Kategoriarkiv: jul

Decemberstart

2. december, 2014

Så ramte december os, og som altid nyder jeg det. Jeg kan blive  med at kigge på facebook og instagram billeder af julepynt,  tage en omvej gennem byen  for at se på julebelysningen, nå ja også nyde vores egen julepynt herhjemme.

Den kom op i søndags, det var lidt en udfordring, et nyt hjem og udskiftning af flere møbler gør at ingenting har sin “faste plads” så det tog lidt tid at få overblik over al pynten og hvor det skulle placeres, men det er jo lidt hyggeligt og det meste fik sig en ny plads.

image

Vores adventskrans som jeg lavede da jeg var på raku-workshop – inspireret af firm-livings, men alligevel med et helt helt andet udtryk.

image

Stigen som jeg fandt på loftet da vi flyttede ind er blevet pakket godt ind i lys, og så har nissen min farmor strikkede til min første jul fået sig en plads.

image

I køkkenet er kasserne pyntet op. Den lille nissepige-julekalender fandt jeg i den gamle by. En reproduktion fra 50’erne og ret så sød synes jeg.

image

Vores snemand passer på julegaverne – mere om dem senere.

Nu lurer december foran os, der skal bages og brases og laves en eller anden form for konfekt,  så vi er helt sikre på ikke at tabe os i løbet af december.

Forskud på julen

24. november, 2014

I lørdags oprendt dagen for en længe ventet julehygge tur i Aarhus, med min lillesøster. Vi aftalte den allerede i sommers så den har virkelig været længe ventet.

Da vi boede i Aarhus, var en tur gennem Den Gamle By til jul obligatorisk,  sidste år kom jeg ikke afsted, så det var et glædeligt gensyn i år. Ved samme lejlighed fik jeg jo så også mulighed for at skimme den nye 70’er del, igennem menneskemylderet. Rigtig fin udstilling, dog var jeg lidt skuffet over juleoppyntningen i den del, den levede slet ikke op til hyggen i den gamle – måske var folk ikke så julede i 70’erne?

image

Nå men selvfølgelig var byen hyggelig som altid, og det absolutte højdepunkt var den nye udstilling de har lavet om DR’s julekalendere gennem årene, med kostumer og rekvisitter derfra. Som julekalender entusiaster var det som en lille bid af himlen, især da vi kom til Jul på Slottet og prinsesse Miamajas kjole var der – det er jo altså bare yndlings julekalenderen over dem alle.

image

Efter menneskemylderet i Den Gamle By fortsatte vi ned i menneskemylderet på Strøget til lidt hyggeshopping. På besøg i nogle af de butikker jeg savner heroppe i det nordlige og ikke mindst en tur på Barasso efter den obligatoriske Chai Latte – hvor det lykkedes mig at spolere lillesøster til også at elske den 🙂

image

Efter ben og fødder var ved at være slidt op, gik turen  hjem ad i den lille hvide, til tonerne af julekalender sange, som der blev sunget højt og meget med på. Alt i alt en virkelig hyggelig dag, som vi helt sikkert skal gentage, nu må vi se om det kan lade sig gøre til næste år, der er der nemlig en ung dame der skal på efterskole,  ellers må det blive næste år igen.

Lyshåret jul

29. december, 2013

“Højt fra træets grønne top – stråååååler juleglansen”

Vi prøvede for første gang at holde jul hjemme i år, det virker måske underligt, men det var en stor ting for os, og jeg må sige at jeg virkelig nød det!

Dagen startede med at vi tog ud til mine forældre og spise morgenmad. Vi kom hjem ved halv tolv tiden, hvor forberedelserne gik igang for gemalens vedkommende – jeg frekventerede lige sofaen i en halv times tid, inden min sygdomsramte krop var med på at lave noget igen.

Stegen (+ medister) kom i ovnen til en langtidsstegning og der blev skrællet kartofler til den store guldmedalje. Imens dækkede jeg bordet.

Da det var ordnet, havde vi et par stille timer, hvor stegen bare skulle tilses engang imellem, så vi slog os ned med en gang julekalender og et spil matador – hvor jeg i øvrigt vandt – hvilket ellers aldrig sker – julen er virkelig en magisk tid.

