Kategoriarkiv: is

2013-12-31 22.10.57

Nytårs islagkage

23. januar, 2014

2013-12-31 22.10.57

Nytår er ved at være et godt stykke væk – men derfor kan jeg jo godt lige smide et indlæg om vores nytårsdessert. Med en anden tekst kan den jo sagtens bruges til andre anledninger. Det må også være på tide – den har ligget som coverbillede inde på facebooksiden indtil i går, hvor den blev skiftet ud med en sprutte.

Nå men – desserten var islagkage. Det er første gang jeg laver sådan en, men absolut ikke sidste. Jeg har jo også lavet is indtil flere gange, så udfordringen på det plan var ikke så stor.

Islagkagen var sammensat af vaniljeis, 70% chokoladeis, appelsin-havtorn-is, et marcipanlåg og marengsstænger.

Opskriften på isen:

Alle tre is er lavet på denne grundopskrift.

2 æggeblommer
90 g sukker

2 dl mælk
2 dl piskefløde
1 blad husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand.
Mælk og fløde kommes i en gryde og sættes på ved middelvarme. Væsken skal bringes i kog, sammen med smagsgiveren. Imens piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Når væsken er kogt op skal den piskes i æggemassen, kom kun lidt i til at starte med, ellers risikerer du at æggene koagulerer.
Når al væsken er pisket i, kommes husblassen i gryden, den skal smelte og så skal ismassen hældes i gryden igen og varmes forsigtigt op til den begynder at tykne. Må ikke koge!
Herefter hældes massen i en bøtte og sættes på køl, inden den køres på en ismaskine. Har du ikke en ismaskine skal du lave en parfait, for at få et ordentligt resultat.

Smagsgiverne i isen er:

1 stang vanilje (kornene skal piskes med æg og sukker, stangen koges med væsken)

100 g 70% chokolade – fint hakkes og smeltes i væsen.

Saft og skal af to appelsiner
50 g havtorn bær
2 spsk sukker

Appelsinsaft og havtorn gives et opkog. Herefter blendes det, og sigtes så du kun har den rene saft tilbage. Herefter kommes saften tilbage i gryden med sukkeret og koges ind til en sirup. Blandes i væsken (sørg for at den ikke bliver for kold, så er den ikke til at få ud af gryden) – pas på det ikke skiller!

I en springform, eller en lagkagering på et skærebræt, lægges vaniljeisen i bunden. Sæt formen i fryseren inden, så den er kold. Frys isen ind, inden næste lag lægges på. Så chokoladeisen (frys ind igen) til sidst appelsin/havtorn isen. Sæt islagkagen i fryseren i et døgns tid.

2013-12-31 15.14.21

Marcipanen æltes op med noget glukosesirup, så den bliver mere smidig at arbejde med. Mål islagkagen inden, så du ved hvor stor den låget skal være. Skal marcipanen pyntes – eksempelvis med skrift som jeg har gjort, vil jeg anbefale at gøre det inden du lægger det på islagkagen, for ikke at have den ude af fryseren i for lang tid. Læg marcipanlåget på og skær det til så det passer på kagens form.

Marengsstængerne laves af

3 æggehvider
300 g sukker

Pisk æggehviderne stive, vend sukkeret i. Kommes i en sprøjtepose med en glat tylle. Sprøjt lange stænger på en bageplade med bagepapir – lav rigeligt, de går nemt i stykker!
Bages ved 150 grader indtil de er sprøde – 10-15 minutter, men det kommer an på ovn, tykkelse og meget andet – så hold øje med dem.

Når marengstængerne er kolde skæres de i stykker i passende stykker (mål islagkagens højde og læg lidt til) eller lav dem forskellig højde, alt efter hvilket udtryk du er til. Sæt dem herefter fast på islagkantens kage og bind et smukt bånd omkring. Sættes i fryseren indtil den skal spises.

