Kategoriarkiv: konservering

Egenproduktion

26. juli, 2015

Kolonihaven er begyndt at give lidt høst af sig.

I går blev der plukket en skøn lille buket blomster med hjem

2015-07-25 19.20.32

og i dag kunne jeg få gravet kartofler op og trukket rababer til aftensmaden. Derudover blev det til en pæn lille portion solbær fra vores to små buske. Jeg havde tænkt at det var for lidt til at jeg gad at gå i gang med at lave syltetøj af dem, men de blev ikke rigtig ordentlig søde i år (mangel på sol og varme) så det blev til en lille portion syltetøj alligevel.

2015-07-26 14.46.16

275 g solbær blev det til, som blev kogt med 1 dl vand og 275 g sukker.

Jeg bruger ikke konserveringsmiddel, fordi jeg er blevet lidt af en økoflipperhippie som foretrækker at undvære. Når det kommer kogende i skoldelede glas som lukkes med det samme, er risikoen for bakterie udvikling ret lille – og jeg vil hellere risikere at skulle smide lidt ud, end at komme konservering i, når nu jeg har friheden til at undgå det.

Deler man ikke mine holdninger til konserveringsmiddel i egenproduktion, vil jeg tro at 1/2 flydende konserveringsmiddel burde være passende – men husk at syltetøjet ikke må være kogende så.

2015-07-26 15.10.01

2 små glas blev det til – jeg biksede hurtigt nogle etiketter sammen, som bare bliver printet på almindeligt papir og sat på glasset med en limstift, det fungerer ret fint faktisk.

Etiketterne er lavet sådan at der bare står “Kolonihavens” og “2015” på, så kan jeg i hånden skrive på hvad det er – så skal jeg nemlig ikke printe etiketter hver gang jeg propper noget mere på glas.

Hyldeblomst-æble marmelade

4. juli, 2012

Jeg har i et stykke tid gået og overvejet om man ikke kunne bruge blomsterne fra saft-produktionen til at lave noget marmelade af, jeg havde i hvert fald besluttet mig for at gøre forsøget og da jeg så så over hos klidmoster at der også havde været snakket om det, var jeg helt overbevist det skulle prøves og det skal siges at det blev prøvet jeg havde stort set ingen idé om hvad jeg skulle gøre men kastede mig bare ud i det.

Altså gik jeg igang

Jeg startede med at fjerne lidt flere stilke fra hyldeblomsterne, men blev nu hurtigt træt af det og tænkte at de da også måtte kunne spises. Derefter kom blomsterne en tur i blenderen, undervejs fik de lidt af den nybryggede saft da jeg havde fået klemt lidt for meget væde ud af dem. De blev ikke fuldstændig findelt og jeg tror til næste år at jeg vil være mere påpasselig med at få fjernet stilkene så der ikke er helt så meget grund til at blende.

Jeg valgte at komme lidt æble i, da jeg tænkte at det måske godt kunne blive lidt vammelt kun med hyldeblomster – så vupti to æbler der (som altid) havde ligget lidt for længe blev revet groft og blandet med de blendede blomster i en gryde.

Herefter fik de en slat vand (cirka ½ dl vil jeg tro) korn fra en stang vanilje (+ stangen) og cirka 5 spsk sukker

Det blev kogt i cirka 5 minutter, hvorefter jeg kom 2 tsk melatin i for at få det til at gelere – den blev god stiv så man kan nok godt nøjes med 1 og herefter kogt i 1 minut (som der stod på pakken at man skulle)

Herefter kom marmeladen på skolde (og atamonskyllede) glas og blev sat til at køle af

Jeg må virkelig til at have lavet nogle af Tante Søds hæklede bøllehatte til at pynte mine ikke så kønne champignon glas – især da jeg tænker at det ene bliver til en værtindegave på et tidspunkt – vi spiser ikke så frygtelig meget marmelade her i husstanden nemlig.

Senere på dagen blev det tid til en lille smagstest

Uhm det var godt – jeg var egentlig meget skeptisk, men havde tænkt at forsøget skulle gøres også selvom jeg riskerede at skulle kyle det hele ud igen. Men det var rigtig godt, tilpas sødt med fin smag af hyldeblomst og lidt skarphed fra æblerne – kan klart anbefales – man kan så diskuterer farven, det er en meget grønlig marmelade og ligner egentlig mere noget til det salte køkken, men når man er over den hurdle så er der ikke andet tilbage end nydelse :)

Jeg har fået at vide af to af mændende i mit liv (gemalen og min lillebror) at det altså er rart at der er en overskuelig opskrift i indlæggende, noget jeg måske ikke altid er så god til, så selvom jeg ikke mistænker nogen af dem for at skulle igang med at lave hyldeblomst-æble marmelade får I lige en sammenfattet liste over ingredienserne her

40-45 hyldeblomst skærme, til rest fra saftproduktionen
2 æbler
ca. ½ dl vand
ca. 5 spsk sukker (smag selv til)
korn fra 1 stang vanilje + den tomme stang til at koge med
1 tsk melatin + 1 spsk sukker til at blande det op med

Der skal ikke så meget sukker i, da blomsterne allerede er godt søde efter at have ligget i saften.

