Månedsarkiv: april 2011

River cottage brød

28. april, 2011

I River Cottage så vi på et tidspunkt den her type brød blive lavet og har siden været helt vilde med det! Det er bare et simpelt hvedebrød med det smager bare så godt og kan efter min mening bruges til det meste.

Opskriften er altså rivercottage – jeg bruger bare almindeligt gær frem for tørgær.

Til et brød bruges der:

300 g mel
7 g salt
25 g gær (eller mindre hvis du har tid til at vente på at det hæver)
1 spsk smags neutral olie (ikke bydene nødvendigt, brødet bliver bare lidt bedre med det)
3 dl varm vand

gæret opløses i vandet og olie, mel og salt blandes i – for at undgå klumper synes jeg det er lettest at tage lidt mel af gangen, men du kan være helt sikker på at alt melet skal bruges.
Når det er blandet er dejen meget klistret – lad være med at putte mere mel i!! dejen bliver nemlig mere lind og glat når den bliver æltet og kommes der mere mel i bliver brødet tørt.

Dejen æltes i ca. 10 minuttter ved at lægge den på et meldrysset bord, også skal den strækkes væk fra dig og foldes ind i mod dig selv – Forvirret? er vist ikke så god til at forklare det – heldigvis har Camilla Plum lavet en video med det og så vidt jeg kan se er det den æltemetode jeg snakker om.
Når dejen er æltet færdig, lægges den i en meldrysset skål og der lægges madfilm over. Den skal så – som så mange andre brød – hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. en time.

Når dejen er hævet vendes den ud på bordet og dejen “trykkes” ned med fingerspidserne (kan se at fru Plum siger man ikke skal gøre det, meeen det plejer jeg nu at gøre og brødet bliver jo som sagt ganske udemærket)
Derefter formes det til den form man nu vil have, jeg plejer bare at lave det rundt, synes det er lidt hyggeligt og dejen er alligevel i den form efter hævningen.
Derefter ridses overfladen som man nu selv foretrækker det – jeg skifter mellem at lave et kryds og to “streger.” Det skal efterhæve – under et viskestykke – i 45 minutter.

Ovnen forvarmes – med bagepladen i – til 250 grader. Placer forsigtigt brødet på den varme plade og bag det i 10 minutter, skru derefter ned til 190 grader og bag det cirka 30 minutter mere, igen hold øje med det, der er stor forskel på ovne og jeg tror vores giver lidt for meget varme.

Vi plejer at stænke lidt vand ind over brødet en gang imellem eller sætte noget vand ind i bunden af ovnen, det skulle give en mere sprød skorpe, men det er ikke så nødvendigt ved den her opskrift.

Så er brødet klar til at spise – velbekomme 🙂

Vil du se den originale engelske opskrift så er den her.

Kiwi-choko kage

Da jeg har bestemt mig for selv at lave kager til vores bryllup til sommer er det jo nødvendigt at øve mig lidt inden, finde den rigtige smag og finde ud af hvordan jeg bedst arbejder med fondant. (en okay byrde, især når man kommer til prøve smagningen :p)
Mine forældre og søskende kom i dag så det var jo en oplagt mulighed for at lave en prøvekage mere. Den her skulle bestå af kiwi-mousse og chokoladecreme. Jeg har tidligere forsøgt mig med selv at bage bunde, men i forhold til hvor meget jeg ellers skal lave op til brylluppet er jeg kommet frem til at det bare ikke er det værd, så det er altså bare ganske almindelige købebunde.
(opskriften er til en hel kage – 12 personer – selvom jeg bare har lavet en halv)
 
Kiwi-mousse
4 kiwi’er
½ dl vand
3/4 dl sukker
2 blade husblas
2,5 dl piskefløde
skræl kiwierne og skær dem i skiver. Frugten koges med vand og sukker i 4 – 5 minutter.
Derefter blendes det til en jævn ensartet masse som passeres gennem en sigte for at få de fleste af kernerne fra.
Massen køles helt af, hvorefter husblassen smeltes – i det vand der følger med det (efter at have ligget i blød i 5 – 10 minutter) og lidt af kiwimassen piskes i og derefter piskes det i resten af kiwimassen.
Fløden piskes til skum og vendes sammen med kiwimassen. Sættes på køl i nogle timer – indtil det er stift.
Chokoladecreme
 
1 blad husblas
5 dl piskefløde
150 g mørk chokolade (175 g mælkechokolade)
smelt chokoladen sammen med 1 dl fløde, pisk resten af fløden til skum. Smelt husblassen med det vand der følger med (efter den har ligget i blød i 5 – 10 minutter) piskes sammen med den smeltede chokolade og det hele vendes sammen – sættes også på køl.

Marshmellow-fondant


100 g marshmellow (som man senere kan se er det ikke alle der virker, jeg kan anbefale de amerikanske fra netto)
1 spsk vand
1 spsk madolie (smagsneutral)
ca. 400 g flormelis

olie og vand hældes over marshmellows’ne og de smeltes (jeg foretrækker at gøre det over vandbad, men det kan også gøres i microovnen)

Når de er smeltet skal de blandes med flormelis, jeg starter med at bruge håndmixeren med dejkroge også går over til at ælte i hånden når det ikke er så “klistret” mere. Til sidst får det en modellervoksagtig konsistens.