Nu vil jeg begrave mig under en dyne igen, sammen med en film på netflix. Har pådraget mig en omgang influenza… Som om sygdom over julen ikke var nok… Det er en grum omgang, men heldigvis lader den ikke til at vare så længe – satser på at være klar igen i morgen. Synes jeg var så praktisk i julen at det lå hvor jeg alligevel havde fri, det hjalp så ikke her – 3 ud af 5 arbejdsdage har været sygedage i den her uge..

Hyldeblomst og vandmelon i en kølig sammenblanding

23. juli, 2013

Her i sommervarmen mår det være på sin plads at få blogget om noget is – og hvor heldigt er det så ikke lige at jeg rent faktisk har lavet noget is at blogge om? Hele to slags endda.

Hyldeblomst is:

Det er vidst ved at være på det sidste med hyldeblomster, men mon ikke man stadig lige kan nå det – de blomstre i hvert fald stadig heroppe i det nordjyske.

2 æggeblommer
90 g sukker (brug evt. rørsukker for at give isen lidt farve)
1 stang vanilje
2 dl fløde
2 dl mælk
2 blade husblas
ca. 5 skærme hyldeblomster

Husblassen lægges til at bløde op i koldt vand. æggeblommer, sukker og kornene fra vaniljestangen piskes sammen til det er lyst og luftigt. Imens koges fløde, mælk og den tomme vaniljestang op til det lige netop koger, husblassen vrides for vand og tilsættes – sørg for at den er smeltet helt ud. Herefter tilføres væsken stille og roligt til æggemassen mens der piskes godt. Det hele hældes tilbage i gryden og varmes lige så forsigtigt op til det begynder at tykne – det må endelig ikke koge.

I en skål kommes hyldeblomsterne, iscremen hældes over og massen sættes på køl. Når den er kølet helt af, sigtes hyldeblomster og vaniljestangen fra og kommes i en ismaskine og fryses ind.

Husblassen er et trick jeg opdagede da jeg sad og så Puk og Herman en fredag aften, det skulle gøre at isen ikke smelter lige så hurtigt – det virker ret godt, min is plejer ellers at være hurtig til at smelte, så det var da super at man sådan lige kan få lidt anvendelige tips en fredag aften.

Den anden is, er sådan set en sorbet.

Den kom sig af at jeg havde købt en vandmelon som var meget trist at spise, smagen var fin, men kødet var melet og slasket (hvis det giver nogen mening – den var i hvert fald ikke så lækker som en vandmelon kan være.) Da det går mig frygteligt imod at smide mad væk, besluttede jeg mig for at prøve at lave den til sorbet – kølig og læskende, er det ikke hvad man har brug for på en varm julidag? som sagt så gjort, det var et forsøg og så var det ellers bare at håbe på at det kunne lykkes.

Vandmelon sorbet:

½ l vand
250 g sukker
lidt over en halv vandmelon

vand og sukker koges sammen til alt sukkeret er opløst (og så lidt længere for at koge lidt vand af) som sættes til at køle af. Når siruppen er kølet helt af, befries vandmelonen for skræl og kerner og kommes i en blender, siruppen hældes over og det hele blendes.
Herefter kommes saften i et klæde sådan at alle urenheder bliver fjernet. Tilbage står man med en hel fin rød saft med stor smag af vandmelon.
Saften hældes på en ismaskine og fryses ind.

Nemt og enkelt – og smagen blev virkelig god, især i sammenhæng med hyldeblomstisen er er noget mere fed i smagen.

Det er ellers lidt af en udfordring at lave is i de her dage for mig. Min “ismaskine” er jo bare en isskål til kitchenaiden så den er ikke super effetektiv, men egentlig fin til vores behov. Men den har jo altså det problem at når det er virkelig varmt, så tør den for hurtigt op og så bliver det en lidt slatten is man får ud af den. I vores køkken, der hænger sammen med stuen, er der virkelig varmt – der er store vinduespartier hele vejen rundt og vi rammer nemt 35 grader i disse dage – så når der skal laves is, må jeg afmontere køkkenmaskinen, bærer den neden under – hvor der er noget mere lukket af og ikke helt så varmt, finde en placering i nærheden af en stikkontakt – hvor hunden ikke kan få snuden i den og så lave is derfra. Eneste fordel jeg har fundet er at så skal man i det mindste ikke høre på den mens den kører – man må jo finde de lyse sider i alt :)

Gelato med havtorn

10. september, 2012

På vores ferie fandt jeg jo som omtalt de nok så omtalte havtornbuske så der blev plukket en dejlig masse små friske orange bær til gemmerne.

