg en times tid i en hel del vand – derefter kogte jeg det godt ind med en god portion sukker i, og på denne nemme måde at udnytte hele æblet (det er jo så moderne :p) har jeg lavet mig endnu en portion æblesirup. Det er fantastisk til is, pandekager og bagværk (brugte det senest til nogle æble/kanel cupcakes.)
Også har det bare sådan en smuk farve:

Bearbejdningen af ramsløgene

23. april, 2011

Det store projekt efter at have plukket ramsløg var at bearbejde og konservere ramsløg.
Med stor hjælp fra Almanak, klidmoster og fri fantasi fik vi arbejdet os frem til de her produkter:

Marinerede ramsløgsknopper
Jeg fandt en opskrift  i almanak på ramsløgskapers, det synes jeg nu var et dårligt navn og meget misledende… Nå, men – det består af ramsløg knopperne og en eddikelage, jeg havde på ingen måde den mængde knopper som Meyer bruger også tilsatte jeg lidt flere krydderier.
Jeg har gjort sådan:
12 g knopper
6 g salt
1 dl eddike
½ dl sukker
1 laurbærblad
lidt hele peberkorn, spidskommen og fenikelfrø (altså en blanding af det vi lige havde i skabene)

Knopperne skylles godt og stilkene fjernes. Saltet drysses over og det skal nu (ifølge Claus Meyer) så i 12 timer – det havde jeg så ikke tålmodighed til, så jeg lod dem stå i en 3 – 4 timer, så nu må jeg se om det er en fejl.

Når knopperne har stået længe nok – eller når man ikke gider vente længere – skylles de godt af for salt og kommes i et skoldet glas.

Eddike, sukker og krydderierne bringes i kog – sukkeret skal opløses helt og sættes derefter til afkøling

Når det er kølet af, hældes det over knopperne og det var faktisk det. De skal stå i 7 dage før de kan spises – så jeg venter spændt på hvordan de ender med at smage.

De flyder desværre op til toppen – så glasset blev ikke så pænt som jeg havde håbet på.
Ramsløgssalt
En kryddersalt af ramsløg var jo oplagt, men fordi det hele jo er lidt en prøve for mig, bestemte jeg mig for at prøve tre forskellige typer:
Ren ramsløg salt
Ramsløg og chili salt
Ramsløg og oregano salt
Fremgangsmåden er den samme for alle tre slags. Ifølge Almanak går der 10 ramsløgblade til 2 spsk groft salt, jeg brugte 20 blade pr. portion og puttede et ekstra drys salt i ved chili og oregano udgaven. 
Ved chiliudgaven brugte jeg en lille marineret udgave vi har liggende, den er meget stærk så jeg tror at en enkelt “almindelig” chili vil være meget passende. Oregano brugte jeg 4 – 5 små skud fra vores plante i haven, der er ikke kommet så meget endnu, det er et spørgsmål om at prøve sig frem og gøre det efter smag og behag.
Bladende og saltet blendes – jeg kom det i foodprocessoren
også blendes det bare til en ensartet masse, som kommes på bagepapir så det kan tørre. 

De tre slags salt i våd udgave
Og i tør udgave.
Ramsløgpesto
Jeg elsker pesto – så hvorfor ikke også det her. Fremgangsmåden er en mellemting mellem almanaks udgave og klidmosters.
75 g ramsløg
75 g blandede nødder/kerner (jeg brugte hasselnødder og pinjekerner – fordi det var hvad der var i skabet)
7 g parmesan (indrømmet, jeg elsker ost!)
ca. 1 dl olie
salt og peber efter smag
Nødder, ramsløg og parmesan blendes sammen og olien hældes i lidt afgangen (mens der blendes) indtil konsistensen passer. Til sidst smages det til med salt og peber og det hældes i et skoldet glas.
Også skulle det jo lige prøvesmages. Her på en kartoffelpizza:

Det var vist det for denne gang – god fornøjelse med ramsløgene.