Ved halv fem tiden kom gemalens søster, det var meningen hun skulle være med til at koge klejner, men da palminen var klar til kogning, startede der julekalender på tv2 og vi skulle jo lige have afslutningen med, så hun og jeg satte os til at se den og pif paf puf så havde gemalen da også lige kogt klejner.

Til aften kom gemalens forældre og bror – slæbende på jeg ved ikke hvor mange pakker, da de var placeret – satte vi os til at spise, en menu som ikke bare bestod af medister og flæskesteg, men også and(ebryst) og kalkun, brune-, hvide- og franske kartofler og selvfølgelig rødkål. Med så meget forskelligt kød kan man jo ikke nøjes med en slags dessert, så der var risalamande, frugtsalat og is – gemalens familie er lidt mere eftergivende over for kræsenhed end min, og derfor bliver der taget hensyn til alle til en julemiddag – jeg synes det er tiltalende, men puuuh – hvor giver det meget overskuds mad, rester er dog heldigvis en god ting – hvilket man er nødt til at ty til, ellers vil julen gå hen og være meget dårlig i forhold til min holdning til Stop Spild af Mad.

Da middagen var spist, mandlen fundet og opvasken taget, blev juletræet tændt – vi har haft levende lys på juletræet alle de år vi har haft juletræ, men i år var første gang der rent faktisk var ild i dem.

Så fik vi sunget og danset rundt om træet. Vuffen deltog også, hun kom dog op på armen, for ikke at vælte lysene af træet.

Hun havde fået fin julesløjfe på, og nød at få julegaver i form af godbidder – de duftede så dejligt, selv gennem plastikkasser og papir. Man kunne nu godt mærke at der skete lidt for meget, og at det var svært at være på sin sædvanelige plads i sofaen, så hun var meget træt og sad det meste af aftenen ved en af os – i dagene efter har hun bare sovet, sovet og sovet. Nu nærmer nytårsaften sig, jeg håber der er lidt roligere hvor vi bor nu, end der var i Tilst – hun er ikke meget for det der fyrværkeri.

Nå men efter dansen om træet, åbnede vi gaver – det kommer nok ikke som den store overraskelse. Jeg synes vores gaver i år var ret fint pakket ind, de så, så smukke ud under træet.

 

Da det sidste papir var flået af og den sidste gave beundret, gik vi over til at spille pakkespil – jeg tror vi havde fået indkøbt lige rigeligt pakkespilspakker i år, der var i hvert fald en ordentlig stabel. Men hvad – man kan vel aldrig få for mange pakkespils pakker.

 

Omkring ellevetiden var vi færdige og svigermekanikken tog hjem. Jeg havde egentlig aftalt med svigermor at vi skulle til midnatsgudstjeneste, men sygdom og træthed fik lov til at vinde – så vi droppede det, på trods af at vi egentlig fint kunne have nået det. Istedet satte gemalen og jeg mig stille og roligt og hyggede os lidt, inden vi gik i seng.

Alt i alt en rigtig dejlig aften – jeg nød virkelig at holde jul hjemme! Vi har holdt jul sammen i flere år nu, men det er stadig lidt mærkeligt at holde det sammen med en “anden” familie med andre traditioner end dem man er vokset op med, men sådan er det jo og det kan jo sagtens blive en dejlig aften alligevel.

Nu banker nytåret på, jeg håber det bringer noget godt med sig – gad vide hvordan livet ser ud om et år, for bare et år siden boede vi i Aarhus og havde travlt med at blive færdige med vores uddannelser, i år bor vi i Frederikshavn og jeg har fået arbejde ved kommunen (hvem skulle have troet det?) hvor de lige inden jul lovede mig en forlængelse af min projektansættelse.

 

 

Kagefigurer

9. december, 2013

Så er december allerede ved at være godt igang og det samme er juleforberedelserne i vores lille hjem.

Her er blevet pyntet op, åbnet advents gaver, set julekalender, lavet havregrynskugler og bagt. Ikke nok hvis man spørger gemalen, men lidt har også ret.

