Kategoriarkiv: tærte

Små chokoladetærter med havtorn

29. oktober, 2014

Det er vist på tide der følger endnu en opskrift fra det store kagebord valget faldt på de her små tærter med en kraftig chokoladeganache

2014-10-17 18.15.26 Tærterne består ganske enkelt af en mørdejsbund og en chokoladeganache.

Ganachen bestod af følgende:

  • 100 g mørk chokolade
  • 1,5 dl fløde
  • saften af ca. 30 g havtorn

Varm fløden op og brug den til at smelte den finthakkede chokolade, tilsæt samtidig saften fra havtornene, lidt af gangen. Lad den køle ganske let af, inden det hældes i tærtebundene og sættes til afkøling, til ganachen har sat sig.

Pynt tærterne som du føler – massere af glimmer måske? Jeg valgte en lidt mere simpel tilgang, med chokoladespåner og et enkelt havtorn på hver.

2014-10-17 18.15.31

 

De er virkelig voldsomme og man kan kun spise en enkel (hvis man er en normal person – 2-3 stykker hvis man er mig) men hvis man er til kraftig chokoladesmag, så er de bestemt anbefalelsesværdige.

Æbletærte

12. oktober, 2014

I går fik vi besøg af gemalens fætter, der var så sød at ville hjælpe os med at sætte lamper op + ændre lidt på et par ledninger. Som en bonus tog han sin kæreste og deres lille søn på 1,5 måned med (som jeg så kunne låne lidt). Tilgengæld kunne jeg så give kage.

Når det nu er efterår, så måtte det simpelthen være en æbletærte. Dem har jeg bagt massevis af gange,  men aldrig lagt herind – så det får jeg gjort noget ved nu.

image

Mørdejsopskriften er Bdr. Prices’ – og min absolutte favorit.

250 g mel
170 g smør
60-70 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 lille æg

Måden jeg laver mørdej på en lidt snyd, og som I kan se på billedet bliver den ikke perfekt og holder siderne, men men men – den smager skønt og knaser som den skal (og så er jeg jo ikke deltager i bagedysten, så det går nok)
Nå men altså. Jeg kommer mel, smør, sukker og vanillesukker i foodprocessoren og lader den køre til smørret er helt findelt i melet, så tilsætter jeg ægget og lader den køre til dejen begynder at samle sig. Herefter samler jeg dejen med hænderne med ganske få tryk, pakker den ind i madfilm og smider den i køleskabet i en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den er forholdsvis tynd, omkring 3 mm, læg den over i et smurt tærtefad, skær det overskydende dej fra og gem det til toppen.

I tærten kom:

Ca. 50 g nougat
3 æbler
3 tsk sukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk kanel
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk nelliker

Nougaten blev skåret i skiver og lagt i bunden, æblerne i både og lagt i et enkelt lag. Sukker og krydderier blev blandet og drysset over æblerne. Sukkermængden varierer efter hvor søde nogle æbler man har og krydderierne alt efter hvad man har/har lyst til. (Kardemomme og ingefær er også godt at tilføje)
Til sidst rulles den overdkydende dej ud og skæred i strimler, som “flettes” oven på tærten.

Bages ved 200 grader i csa. 20 minutter.

Spis den med cremefraiche med vanilje i, det synes jeg i hvert fald er bedst.

Små lækkerbiskner med rababer

21. juni, 2013

Livet skal gå videre – og lige nu arbejder jeg på at se fremad! Et lille tilbageblik er jeg dog nødt til at have med – billederne her har nemlig ligget i gemmerne så længe at jeg var begyndt at frygte at der ville gro mug på dem. (skriver hun med hun små griner lidt over sin egen virkelig dårlige joke…)

De små lækkerbiskner er ganske enkelt små rababertærter. Bunden er en rest mørdej – jeg plejer at bruge prices’ opskrift som er den bedste jeg indtil nu er faldet over.
Jeg har (igen igen) valgt at lave små portions størrelser, men det kan man jo gøre som man vil.

Dejen blev rullet ud og lagt i små, smurte, forme. Heri kom en kompot af rabarber og jordbær kogt med sukker og vanilje (cirka 75 % rabarber til 25% jordbær) giv det et godt drys sukker og smag så til når det er kogt til en tyk grød.

Kompotten kom i formene og oven på satte jeg en lille mørdejs rose lavet af de aller sidste rester dej. Tærterne blev bagt ved 200 grader i 20 – 30 minutter, min nye ovn giver for lidt varme (den gamle gav for meget) så bagetiden kan nok sagtens være kortere.

Da tærterne var kølet lidt af spiste gemalen og jeg en hver med et drys flormelis over og en klat clotted cream, hjembragt af min søster fra England (sammen med andre lækkerier.)

De sidste fire blev taget med ud til gemalens fætter om aftenen, hvor vi fik en pludselig invitation til grill – jeg tror de kunne dufte tærterne :)

Rigtig god weekend til jer alle derude, for mig står den i morgen på TV2 fri konkurrence på Sæby Havn – måske der er nogen der skal et smut forbi?

