Kategoriarkiv: is

Hvidvinsgranité med hyldeblomst

5. juli, 2012

Så bliver det vist sidste hyldeblomst indlæg i denne omgang – tror jeg, skal jo ikke love for meget.

Tanken er at det er en let lille ih-hvor-har-jeg-det-altså-varmt ting – så hvis bare vejret vil give mig lidt varme så jeg kan spise lidt mere af det. Det er super nemt at lave og fryseren gør det meste af arbejdet for dig.
Jeg lavede mest denne portion fordi vi havde en slat hvidvin stående som vi ikke rigtig ville få drukket (vi er ikke verdens største vindrikkere, nyder det når det er der – men får det sjældent drukket når vi kun er os to)

1 dl sukker
2 dl vand
2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
saft af ½ citron
2 dl hvidvin

Sukker og vand koges op til sukkeret er opløst, herefter tilsættes hyldeblomstsaft, citron og vin. Når det er kølet ned kommes det i en bøtte (genbrugs isbøtte kan anbefales) og det sættes i fryseren. Her skal det noget stå i hvert fald en fire timer og gerne længere. Når det er helt indfrosset er det klar til at blive spist.

Her rives det med en gaffel så det nærmest bliver en “is-smulder” man får ud af det. Jeg puttede lidt mynteblade på, men den kan også sagtens spises ren.

Dejlig lille nem, forfriskende, læskende og sofistikeret sommersnack.

Uden hyldeblomst kan den bruges som en mundfrisker mellem retterne, hvilket vi gjorde til vores nytårs måltid

Citronsorbet

18. april, 2012

I weekenden fandt jeg dybt nede i grøntsagskuffen en citron som var blevet lidt vel trist at se på – og da jeg ikke lige havde planer om rejemadder de næste par dage bestemte jeg mig for at finde et andet formål med til den – inden den blev dårligt. Resultatet kom helt tilfældigt da jeg sad og hyggekiggede i Mette Blomsterbergs søde sager – citron sorbet

Jeg havde ikke mere end den ene citron, så derfor blev saftmængden i den afgørende for hvor stor en portion det blev til.
Citronen gav ½dl saft – så selvom skallen var lidt trist manglede citronen absolut ikke noget (heller ikke i syremængde) derfor blev mængderne som følger:

½dl citron saft
2 dl vand
75 g sukker (tog vores hjemmelavede “vaniljesukker” hvor de tomme vaniljestænger ligger i)
1 tsk vaniljesukker (opskriften er på vaniljestang og det ville jeg egentlig også helst bruge, men jeg ville kun skulle bruge en kvart og det synes jeg var lidt dumt at skære en vaniljestang op for)
1 blad husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand 10 minutters tid
Citron, vand, sukker og vaniljesukker (+ en tom vaniljestang fra sukkereret) blev kogt op indtil sukkereret lige er opløst i vandet, gryden blev taget af varmen inden husblassen kom i og smeltet sammen med citronlagen.
Det hele passeres gennem en sigte og sættes i køleskabet minimum et par timer.

Røres i en ismaskine til det er frosset godt ind. Har man ikke en ismaskine, vil jeg nok vende lidt stivpiskede æggehvider (pasturiserede naturligvis) for at tilføre lidt luft til sorbeten.

Vi spiste lidt af den til pandekager, den er blevet ret sur – noget der tiltaler mig ret meget (men jeg spiser også gerne citron rent) men som måske ikke er noget der når ud til den bredere befolkning, så næste gang jeg skal lave den vil jeg nok lave lidt mere sukkerlage i forhold til citronsaft hvis det skal bruges som en dessert. Skal den bruges som en mundfrisker mellem måltider fungerer det her ret godt vil jeg tro.

Jeg har ikke været så aktiv herinde på det sidste, hvilket egentlig også er et udtryk for at jeg ikke har været så aktiv (i køkkenet i hvert fald) ude i den virkelige verden. Gemalen der ellers plejer at stå for madlavningen har ikke været så meget hjemme, så jeg har tit stået for maden også er det blevet lidt lette løsninger, fordi jeg brugte hele sidste uge på at gøre en skolepræsentation færdig – så der er ikke sket så meget på madfronten. Nu skulle vi gerne være tilbage til normalen og jeg håber der kommer til at ske lidt mere.

Brombæris

21. marts, 2012

Fandt lige det her billede i gemmerne, og da jeg trængte til en pause i at skrive om min holdning til bevaringsteori tænkte jeg at jeg da lige kunne dele den med jer.

Da jeg forsøgte mig med othello lagkage kunsten havde jeg noget vaniljecreme i overskud, men på et tidspunkt orker man bare ikke rigtig mere othellokage (det er vist en af de få kager der kan overmande mig) så istedet blev det til denne lille søndagsdessert.

