Kategoriarkiv: kage

Gallakagerne

28. marts, 2016

Jeg fik jo skrevet at der ville komme et indlæg om kagerne jeg lavede til min mosters fødselsdag – så det må hellere komme her.

2016-03-05 14.49.59

Der vil ikke komme opskrifter på kagerne – de bestod af lidt forskellige bunde (alm. vanilje, med nødder/mandler og chokolade) og creme sammensat på forskelllige måder (asti, blåbær, hindbær og chokolade) alle kagerne blev smurt op med smørcreme og beklædt med fondant.

De blev pyntet med blomster i lyngfarver, vintergækker og noder (min moster er organist.)

2016-03-05 14.48.52-1 2016-03-05 14.48.57 2016-03-05 14.49.08 2016-03-05 14.49.32 2016-03-05 14.49.38 2016-03-05 14.49.45

Det var lidt af et planlægningsarbejde at passe kageforberedelser ind imellem arbejdet, men med hjælp fra min mor der stod for at lave et par af cremerne og hjalp med at få kagerne samlet lykkedes det hele.

Kanelgifler

7. maj, 2015

I weekenden havde vi besøg af mindstesøsteren, der er stor comedy-fan, så på et tidspunkt faldt hun (og jeg) ned i sofaen og så et show med Simon Talbot. Det resulterede i mange citater derfra den følgende dag, blandt andet omkring “mushy gifler” – og efter at have sagt det tilpas mange gange, blev vi enige om at der simpelthen ikke var andet for end at bage sådan nogen. Som sagt så gjort – en opskrift blev fundet og vi kastede os ud i opgaven.

2015-05-02 12.21.09

opskriften fandt jeg her og den kan klart anbefales. Jeg fulgte den faktisk mere eller mindre slavisk  – men kan godt se at mine ikke er blevet helt lige så pæne.

Dej

  • 50 g gær
  • 1 dl mælk
  • 1,5 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 æg
  • 100 g smør
  • 300 g mel

Fyld

  • 60 g smør
  • 60 g brun farin
  • 1 tsk kanel

Opløs gæren i mælken. Smulder mel og smør sammen og bland med sukker og salt. Tilsæt mælk og æg og ælt sammen. Dejen skal være klistret, men ikke hænge fast. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Imens laves fyldet meget enkelt ved at spise smør, farin og kanel sammen til en lys masse.

Når dejen er hævet, deles den i 2 og rulles ud til to rektangler (ca. 20 x 50 cm) fyldet fordeles og dejen rulles sammen. Skæres i stykker af ca. 2 cm og sættes på en bageplade til efterhævning (cirka 15 minutter) Pensel giflerne, med hvad du har, jeg brugte kærnemælk, og bag dem i 10-15 minutter ved 200 grader – det er vigtigt de ikke får for meget, så bliver de bare tørre og kedelige.

Skal de være “mushy” er det bare at smide dem i en plastikpose og lade dem ligge lidt – så bliver de helt rigtige.

Godt smagte de – faktisk forsvandt hele den portion vi bagte samme eftermiddag da vi tog i haven (og arbejde hårdt!) Jeg er ikke helt sikker på hvad EU-direktivet siger om mængden af kanel, men jeg tror vi fik vores mængde for den dag.

Det er også utrolig nemt at få dem spist hurtigt – altså de smager jo godt, men også mest fordi de lige er mundrette i størrelsen – og kan spises efter Dirch Passer metoden “hug-stik-og tag til fange”

 

Choko-kokos-kager

24. april, 2015

På min ugeplan havde jeg skrevet “bage til weekenden” på til i dag, så det måtte jeg jo hellere gøre.

Det blev til de her små lækkerbiskner, som jeg miksede sammen med hvad jeg lige faldt over i skabet.

Choko-kokos-kager

Choko-kokos-kager

De består af:

  • 100 g smør
  • 1½ dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 æg
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 dl mel
  • 1 dl kokosmel
  • 1½ spsk kartoffelmel
  • ca 50 g chokolade
  • 3/4 dl kærnemælk

Smør, sukker og vaniljesukker piskes lyst og luftigt, æggene tilsættes et ad gangen mens der piskes godt.

Bland mel, bagepulver, kokosmel og kartoffelmel sammen og vend det i massen sammen med kærnemælk og chokoladen.

Kommes i 12 forme og bages i 12 minutter ved 225 grader.

Jeg synes ikke de skal pyntes med alt muligt, bare spises som de er (og til bageren er der selvfølgelig den obligatoriske – “jegskalligesmage” kort efter de er bagt så chokoladen stadig er lidt flydende – mumf!)