Bærtærte – så nem at det næsten er snyd

3. juni, 2013

Denne bærtærte er så nem og hurtig at lave jeg faktisk bare biksede den sammen en dag jeg kom hjem fra arbejde og virkelig trængte til noget sødt!

Jeg havde jordbær og brombær i fryseren så de udgjorde grundlaget for fyldet og så var det jo ellers bare at piske en dej sammen og hælde over.

Dejen består af:

2 æg
160 g sukker
1 tsk vaniljesukker
100 g mel

Æg, sukker og vanilje piskes godt sammen til det er lyst og luftigt. Herefter vendes melen forsigtigt i.

Bærene (cirka 300 g) blev lagt i bunden af en smurt tærteform. Fordi jordbærene var så store valgte jeg at dele dem i fire, men ellers kan man bare vælte dem ud som de er.

Tilsidst hældes dejen over og rettes til så det dækker bærene. Tærten bages ved 180 grader i 20 – 30 minutters tid – sådan cirka. Og så skal man så lige lade være med, som mig, at blive snydt af at overfladen er helt sprød – den var nemlig slet ikke bagt indenunder. Så tjek lige om den er bagt inden du har sat den til at køle af og tænker – uhm, NU skal jeg have et stykke – det er så bittert at skulle vente endnu længere tid på at tærten bliver færdig.

Som skrevet – den er simpelthen så nem at det næsten er snyd og kan varieres i det uendelige – alt efter hvad der er dine yndlings bær/frugt eller efter hvad du lige har liggende i fryseren. Tænker den er god at have i baghånden hvis der kommer uventede gæster.

Tærten er i øvrigt bedst lun og på dagen, men kan sagtens holde et par dage mere, den bliver bare “blød” i overfladen istedet for at være sprød.

Nu vil jeg sætte mig til rette og se på at gemalen laver noget mad til mig – jeg er lidt heldig :) I dag gik dagen med arbejde ind til klokken tre, hvor jeg så skulle mødes med min lillebror der lige havde været til skriftlig fysik eksamen (han bliver student i år) så vi havde besluttet os for at afprøve Frederikshavns nye café/kaffeshop. Gemalen stødte til så vi nød en kop kaffe (ok chai-latte for mit vedkommende) i solen mens der blev snakket planer for at flytte hjemmefra, håb om lejlighed og at der nu bare er tre eksamener tilbage inden lillebror kan få huen på hovedet.

Claufotis med æble, kirsebær og marcipan

6. november, 2012

Her kommer lige endnu et indlæg med indhold af ældre dato – denne lavede jeg i efterårsferien, så den er ved at have nogle uger på bagen.

Jeg valgte jo at holde ferie i min efterårsferie, på trods af at mange af mine med-afgangs-studerende valgte at arbejde videre. Men jeg havde brug for at holde fri så det blev til en skøn uge med afslapning, bbc-serie og lidt bagværk.

Nu er det så bare lige det der, når man skal finde på hvad man skal bage. Tit har jeg gået og tænkt over det længe, at nu kunne jeg godt tænke mig at prøve at bage …. men i ferien havde jeg ikke lige en god idé. Da jeg havde været på æblerov i nabolaget var det ikke så svært at bestemme sig for at det skulle være noget med æbler så med lidt søgning endte jeg inde på Odense marcipans side, hvor jeg faldt over denne opskrift. Da jeg ikke har prøvet at bage en clafotis før fulgte jeg opskriften ret nøje – bortset fra at jeg tilføjede nogle  kirsebær jeg har kogt for noget tid siden til.

Altså blev min opskrift sådan her (den opmærksomme læser vil se at jeg ikke har ændret særlig meget i den)

5 æbler
25 g smør
1 stang vanilje

3 æg
100 g sukker
150 g marcipan
50 g hvedemel
3 dl mælk

2-3 spsk kirsebær med sauce – alternativt til det hjemmelavede en gang købt kirsebærsauce.

Æblerne blev udkernet (eller hvad det nu hedder) med et æble-udkerner værktøj – ok det hedder det helt sikkert ikke! Men I ved, det er sådan et af de her cylinderformede jern, man lige kan stikke ned igennem æblet og fjerne stilk og kernehus. Herefter blev æblerne skåret i skiver af cirka ½ cm tykkelse, sådan at det blev fine runde skiver med et hul i midten. Sauter æblerne i smør og vanilje indtil de er blevet halvmøre – de må ikke blive helt møre, da de så for let går i stykker når de kommes i skålen.

Imens æblerne snurrer, piskes æg og sukker lyst og luftigt. Riv marcipanen og bland den med melen, inden den vendes i æggemassen, tilsæt mælk og bland godt.

Kom æblerne i et smurt, ovnfast fad sammen med et par skefulde kirsebær og lidt af væden derfra. Hæld dejen over og bag kagen ved 160 grader.

 Bagetiden kan variere mellem 30 og 60 minutter – jeg fik bagt min for lidt og var derfor nødt til at give en en ekstra tur, efter at have smagt den første gang.

Inden servering drysses kagen med et lag flormelis, hvorefter den spises med flødeskum eller cremefraiche til.
Jeg drysser ikke selve kagen, da den skulle holde et par dage – istedet dryssede jeg lidt ud over hver portion.