Portionen fyldte godt i vores lille bagagerum, inden de blev plukket af stænglerne. Lige et par ord om den bedrift – det nemmeste skulle være at fryse hele baduljen også banke bærene af grenene ned en en stor spand – det tror jeg gerne på! Men det blev gjort oppe ved mine forældre, hvis fryser på det nærmeste er fyldt til bristepunktet, så der var ikke rigtig plads til at jeg kunne fylde alle mine grene deri. Istedet udstyrrede jeg den ene hånd med en havehandske (der var ren inden jeg gik igang og fin orange da jeg var færdig) og plukkede med den anden – det resulterede i nogle lidt ødelagte hænder, men hvad gør man ikke for velsmagen?

En lille portion af havtornene blev til en omgang gelato, som blev delt med min familie der kom forbi på vej hjem fra en weekend tur.

Selve isen er min sædvanlige grundopskrift:

2 dl fløde
2 dl mælk
2 æggeblommer
90 g sukker
1 tom vaniljestang (jeg gemmer altid de tomme stængler i noget sukker når jeg kun skal bruge kornene)

Dagen før havde jeg kogt en gelé af havtorn

250 g havtornbær
5 spsk sukker
½ dl vand

Det hele koges godt sammen og blendes, derefter sættes det på køl, når det er koldt bliver det til en tyk sirup. Jeg valgte ikke at si kernerne fra, det vil jeg nok gøre til en anden gang – synes ikke rigtig de gav noget til isen.

Isen laves ved at fløde, mælk og vaniljestangen gives et opkog, imens piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Herefter hældes flødeblandingen (uden vaniljestang) langsom i mens der piskes. Da den var i, tilsatte jeg havtornsiruppen og piskede det godt ud. Inden blandingen kom tilbage i gryden og blev varmet roligt op til det tyknede. Herefter skal blandingen køle godt af, inden den hældes på ismaskinen. (har du ikke en ismaskine så lav istedet en parfait, den er lettere at fryse ind uden at den krystalliserer.

Jeg serverede det i ramekinere med skiver af marcipan (skåret med en flad ostehøvl) og spåner af mørk chokolade. Så lækkert og friskt – min familie var også meget begejstret – så det kan klart anbefales (hvis man altså er klar til at blive rykket lidt op af nogle forbistrede lange torne)

Skovjordbær/mynte is

11. juli, 2012

Jeg skulle jo have brugt det sidste sødmælk fra den sidste isproduktion – så det blev som besluttet til endnu en omgang is – drukket ville det nemlig ikke blive.

Da vi har en del skovjordbær i haven faldt valget på denne type is ret hurtigt. Vi fik 10 jordbærplanter sidste år af vores daværende nabo – vi troede det var “almindelige” jordbær, men det er der faktisk kun en 3-4 planter der er, resten er kæmpe store fede og lækre skovjordbær – intet galt med det, men en lille skuffelse når man forventede et helt bed fuld af jordbær. Nå tilbage til emnet.

Som den snedige læser kan gætte var der 6 dl mælk tilbage fra sidste produktion, så opskriften på ismassen kom til at se sådan ud:

6 dl sødmælk
4 past. æggeblommer
180 g sukker
1 vaniljestang

Fremgangsmåden er den samme som til kirsebærisen.