Isen er endnu engang en gelato der må siges at være blevet min farvorit “grundmasse” at hælde i ismaskinen. Denne gang blev det så nogle brombær der stod for tur.

Cirka 100 g brombær (frosne)
2 æggeblommer
90 g sukker
2 dl piskefløde
2 dl skummetmælk (det er altså bare fordi det er det gemalen drikker, ikke noget misforstået sundhedsflip her) :p

Jeg startede med at koge bærene møre med en tom vaniljestang og et par skefulde sukker (udover de 90 gram)
Imens piskede jeg æggeblommer og sukker sammen, til en lys og luftig masse, imens mælk og fløde blev kogt op.
Den varme flødeblanding skal herefter piskes i æggemassen, så mens der bliver pisket på livet løs hældes i – ganske lidt ad gangen. Så skal det så ellers bare køles af.

Da bærene var kogt møre, fiskede jeg vaniljestangen op og gav det en ordenlig tur med stavblenderen (min store kærlighed, hvis man spørger gemalen) herefter passerede jeg det igennem en sigte, da jeg synes at kernerne i brombær er meget bastante at tygge i. Jeg sørgede dog for at få så meget bærmasse som overhovedet muligt med.

Ismassen køres på en ismaskine (det vil jeg helt sikkert anbefale når det er gelato, ellers så lav en parfait) da den var næsten færdig tilsatte jeg bærene, kom det i en plastikbøtte og smed det i fryseren nogle timer.

Da jeg åbnede fryseren fandt jeg den pakke filodej vi har haft liggende siden engang før jul. Så jeg tænkte at det skulle jeg da lige forsøge mig med. Det gik ikke særlig godt… For det første smed jeg, jeg ved ikke hvor mange mislykkedes forsøg på fine former ud og det jeg så endelig fik lavet smagte bare af.. ja, at række tungen ud af vinduet på en ualmindelig kedelig dag… Så det gør jeg ikke igen, det bliver nok kun brugt til forårsruller (hvilket det nu også er fortrinligt til)

Nå men altså det startede jo med noget vaniljecreme og det har jeg jo slet ikke sagt mere om. Det fik nu heller ikke så stor en rolle, jeg rørte det op med lidt fløde og mælk for at gøre det mere som en vaniljesovs, lagde det i filodejsskallerne og serverede til. Ikke nogen uddelt succes, det var blevet lidt 2. dags kedeligt, men isen – den var rigtig god 🙂

Nougatdrøm

6. januar, 2012

Nytårs-desserten skulle have været en videre tænkning af Mette Blomsterbergs karameldrømme men men men, da jeg skulle koge karamellen til at hælde i isen (i min udgave) brændte den fuldstændig på og jeg havde ikke overskud til at lave en ny (måske var jeg en lille bitte smule hidsig) så jeg greb en rest nougat der lå fra konfektproduktionen og smed i istedet, derfor blev det til en nougatdrøm.

Desserten bestod af fire elementer, en kagebund, en nougat-gelato, en skovbærcoulis og en karamelskærm.

Kagebunde er efter egen opskrift, Camilla Plum har engang sagt man aldrig må ændre på en opskrift på en rørekage, men når nu jeg ikke havde en opskrift til at starte med – så gør det vel ikke noget 🙂

Kagen
100 g valnødder (grofthakket)
200 g sukker
korn af 1 stang vanilje
125 g marcipan
100 g mel
1 tsk bagepulver
1 spsk kakao

Vaniljekornene moses sammen med sukkeret.
(Vanilje)sukker og æg piskes lyst og luftigt.
Marcipanen rives groft. Mel, bagepulver og kakao blandes og cirka 1 spsk vendes sammen med marcipan og nødder.
Det hele vendes forsigtig sammen og hældes i en lille bradepande.
Bages ved 200 grader i ?? kan jeg ikke huske, kig til den og tjek hvornår den er gennembagt.

Nougat-gelato 
2 dl piskefløde
2 dl mælk
2 past. æggeblommer
90 g sukker
50 – 70 g blød nougat (glemte lidt at veje)

Æggeblommer og sukker piskes lyst og luftigt. Imens varmes fløde, mælk og nougat op over lav varme, indtil kogepunktet. Under piskning blandes flødeblandingen med æggesnapsen, der må kun komme lidt i ad gangen for ikke at æggene koagulere.
Blandingen hældes tilbage i gryden og varmes nu meget meget stille op – det må ikke koge. Herefter skal det køle helt af, inden det røres i en ismaskine (har man ikke sådan en bør man lave en parfait istedet.)