God fornøjelse med marmelade (og saft) produktionen :)

Middel-tørre-tomater

30. april, 2012

Navnet lyder ligesom ikke helt så lækkert når det er “fordansket” – så på en mere international måde giver jeg jer

semi-dried-tomatoes 
De er super nemme at lave, og smager himmelsk!
Jeg lavede det af 4 tomater jeg ikke havde fået spist, inden de blev triste – sådan går det desværre ofte med tomater herhjemme, da det kun er mig der spiser dem – noget der resulterer i at vi sjældent køber tomater. 
Til min portion har jeg brugt:
4 tomater
1 spsk solsikkeolie
1 fed hvidløg
1 “drys” tørret timian
lidt salt
Tomaterne blev skåret i kvarte, lagt i et ildfast fad med bagepapir. Olie, timian og hvidløg blev blandet og hældt over til sidst fik det hele et drys salt inden de kom i ovnen. 100 grader i lidt over 4 timer også var jeg tilfreds, men som jeg tidligere har skrevet, vores ovn er et inferno af varme og tingene skal tit have langt kortere tid end der står i opskrifter, så måske de i en ordenlig ovn, skal have lidt mere.
I får lige et billede mere, bare fordi de er så lækre både at se på og spise
Jeg lavede jo ikke så mange, så vi spise dem i løbet af to dage, men laver man lidt flere som man gerne vil gemme noget længere, vil jeg tro at de kan opbevares i et syltetøjsglas også dækket af olie.

Udnyttelse af æblerne

8. maj, 2011

Efter at have bagt det meste af dagen i går, blev det lidt mere afslappet i dag, men jeg fik da lige udnyttet de æbler vi har haft liggende (alt) for længe. Så det blev til en god gammeldags æblekage

Helt klassisk med æblegrød, makroner og flødeskum på toppen – der er ikke de store udfordringer i at lave den, meeeeen det smager jo da stadig meget godt :)

Skræller og kernehuse kogte jeg en times tid i en hel del vand – derefter kogte jeg det godt ind med en god portion sukker i, og på denne nemme måde at udnytte hele æblet (det er jo så moderne :p) har jeg lavet mig endnu en portion æblesirup. Det er fantastisk til is, pandekager og bagværk (brugte det senest til nogle æble/kanel cupcakes.)
Også har det bare sådan en smuk farve:

Bearbejdningen af ramsløgene

23. april, 2011

Det store projekt efter at have plukket ramsløg var at bearbejde og konservere ramsløg.
Med stor hjælp fra Almanak, klidmoster og fri fantasi fik vi arbejdet os frem til de her produkter:

Marinerede ramsløgsknopper
Jeg fandt en opskrift  i almanak på ramsløgskapers, det synes jeg nu var et dårligt navn og meget misledende… Nå, men – det består af ramsløg knopperne og en eddikelage, jeg havde på ingen måde den mængde knopper som Meyer bruger også tilsatte jeg lidt flere krydderier.
Jeg har gjort sådan:
12 g knopper
6 g salt
1 dl eddike
½ dl sukker
1 laurbærblad
lidt hele peberkorn, spidskommen og fenikelfrø (altså en blanding af det vi lige havde i skabene)

Knopperne skylles godt og stilkene fjernes. Saltet drysses over og det skal nu (ifølge Claus Meyer) så i 12 timer – det havde jeg så ikke tålmodighed til, så jeg lod dem stå i en 3 – 4 timer, så nu må jeg se om det er en fejl.

Når knopperne har stået længe nok – eller når man ikke gider vente længere – skylles de godt af for salt og kommes i et skoldet glas.

Eddike, sukker og krydderierne bringes i kog – sukkeret skal opløses helt og sættes derefter til afkøling

Når det er kølet af, hældes det over knopperne og det var faktisk det. De skal stå i 7 dage før de kan spises – så jeg venter spændt på hvordan de ender med at smage.

De flyder desværre op til toppen – så glasset blev ikke så pænt som jeg havde håbet på.
Ramsløgssalt
En kryddersalt af ramsløg var jo oplagt, men fordi det hele jo er lidt en prøve for mig, bestemte jeg mig for at prøve tre forskellige typer:
Ren ramsløg salt
Ramsløg og chili salt
Ramsløg og oregano salt
Fremgangsmåden er den samme for alle tre slags. Ifølge Almanak går der 10 ramsløgblade til 2 spsk groft salt, jeg brugte 20 blade pr. portion og puttede et ekstra drys salt i ved chili og oregano udgaven. 
Ved chiliudgaven brugte jeg en lille marineret udgave vi har liggende, den er meget stærk så jeg tror at en enkelt “almindelig” chili vil være meget passende. Oregano brugte jeg 4 – 5 små skud fra vores plante i haven, der er ikke kommet så meget endnu, det er et spørgsmål om at prøve sig frem og gøre det efter smag og behag.
Bladende og saltet blendes – jeg kom det i foodprocessoren
også blendes det bare til en ensartet masse, som kommes på bagepapir så det kan tørre. 

De tre slags salt i våd udgave
Og i tør udgave.
Ramsløgpesto
Jeg elsker pesto – så hvorfor ikke også det her. Fremgangsmåden er en mellemting mellem almanaks udgave og klidmosters.
75 g ramsløg
75 g blandede nødder/kerner (jeg brugte hasselnødder og pinjekerner – fordi det var hvad der var i skabet)
7 g parmesan (indrømmet, jeg elsker ost!)
ca. 1 dl olie
salt og peber efter smag
Nødder, ramsløg og parmesan blendes sammen og olien hældes i lidt afgangen (mens der blendes) indtil konsistensen passer. Til sidst smages det til med salt og peber og det hældes i et skoldet glas.
Også skulle det jo lige prøvesmages. Her på en kartoffelpizza:

Det var vist det for denne gang – god fornøjelse med ramsløgene.