Kategoriarkiv: kage

Butterdejssnegle med æble og marcipan

29. november, 2014

Her på falderebet inden alt bliver til juleindlæg, kommer lige en lidt mere efterår relateret opskrift. De her små lækkerbiskner var lang tid undervejs, forstået på den måde at der var langt fra tanke til handling, fra jeg fik ideen til dem, til jeg rent faktisk fik dem lavet. Men de kan anbefales, super lækre – og rigtig nemme at lave, hvis man altså man som mig vælger at købe sin butterdej.

image

Sneglene består af

2 plader butterdej
Marcipan
Nougat
1 æble
Kanel
Allehånde

Der er ikke angivet mængder på marcipan og nougat, fordi det afhænger lidt af hvor meget man får rullet butterdejen ud mv. Men altså:
Rul butterdejen ud (føj de to plader sammen så det bliver én stor. Skær marcipanen i tynde skiver og læg den ud på butterdejspladen, skær også nougat ud og læg ovenpå marcipanen. Skær æblet i små tern og fordel oven på marcipan og nougat. Drys med kanel og allehånde (eller de krydderier du har/føler for) og rul det hele sammen som en roulade eller kanelsnegle.

image

Skær i seks tykke skiver og læg i en muffinsform – brug evt. Bagepapir da de hænger noget fast i bunden. Bages ved 200 grader i 20 minutters tid. Spis dem lune med cremefraiche til – de fungerer bedst som “fingermad” så de skal ikke være for varme.

image

Små chokoladetærter med havtorn

29. oktober, 2014

Det er vist på tide der følger endnu en opskrift fra det store kagebord valget faldt på de her små tærter med en kraftig chokoladeganache

 Tærterne består ganske enkelt af en mørdejsbund og en chokoladeganache.

Ganachen bestod af følgende:

  • 100 g mørk chokolade
  • 1,5 dl fløde
  • saften af ca. 30 g havtorn

Varm fløden op og brug den til at smelte den finthakkede chokolade, tilsæt samtidig saften fra havtornene, lidt af gangen. Lad den køle ganske let af, inden det hældes i tærtebundene og sættes til afkøling, til ganachen har sat sig.

Pynt tærterne som du føler – massere af glimmer måske? Jeg valgte en lidt mere simpel tilgang, med chokoladespåner og et enkelt havtorn på hver.

 

De er virkelig voldsomme og man kan kun spise en enkel (hvis man er en normal person – 2-3 stykker hvis man er mig) men hvis man er til kraftig chokoladesmag, så er de bestemt anbefalelsesværdige.

Stemplede småkager

20. oktober, 2014

De her småkager bagte jeg til fredagens housewarming. Jeg har fået et “cookie stempel”  af min søster, men det har bare ligget længe så nu var tiden til at få det brugt.

Efter lidt søgen, faldt jeg over frk. Cupcakes  forslag som jeg gav mig i kast med, og tilpassede lidt efter min smag.

image

200g sukker
200g blødt smør
2 æg
400 g mel
1 spsk vaniljesukker
Saften af 1/2 appelsin

Lige som når jeg laver mørdej er jeg lidt doven når jeg laver småkagedej, så here goes:
Mel og smør blitzes i foodprocessoren til smørret er helt findelt. Herefter tilsættes sukker og vanilje og tilsidst æg og appelsinsaft.
Pak dejen ind i madfilm og læg den i køleskabet i en times tid.

Herefter rulles dejen ud, på et meldrysset bord, hvis dejen – som min – er meget våd, bruges der bare lidt ekstra mel, uden alt ælte den ind i dejen.
Sæt stempler af på dejen, husk at komme lidt mel på stemplet inden, bare et tyndt lag så det ikke hænger i, men uden at der kommer store melrester på kagerne. Find en rund udstikker i nogenlunde samme omkreds som stemplet, og stik bagefter kagerne ud med den (for mig var det et af vores glas der fungerede bedst).

Bages ved 200 grader i 8-10 minutter.

De bliver ret fine synes jeg, og smager godt – dejlig sprøde og med en dejlig smag af appelsin og, nå ja, smør.

image

Den store bagedyst – mod mig selv

18. oktober, 2014

I går holdt vi lidt housewarming, stille og roligt med lidt kaffe og kage. Så havde jeg jo også en god grund til at få bagt lidt igen. Og finde den indre pyntejørgen frem.

Da jeg havde fået det hele anrettet begyndte jeg at overveje om det der bagedyst kiggeri var ved at tage overhånd, meeen der optrådte trods alt hverken cykelhjul, fiskeruse eller racerbane på bordet.

image

Jeg havde bagt lidt forskelligt:

En helt almindelig gulerodskage, pyntet med tørrede morgenfrueblade af egen avl
Chocolate chip cookies
Småkager med appelsin
Små tærter med hhv. Ganache med havtorn og hindbærmousse

Der var selvfølgelig aaalt for meget kage, så der bliver nok spist lidt ekstra kage her i weekenden.

Ellers står weekenden ikke på så meget aktivitet for os, så mon ikke jeg kunne få smidt lidt af opskrifterne fra gårsdagens kagemekka herind, så andre også ksn få glæde af dem.

Æbletærte

12. oktober, 2014

I går fik vi besøg af gemalens fætter, der var så sød at ville hjælpe os med at sætte lamper op + ændre lidt på et par ledninger. Som en bonus tog han sin kæreste og deres lille søn på 1,5 måned med (som jeg så kunne låne lidt). Tilgengæld kunne jeg så give kage.

Når det nu er efterår, så måtte det simpelthen være en æbletærte. Dem har jeg bagt massevis af gange,  men aldrig lagt herind – så det får jeg gjort noget ved nu.

image

Mørdejsopskriften er Bdr. Prices’ – og min absolutte favorit.

250 g mel
170 g smør
60-70 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 lille æg

Måden jeg laver mørdej på en lidt snyd, og som I kan se på billedet bliver den ikke perfekt og holder siderne, men men men – den smager skønt og knaser som den skal (og så er jeg jo ikke deltager i bagedysten, så det går nok)
Nå men altså. Jeg kommer mel, smør, sukker og vanillesukker i foodprocessoren og lader den køre til smørret er helt findelt i melet, så tilsætter jeg ægget og lader den køre til dejen begynder at samle sig. Herefter samler jeg dejen med hænderne med ganske få tryk, pakker den ind i madfilm og smider den i køleskabet i en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den er forholdsvis tynd, omkring 3 mm, læg den over i et smurt tærtefad, skær det overskydende dej fra og gem det til toppen.

I tærten kom:

Ca. 50 g nougat
3 æbler
3 tsk sukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk kanel
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk nelliker

Nougaten blev skåret i skiver og lagt i bunden, æblerne i både og lagt i et enkelt lag. Sukker og krydderier blev blandet og drysset over æblerne. Sukkermængden varierer efter hvor søde nogle æbler man har og krydderierne alt efter hvad man har/har lyst til. (Kardemomme og ingefær er også godt at tilføje)
Til sidst rulles den overdkydende dej ud og skæred i strimler, som “flettes” oven på tærten.

Bages ved 200 grader i csa. 20 minutter.

Spis den med cremefraiche med vanilje i, det synes jeg i hvert fald er bedst.