Samling
Jeg valgte at lave desserterne runde med mine (nye) madringe – så jeg stak kagen ud med disse (hvilket gav dejligt mange kagerester jeg kunne spise af) jeg synes de blev lidt for tykke, så jeg flækkede dem i to.

Jeg startede med en kage, et lag is (direkte fra ismaskinen så den ikke er for frossen) en kage og så forsøgte jeg at dække toppen med det sidste is. De blev så sat i fryseren, til lige før de skulle spises.

Skovbærcoulis
en pose frosne skovbær (cirka 400 g)
cirka 150 g sukker (efter smag)
en tom vaniljestang (kornene blev brugt i kagerne)
skal af en halv appelsin (saften blev brugt i kagerne) – skær den i store flager, det gør det lettere at samle den op igen

Det hele blev smidt i en gryde og kogt igennem et par minutter (indtil sukkeret er helt opløst og bærene er “bløde”) Lad det køle lidt af inden appelsinskallen og vaniljestangen op inden den blendes til en lind masse.

Karamelskærme
100 g flormelis

Sukkeret smeltes til gylden karamel i en lille gryde.
et stykke bagepapir lægges på bordet og et par klatter (afhængig af hvor hurtig man er) som derefter stryges, hurtigt, ud med en (metal)palet – gentag indtil der ikke er mere karamel, det er altid rart at have lidt i overskud.

Anretning
Bærcoulisen lægges på tallerken, herpå sættes iskagen hvorpå der lægges lidt mere bærcoulis (det var mest fordi mine toppe ikke var så pæne igen (manglede lidt is.) Tilsidst sættes karamelskærmen sådan at den læner sig op af iskagen og sådan at den står lidt fast coulisen.

Det er nemt at være madblogger….

21. oktober, 2011

Når bare man har en dygtig gemal og en kok i huset – de gik i køkkenet i går, og fik tryllet det her frem, mens der bredte sig en helt vidunderlig duft i hele lejligheden

Imens sørgede jeg for lidt hygge i haven

Retten var Boeuf Bourguignon, med udgangspunkt i foodfanatics opskrift men vist mest af alt ud fra hvad der var i køkkenet. Lækkert det var det i hvert fald helt sikkert! og der er jo ikke noget bedre end at have to mænd til at lave mad 🙂

Desserten stod jeg for

Inspirationen var princips islagkage (fra bilka/føtex) som min veninde er helt vild med, meeeen jeg synes jo ikke at det kunne passe at jeg ikke kunne gøre det selv, så det skulle da prøves nu hun kom helt herned til Århus.

Bunden er en brownie:

125 g smør
100 g mørk chokolade

2 æg
125 g sukker

75 g hvedemel
2 spsk kakao
20 g hasselnødder
80 g valnødder

Chokoladen og smøret smeltes sammen i en gryde ved lav varme.
Imens piskes æg og sukker lyst og luftigt.

Nødderne hakkes (hasselnødderne fint og valnødderne groft) og vendes sammen med mel og kakao.
Melblandingen vendes forsigtigt sammen med æggemassen og tilsidst vendes den afkølede chokolade/smør blanding i.

Dejen hældes i en smurt springform og bages i 20 minutter ved 175 grader.
Lad kagen køle helt af.

Oven på kagen er der et lag hindbæris:

2 dl mælk
2 dl piskefløde

2 past. æggeblommer
90 g sukker
1 tsk vaniljesukker

300 g hindbær (fra frost)

Hindbærene skal have et let opkog (for at undgå de slemme slemme sygdomme man kan risikere der er i sådan nogen) herefter blendes de og det passeres gennem en sigte. Tag ca. 1/3 fra til isen og giv resten et opkog med vanilje og lidt maizena udrørt i vand. – lad det køle af.

Mælk og fløde bringes i kog.
Æg, sukker og vanilje piskes lyst og luftigt, når væsken er kogt op hældes den forsigtigt (lidt af gangen) i æggemassen mens der piskes hele tiden.
Hæld derefter cremen op i gryden og giv den lidt varme, indtil den begynder at tykne. Lad den derefter køle helt af.

Hæld massen i ismaskinen sammen med hindbærmosen/saften og lad den køre indtil den har konsistens som softice.
Isen smøres ud på kagebunden (som stadig er i springformen) og læg den i fryseren.

Inden servering smøres hindbærcoulis  på toppen og der rives lidt chokolade (jeg skrabede en kniv hen over en blok chokolade for at få spåner.)

Også skal man ikke gøre som mig og sætte den i fryseren også ikke tjekke om den vælter lidt efter sådan at al isen løber over i den ene side 🙁