Jeg valgte at tilføje lidt mynte til isen – ikke for meget, da det hurtigt kan tage overhånd og smage af tandpasta…

Jeg kogte en sirup bestående af

1/4 dl vand
25 g sukker
1 myntestængel (hvor bladende var taget af)

vand, sukker og myntestængel koges sammen til sukkeret er opløst – herefter skal det køle lidt af, men ikke for længe, så bliver siruppen for tyk – kan dog godt lige varmes let op igen. Stænglen fjernes inden siruppen bruges.

Skovjordbærene…

Jeg plukkede dem der var modne, hvilket var omkring 140 g

Disse blev hakket godt (bare med en kniv) og blandet med finthakkede mynteblade (cirka 10 styks)

Det blev til en lidt grov mos – man kan sagtens hakke den finere, hvis man ikke ønsker stykker af bær i sin færdige is.

Jeg valgte at tage halvdelen af ismassen fra til en almindelig vaniljeis – den stod nemlig på pandekager til aften. Men det kan ikke anbefales – hvor den manglende fedme ikke bemærkes i en bær is, gør den det så absolut i en vaniljeis – puh føj hvor var det en sølle fornemmelse at spise det. Jeg var som sådan godt klar over det, men det skulle lige prøves af. Det er gjort nu og erfaringen gives videre – LAD VÆRE! :)

Den anden halvdel af isen kom jeg jordbærmassen og myntesiruppen i – Det var, i modsætning til den anden is, rigtig godt! Den kunne godt tåle lidt mere mynte, ikke meget – men lidt mere. Men uhm, selvom det var en skuffelse at det ikke var “rigtige” jordbær der var så mange af i haven, så kommer man nu ikke uden om at skovjordbær har en helt særlig lækker smag som jeg er kommet til at holde mere og mere af gennem årene.

Det færdige resultat

Igen en lille portion til mig selv – med lidt flere friske bær. En ting gik dog ikke som det skulle og der burde jeg virkelig have tænkt mig lidt bedre om. Min “ismaskine” er jo bare en skål med frostvæske i til at sætte på kitchen aid’en – det fungerer faktisk ganske godt – selvfølgelig ville en maskine med kompresser være bedre, men prisen (og pladsen) på denne er en helt anden – når man alligevel har køkkenmaskinen.
Den er så bare ikke så god, når man selv er ved at dø af varme – note to self, når det er varmt så tør frostvæsken i skålen hurtigere op. I søndags (hvor isen blev lavet) faktisk så hurtigt at isen ikke nåede at blive ordentlig indfrosset og altså slet ikke fik rørt nok luft i den, lidt ærgerligt og det var bestemt ikke med til at gøre vaniljeisen bedre. Det må jeg så huske til en anden gang – varme dage skal der ikke laves is midt på eftermiddagen.

Lige til slut kommer der lige et “aaarw-billede” se lige en hyggetrold jeg har liggende ved siden af mig

Det er hårdt at have feriegæst – vi passer lillemanden mens mine forældre er på Island i 4 uger – hvilket giver en del mere motion til vuffen, der ofte bliver jagtet af en lille hund der vil lege – igen. Lige nu får hun dog lov til at sove, lidt.

Kirsebæris med (lidt) bedre samvittighed

6. juli, 2012

Mine forældre har flottet sig og købt en ny fryser – hvilket måske er ok taget i betragtning at jeg ikke kan huske at have haft andre frysere end den de nu har skiftet ud, så det var nok hvad man ville kalde “på tide.” Den nye fryser er dog ikke så stor som den gamle, så der skulle ryddes noget ud i den. Som den gode, kærlige og hjælpsomme datter jeg er (host-host) – tilbød jeg at tage deres lager af bær, sådan at de ikke skulle døje med at finde plads til det. Da min mor mente at hun ikke fik dem brugt alligevel, vendte vi hjem med en bærepose fyldt af forskellige lækre bær – uhm!

I blandt alle disse bær var en god stor pose med kirsebær, jeg synes det var lidt for kedeligt bare at gemme dem til kirsebærsauce til jul – så meget risalamande står jeg heller ikke for at lave. Men vejret taget i betragtning tænkte jeg at en is ville være oplagt – især fordi jeg på det sidste har haft planer om at prøve at lave en is bare på (sød)mælk istedet for min sædvanlige blanding af mælk og fløde.

