Kategoriarkiv: småkager

Kagefigurer vol 2.

14. december, 2014

2014-12-03 17.19.47

 

Jeg har igen i år forsøgt mig med en ny udgave af kagefigurer, jeg har åbenbart lidt svært ved at blive tilfreds. Sidste år var det de her i år blev det til dem her, jeg tror faktisk at den kan bruges fremadrettet også.

Opskriften er lavet ud fra en jeg har prøvet før, og så tilrettet så den bliver lidt mere julet.

  • 200 g sukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 helt æg
  • 1 æggeblomme (gem hviden til glasur)
  • 400 g mel
  • 1 spsk vaniljesukker
  • saft og skal af 1/2 appelsin

Smulder smørret sammen med melet. Tilsæt sukker, vanilje og appelsinskal og bland sammen. Tilsæt appelsinsaft og æg og sammel dejen hurtigt. Hvis den har svært ved at hænge sammen så tilsæt evt. lidt mere æg eller en smule mælk. Pak dejen ind i madfilm og læg den på køl i en times tid.

Rul dejen ud og begynd at stikke kagerne ud, hvis man som jeg ikke bager med børn så kan jeg anbefale en fremgangsmåde med at placere alle udstikkerformene helt tæt på dejen og så flytte dem enkeltvis, på den måde får man mindst muligt “spilddej” og altså færre genudrulninger så man undgår at få arbejdet for meget mel ind i det sidste.

2014-12-03 14.37.02

Kagerne bages ved 200 grader i 8-10 minutter og køles godt af, inden den indre pyntejørgen kan gå amok med royal iceing (æggehvider+flormelis) og diverse typer krymmel eller farver, alt efter hvad man er til.

Jeg har ikke fået blogget så meget på det sidste, som jeg skrev på facebook så skyldes det blandt andet at wordpress og jeg ikke har været helt gode venner på det sidste, men lidt teknisk assistance skulle gerne have rettet op på vores forhold, så det kan blive til lidt mere inden vi når til jul. Håber jeg… Jeg takker i hvert fald for hjælpen.

Ugen her har for mig, blandt andet stået på barselsbesøg ved en gammel kollega, der har fået en dejlig lille dreng og en weekend med min lillesøster, der har stået på hygge, lampedesign (se instagram) og julekagebagning.

Stemplede småkager

20. oktober, 2014

De her småkager bagte jeg til fredagens housewarming. Jeg har fået et “cookie stempel”  af min søster, men det har bare ligget længe så nu var tiden til at få det brugt.

Efter lidt søgen, faldt jeg over frk. Cupcakes  forslag som jeg gav mig i kast med, og tilpassede lidt efter min smag.

image

200g sukker
200g blødt smør
2 æg
400 g mel
1 spsk vaniljesukker
Saften af 1/2 appelsin

Lige som når jeg laver mørdej er jeg lidt doven når jeg laver småkagedej, så here goes:
Mel og smør blitzes i foodprocessoren til smørret er helt findelt. Herefter tilsættes sukker og vanilje og tilsidst æg og appelsinsaft.
Pak dejen ind i madfilm og læg den i køleskabet i en times tid.

Herefter rulles dejen ud, på et meldrysset bord, hvis dejen – som min – er meget våd, bruges der bare lidt ekstra mel, uden alt ælte den ind i dejen.
Sæt stempler af på dejen, husk at komme lidt mel på stemplet inden, bare et tyndt lag så det ikke hænger i, men uden at der kommer store melrester på kagerne. Find en rund udstikker i nogenlunde samme omkreds som stemplet, og stik bagefter kagerne ud med den (for mig var det et af vores glas der fungerede bedst).

Bages ved 200 grader i 8-10 minutter.

De bliver ret fine synes jeg, og smager godt – dejlig sprøde og med en dejlig smag af appelsin og, nå ja, smør.

image

Kagefigurer

9. december, 2013

Så er december allerede ved at være godt igang og det samme er juleforberedelserne i vores lille hjem.

Her er blevet pyntet op, åbnet advents gaver, set julekalender, lavet havregrynskugler og bagt. Ikke nok hvis man spørger gemalen, men lidt har også ret.