I dag har den stået på kagefigure, jeg har i flere år bøvlet med at finde en ordentlig opskrift på denne type kager, den min mor har brugt i hele min barndom “smager rigtigt” men bliver alt for hurtigt tørre, så prøvede jeg nogle bagt på honning som blev så hårde at vi begyndte at frygte for at knække tænderne på dem i år bestemte jeg mig for at gå helt basic på opskriften – ud fra den her fra hendes verden (bare overse det at der står børnekager) til opskriften tilføjede jeg 1 tsk kanel.

Så blev der ellers stukket figurer ud til den store guldmedalje.

 

Kager klar til bagning

Der gik vist lidt æstetiker i den da kagerne skulle lægges på plader …

Kagefigurer

Kagerne blev pyntet med æggehvideglasur (royal icing) og krymmel indkøbt i Tyskland på vores ferie. Jeg prøver at holde det enkelt, både for at det er overskueligt for mig at få pyntet, men også for at det kommer til at se fint ud på en tallerken.

 

Glædelig 9. december

I morgen står den på pebernøddebagning sammen med gemalens søster, er jeg sikker på bliver hyggeligt.

Er det jul nu? Risengrød

21. november, 2013

Jeg vil undlade at falde for fristelsen og starte med nissebandens risengrødssang – selvom det er svært.

Men er der nu noget der hører julen helt så meget til som risengrød?

Men kender du egentlig baggrunden for at spise risengrød i netop julen?

I de gode gamle dage, hvor livet var knap så nemt og maden ikke just så inspirerende. Var det almindeligt at spise meget grød, hele året rundt. Til jul skulle den så have lidt mere gas og så blev de dyre ris, frem for de billigere kornsorter man dyrkede herhjemme, fundet frem og istedet for at koge dem i vand blev de kogt i mælk (igen dyrt og dejligt) og det er baggrunden for at risengrøden er blevet til julemad for os i dag – sådan har jeg i hvert fald fået det at vide.

Risengrødens rejse op igennem historien har været lidt slukøret, fra at være det dyre og dejlige hovedmåltid juleaften, blev den siden degraderet til den noget billigere forret, som skulle ligge en god bund, inden man gik igang med selve julemiddagen – så spiste man nemlig ikke helt så meget af det noget dyrere kød.

I mellem krigsårene voksede mængden af nyrige (de såkaldte Gullaschbaroner,) her kunne det ikke blive fint nok og risengrøden måtte erkende at tiden var inde for et stilskifte – dette blev ved hjælp af fløde, mandler, vanilje og et “fine-franske-navn” og wupti – Risengrøden var blevet til en dessert og hed nu risalamande.  Med risalamandens fremkomst dalede risengrødens popularitet juleaften drastisk – den er nu degraderet til en billig spise fortrinsvist i december men også lidt i oktober/november og januar/februar – for os der ikke kan nøjes.

Men bliv nu ikke for ked af det på risengrødens vegne. I de de gamle fine familier (“borgerskabet”) lever traditionen med at spise risengrød før middagen juleaften stadig videre (for nogens vedkommende i hvert fald) de hoppede aldrig med på bølgen med risalamande – faktisk blev det et vigtigt statement for de “gammelrige” i tiden at man bestemt ikke var en del af de fattigfine, men at man holdt fast i de gode gamle danske traditioner!

Ja det var så risengrødens historie – Så vil en opskrift måske også være meget rar at have. Den er super nem, især når man som jeg sætter den i “hø-kasse” istedet for at koge det hele på engang.

Det du skal bruge til en gang risengrød er:

1,5 l mælk
2 dl grødris
1/2 tsk salt.

Om morgenen hælder du mælk og ris i en tykbundet gryde og giver det et opkog. Når det er kommet i kog. Tager du gryden – sætter låg på, pakker den ind i et viskestykke og derefter i en dyne – i mangel af høkasse.
Her skal den så bare stå og hygge sig hele dagen.
Til aften pakker du så gryden ud igen, koger grøden op – spæd evt. til med lidt mere mælk. Brug et piskeris til lige at slå riskornene lidt i stykker med (altså ved at piske kraftigt) og smag så til sidst til med salt.

Spis den med en smørklat og kanelsukker.

Jeg falder stadig ikke for fristelsen med at skrive noget af risengrødssangen ind. Men fordi min barnlige jeg lider lidt, får I her sangen – sunget af nissebanden selv.

Glædelig jul Velbekomme 🙂