Da min dejlige veninde så kom forbi i onsdags tænkte jeg at det var en oplagt mulighed for at få det prøvet af – med håb om at hun ville tilgive mig hvis det ikke virkede.

Jeg glemte fuldstændig at få vejet af hvor meget jeg brugte af kirsebærene, men det er i og for sig heller ikke så vigtigt, da jeg langt fra brugte det hele.

Jeg tog lidt under halvdelen af de optøede bær og smed dem i en gryde med saften der var løbet fra bærene da de tøede op. Deri kom der en god slat sukker og en (tom) stang vanilje – kornene kom i ismassen. Det blev kogt godt igennem og derefter blendet (husk så lige at tjekke om der er sten i bærene inden de koges det er meget varmt at tage dem ud bagefter – av av) lad det køle godt af!

Ismassen bestod af

4 dl sødmælk
2 past. æggeblommer
90 g sukker
Korn af 1 stang vanilje (alternativt 1 tsk vaniljesukker)

Sødmælken koges op, imens æg, sukker og vanilje piskes godt sammen (til det er lyst og luftigt) herefter tilsættes den varme mælk til æggemassen lidt af gangen imens der piskes godt.
Bagefter varmes massen ganske forsigtigt op igen til den bare lige begynder at tykne en lille smule – uden at koge!
Massen kommes i en skål og sættes koldt et par timer.

Herefter skal den bare røres på ismaskinen, ismassen først til den er blev lidt indfrossen, derefter tilsættes 3 spsk af kirsebærsaucen og en håndfuld groft hakkede bær. Når det er rørt færdigt kommes det i en bøtte og sættes i fryseren et par timer – eller spises med det samme som softice (hvis man bare ikke kan vente)

Jeg kunne forstille mig at en helt almindelig købt kirsebær sauce vil kunne gøre det samme – jeg vil nok stadig blende et par af bærene med saucen for at give den lidt mere pondus.

Normalt giver sådan en portion her omkring 1 liter frossen is, men jeg tror at det er fordi fedtprocenten er så meget lavere end når jeg laver den med halv fløde/halv mælk så kan der ikke piskes nok luft i når maskinen rører den sammen – tilgengæld kan man spise den med lidt bedre samvittighed :)

Portionen på billedet var bare en lille mundsmag jeg lavede til mig selv for at muntre op på regnvejeret – der har jeg toppet af med en smule letpisket fløde og et drys frysetørrede hindbær – lidt af samvittigheden ryger der, men det smager nu altså ret godt. Da min veninde var her, spise vi den bare med et par friskbagte touilles til – efter Mette Blomsterbergs opskrift

Og hvad skal man så mene om is lavet på sødmælk – skal jeg ud og købe en is vil jeg altid vælge den hvor der er brugt fløde, men egentlig synes jeg det fungerede rigtig godt – isen smagte “som den plejer” måske ikke helt så luftig, men jeg fandt ikke at jeg savnede fedmen i den – og skal jeg være ærlig så tiltaler det mig da en del at det jeg laver isen på har en fedtprocent på 3,5 istedet for 38 (eller 19 da jeg jo blander den med skummetmælk normalt) – om ikke andet, så fordi jeg kan spise det med den før omtalte gode samvittighed. Eneste “problem” er at jeg nu har 6 dl sødmælk stående, så jeg må hellere lave noget mere is inden den bliver dårlig – æv æv, hvordan skal jeg dog komme over den udfordring :)

Nogen gode ideer til hvad en ny isvariant skal indeholde? Kom frisk – kan være jeg tilbyder en smagsprøve 😉

Den resterende kirsebærmasse kogte jeg i øvrigt op igen, kom de sidste (udstenede) bær i og slukkede for varmen, mens jeg skoldede og atamonskyllede et glas at komme det i – så har man altid lige en god base for en ny is, eller som en sauce til en anden dessert.