I dag har den stået på kagefigure, jeg har i flere år bøvlet med at finde en ordentlig opskrift på denne type kager, den min mor har brugt i hele min barndom “smager rigtigt” men bliver alt for hurtigt tørre, så prøvede jeg nogle bagt på honning som blev så hårde at vi begyndte at frygte for at knække tænderne på dem i år bestemte jeg mig for at gå helt basic på opskriften – ud fra den her fra hendes verden (bare overse det at der står børnekager) til opskriften tilføjede jeg 1 tsk kanel.

Så blev der ellers stukket figurer ud til den store guldmedalje.

 

Kager klar til bagning

Kager klar til bagning

Der gik vist lidt æstetiker i den da kagerne skulle lægges på plader …

Kagefigurer

Kagefigurer

Kagerne blev pyntet med æggehvideglasur (royal icing) og krymmel indkøbt i Tyskland på vores ferie. Jeg prøver at holde det enkelt, både for at det er overskueligt for mig at få pyntet, men også for at det kommer til at se fint ud på en tallerken.

 

Glædelig 9. december

I morgen står den på pebernøddebagning sammen med gemalens søster, er jeg sikker på bliver hyggeligt.

Chokolade macarons med appelsin

11. november, 2013

2013-11-10 13.45.38

Jeg fik for noget tid siden, tilsendt to pakker af AMO’s nye macaronmix. En med chokolade og en med jordbær. Til at starte med var jeg egentlig rimelig positiv, på trods af min ringe tiltro til færdig blandinger. Meeeeen begejstringen fortog sig lidt da jeg arbejdede med dejen, jeg valgte – for forsøgets skyld – at følge opskriften til punkt og prikke, men massen blev meget bastant hvilket resulterede i at de faktisk ikke er blevet særlig pæne.

Smagen er fin, men når man alligevel skal stå og justere på massen vil jeg faktisk lige så gerne lave det fra bunden – så synes jeg at jeg har en bedre føling med det. Men nuvel – nemt det er det da, og jeg har jo kun lavet dem den ene gang. Jeg har lavet macaroons fra bunden to gange, hvor det gik godt den første gang og knap så godt den anden – så måske næste pakke går bedre.

Pakken består af to poser pulver og en sprøjtepose. Et pulver til dejen der skal blandes med 1/2 dl vand og et pulver til creme der skal blandes med 50 g blødt smør. Pulveret til cremen lod jeg ligge – jeg kan ikke lide smørcreme! Istedet lavede jeg en blød ganache med mørk chokolade og appelsin. Den bestod af:

100 g mørk chokolade
2,5 dl fløde
skal af 1 appelsin

Chokoladen hakkes og appelsinskallen skæres af med en kartoffelskræller, pas på ikke at få meget af den bitre hvide hinde med, men sørg for at lave store nok stykker til at du kan finde dem igen. Bland chokolade, appelsinskal og fløde i en lille gryde og varm det stille og roligt op, indtil chokoladen er smeltet helt ud i fløden – lad være med at give det for meget varme. Hæld det over i en skål, læg madfilm over (tryk det helt ned på overfladen af cremen så den ikke trækker skind) og sæt det køligt i min. 4 timer.
Der er alt for meget creme – men det kan jo sagtens bruges til andre formål.

Dommen? jah, de er blevet virkelig grimme og var ikke helt optimale at arbejde med. Smagen er fin, så hvis man gerne vil lave macaroons hvor arbejdstiden ligger inden for 15 minutter er det vejen frem – hvis man ikke har noget i mod at lægge tiden i det, så lav dem selv – jeg synes de bliver pænere, og blærefaktoren er langt større – hvilket man jo også lige skal huske at tænke på :)

Jeg har fået dette produkt gratis, men holdningerne er helt mine egne.

Flødeboller på bund af Odenses kransekage

25. september, 2012

I sidste uge modtog jeg en fin lille pakke fra Odense – de lancerer en ny produktserie, kageblandinger, hvoraf jeg fik en omgang kransekage.