Nu har vi i hvert fald lidt lækkerier til weekenden og til at fejre at mindstesøsteren (der har husly hos os i de her dage mens forældrende er væk) har fået udtrukket de gode fag til eksamen når folkeskolen skal færdiggøres.

 

Svigermors kager

27. marts, 2015

Med lettere forsinkelse synes jeg at jeg vil dele de kager jeg sammen med svigerinden fik lavet til svigermors fødselsdag her for et par uger siden.

Efter ønske fra svigermor var det lagkager og cupcakes, som endte med det her udtryk

image

2 “klassiske” lagkager med kagecreme og marmelade, glasur og flødeskum og 2 “fancy” kager med hindbær- og blåbærmousse, smurt op med hvid chokoladeganche.

image

Cupcakes med med samme grunddej, og så fyldt med hhv. Chokolade, hindbær og blåbær. Vi lavede små flag hvor der stod hvilken type fyld der var i, så det ikke bare var et sats for folk. Det tog en h****ds tid at lave flagene, men  det var det værd – de blev bare så fine altså.

image

Håber I myder fredagen – og får en dejlig påske. Vi har planlagt kolonihave aktivitet det meste af påsken, afbrudt af lidt lumberjack arbejde hos nogle venner og lidt fødselsdagsfejring af gemalen. Så nu vil jeg få hævet mit luksuslegme og gå ud og bage lidt “kolo-kage” til de velfortjente pauser i havearbejdet.

Afskedskage

27. januar, 2015

Det er godt nok ved at være frygtelig længe siden at jeg sidst har fået skrevet et indlæg herinde. Jeg tror en del af forklaringen kan være at jeg har haft rigtig meget i hovedet, som har fyldt rigtig meget og som jeg egentlig gerne vil have ud og skrevet om, men fordi det alt sammen omhandler andre personer, vil jeg ikke “udstille” dem her. Bare fordi jeg er en latterlig åben person, så er det jo ikke sikkert at mine venner og familie har lyst til at blive beskrevet på nettet.

Men nu er der da grundlag for at smide et indlæg. Gemalen har nemlig fået arbejde fra på mandag, hvilket gør at han stopper i den skolepraktik han har været igang med siden december. Så der skulle jo laves afskedskage derop til – hvilket jeg fik æren af. Det var helt sjovt at lave sådan en kage igen, det er virkelig ved at være længe siden der har været grund til det.

2015-01-26 17.23.25

Kagen bestod af mørke lagkagebunde, chokoladecreme og brombærmousse hvor brombærmoussen også blev toppen.

Lagkagebundende var helt klassiske og bestod af:

  • 4 æg
  • 125 g sukker
  • 150 g mel
  • 1 tsk bagepulver
  • 4 spsk kakao

Pisk æggene lyse og luftige, pisk sukkeret heri. Bland mel, bagepulver og kakao sammen og sigt i æggeblandingen. Vend forsigtigt sammen. Kommes i en smurt springform (24 cm) og bages ved 200 grader i ca. minutter.

Når kagen er kølet af flækkes den i to.

Kagen blev omkranset af bagt italiensk marengs i stænger, resten af den italienske marengs blev sprøjtet ud som roser på toppen af kagen.

2015-01-26 17.23.30

Italiensk marengs

  • 2 æggehvider
  • 100 g sukker
  • ½ dl vand

æggehviderne piskes stive,
Sukker og vand koges til en sukkerlage – skal op på 120 grader.
Sukkerlagen piskes herefter i æggehviderne, fortsæt med at piske ca. 5 minutter efter sukkerlagen er kommet i.

Kommes i en sprøjteposte og sprøjtes ud til lange stænger på en bageplade. Bages ved 120 grader i ca. 45 minutter. Når de er afkølet, kan de skæres ud i passende stykker og placeres rundt om kagen.

 

Som sædvanlig tænkte jeg mig ikke helt om da jeg var i køkkenet, hvilket resulterede i en nu brombærrød grydeske – men hva’ den har vist både været karrygul og hindbærrød tidligere også, forandring fryder, er det ikke det man siger?

2015-01-26 17.38.29

Nu håber jeg gemalen får det godt det nye sted, det er så dejligt at han har fundet noget at lave – og er så god til at pakke bitterheden over ikke at kunne få lov til at bruge sin uddannelse væk, og derfor istedet kaste sig ud i en ny retning og være glad for det. Jeg tager i hvert fald hatten af for ham.

Jeg skal på fredag til samtale ved en tegnestue i Hjørring, godt nok “kun” om mulighed for at komme i en måneds praktik, men lidt har jo også ret – og man må jo snige sig ind hvor man kan.