Nu er jeg jo ikke så stor en bruger af færdiglavede produkter, men når nu jeg ligefrem har fået den tilsendt skal den da så sandelig også bruges – og man dette er absolut ikke et dårligt produkt. Vi snupper lige en anmeldelse først også kommer flødebollerne bagefter.

Jeg har valgt at anskue det her produkt fra en lidt anden vinkel end min egen. Jeg ville nemlig ikke gå ud og købe det. For det første fordi jeg har en anden holdning til hvordan kransekage skal være også fordi jeg synes at det er forholdsvist nemt at lave selv. Men! hvis man nu synes det er et stort arbejde at lave selv, eller bare ikke har tid til det, så er det her et ganske udemærket produkt. Det er nemt og hurtigt til hvis man gerne vil have hjemmebagt kransekage frem for bagerkøbt og Odense har lavet nogle fine ideer til hvordan man kan pimpe den med bær, nougat og ligende.

Man klipper bare spidsen af posen, og så er der stjernetylle deri – så indpakningen fungerer også som sprøjtepose – ganske smart når nu man har lavet et så “hurtigt” produkt. Dog synes jeg ikke det var til at arbejde med det lille hul der kommer hvis man klipper der hvor markeringen er, så jeg klippede lidt længere nede. Når man lige har fået tag på posen er det en ganske fin masse at sprøjte ud – konsistensen er sådan at den er til at få ud, uden at overhovedet løber ud når man har sat den af på bagepladen. – rigtig fint!

Og hvordan er smagen så? Meget sød, men ellers fin og rigtig god konsistens. Jeg tror at sukkeret gør at det er nemmere at ramme den rigtige konsistens med blød inden i og sprød uden på – den var der i hvert fald helt sikkert!

Vurdering? Hvis det skal være nemt, hurtigt og lækkert – uden at være færdig købt fra en bager, så vil jeg helt sikkert anbefale kransekagemassen her, det er et ganske udmærket resultat man får ud af det!

Jeg valgte så at bruge det som bunde til flødeboller. Jeg har engang før lavet flødeboller, for meget – meget – lang tid siden, deeeet gik ikke så godt og flødebollemassen flød meget ud, så har ikke rigtig gidet siden. Men nu har jeg fået indkøbt mig en omgang glukosesirup og med kransekagemassen synes jeg at det var på tide at prøve igen.

Jeg startede med at sprøjte massen ud i fine små snirkler, jeg fortrød dog bagefter og glattede dem ud med bagsiden af en ske, for at få en fladere og lidt større bund.

Ses i bakspejlet var det nok ikke nødvendigt, tror jeg ville have fået et lidt flottere resultat på den anden måde, men pyt – nu er det gjort.

Lige godt 8 minutter i ovnen og de var klar.

Opskriften på flødebollemassen tog jeg fra summerbird havde fået at vide at det var en god opskrift – hvilket absolut heller ikke var forkert. Jeg vil ikke gengive opskriften her, da jeg nu har linket til den, men kan lige tilføje at jeg ikke kom jordbær, eller anden frugt i – tror dog det kunne være SÅ godt. Og at man ikke skal tænkte “piske i 8 minutter – naaaah” der skal piske i 8 minutter, det er først deromkring den rigtige konsistens kommer, sådan at det ikke falder sammen.

Det er en stiv og klistret masse, men lækker – rigtig lækker!

Jeg sprøjtede ud med en stor stjernetyl, først uden bevægelse men gik overtil at køre den lidt rundt, hvilket jeg synes gav et finere resultat.

 Efter cirka 2 timer overhældte jeg dem med chokolade, tror måske det kunne fungere lige så godt at dyppe dem, så det hele blev dækket på en gang, jeg måtte tage en finger til hjælp og rette på chokoladen så den dækkede alt skummet – opgav dog at dække bundende.

Det færdige resultat (se bort fra den dårlige temperering som jeg stadig ikke har fået styr på…. utroligt det skal være så svært for mig at finde ud af) Nogle flødeboller fik kokos, andre frysetørret hindbær og nogen ikke rigtig noget. Jeg valgte at bruge en chokolade med 60% kakaoindhold, men vil helt sikkert også anbefale at bruge en med 70%.