Derefter kan det (normalt) ret nemt rulles ud og lægges over kagen.

Men men men! De marshmellows jeg brugte duede bare slet ikke, så der blev slet ikke fondant nok og den der var, blev ikke særlig pæn 🙁 – godt det kun var en prøvekage!!

Kagen lægges sammen med chokolade i bunden og kiwimousse i toppen

Derefter lægges fondanten over kagen – som det kan ses fungerede den bare slet ikke, så jeg måtte beklæde siderne med flødeskum for at give den et nogenlunde look.

Jeg lavede pynten oven på kagen efter den vejledning kagekonen har lavet – se under: arbejdsbeskrivelser – geleudfyldning. Jeg brugte dog bare en tynd farvet glasur, da jeg ikke lige havde tid til at eksperimentere med en gele.

Kagen smagte godt – også selvom den ikke blev så pæn som den skulle 🙂

Bearbejdningen af ramsløgene

23. april, 2011

Det store projekt efter at have plukket ramsløg var at bearbejde og konservere ramsløg.
Med stor hjælp fra Almanak, klidmoster og fri fantasi fik vi arbejdet os frem til de her produkter:

Marinerede ramsløgsknopper
Jeg fandt en opskrift  i almanak på ramsløgskapers, det synes jeg nu var et dårligt navn og meget misledende… Nå, men – det består af ramsløg knopperne og en eddikelage, jeg havde på ingen måde den mængde knopper som Meyer bruger også tilsatte jeg lidt flere krydderier.
Jeg har gjort sådan:
12 g knopper
6 g salt
1 dl eddike
½ dl sukker
1 laurbærblad
lidt hele peberkorn, spidskommen og fenikelfrø (altså en blanding af det vi lige havde i skabene)

Knopperne skylles godt og stilkene fjernes. Saltet drysses over og det skal nu (ifølge Claus Meyer) så i 12 timer – det havde jeg så ikke tålmodighed til, så jeg lod dem stå i en 3 – 4 timer, så nu må jeg se om det er en fejl.

Når knopperne har stået længe nok – eller når man ikke gider vente længere – skylles de godt af for salt og kommes i et skoldet glas.

Eddike, sukker og krydderierne bringes i kog – sukkeret skal opløses helt og sættes derefter til afkøling

Når det er kølet af, hældes det over knopperne og det var faktisk det. De skal stå i 7 dage før de kan spises – så jeg venter spændt på hvordan de ender med at smage.

De flyder desværre op til toppen – så glasset blev ikke så pænt som jeg havde håbet på.
Ramsløgssalt
En kryddersalt af ramsløg var jo oplagt, men fordi det hele jo er lidt en prøve for mig, bestemte jeg mig for at prøve tre forskellige typer:
Ren ramsløg salt
Ramsløg og chili salt
Ramsløg og oregano salt
Fremgangsmåden er den samme for alle tre slags. Ifølge Almanak går der 10 ramsløgblade til 2 spsk groft salt, jeg brugte 20 blade pr. portion og puttede et ekstra drys salt i ved chili og oregano udgaven. 
Ved chiliudgaven brugte jeg en lille marineret udgave vi har liggende, den er meget stærk så jeg tror at en enkelt “almindelig” chili vil være meget passende. Oregano brugte jeg 4 – 5 små skud fra vores plante i haven, der er ikke kommet så meget endnu, det er et spørgsmål om at prøve sig frem og gøre det efter smag og behag.
Bladende og saltet blendes – jeg kom det i foodprocessoren
også blendes det bare til en ensartet masse, som kommes på bagepapir så det kan tørre. 

De tre slags salt i våd udgave
Og i tør udgave.
Ramsløgpesto
Jeg elsker pesto – så hvorfor ikke også det her. Fremgangsmåden er en mellemting mellem almanaks udgave og klidmosters.
75 g ramsløg
75 g blandede nødder/kerner (jeg brugte hasselnødder og pinjekerner – fordi det var hvad der var i skabet)
7 g parmesan (indrømmet, jeg elsker ost!)
ca. 1 dl olie
salt og peber efter smag
Nødder, ramsløg og parmesan blendes sammen og olien hældes i lidt afgangen (mens der blendes) indtil konsistensen passer. Til sidst smages det til med salt og peber og det hældes i et skoldet glas.
Også skulle det jo lige prøvesmages. Her på en kartoffelpizza:

Det var vist det for denne gang – god fornøjelse med ramsløgene.

Mit ramsløgs eventyr

Min kæreste så via klidmosters blog at der er ramsløg i Risskov. Så efter lidt granskning af husbiblen (Almanak af Claus Meyer) og nettet planlagde vi en “tidlig” formiddag og kørte en tur til Risskov og jeg skal da lige love for at der var ramsløg!

Jeg har aldrig fundet ramsløg før, men jeg blev ikke skuffet, det lugtede virkelig af hvidløg i hele skoven. Ikke den dårlige “dagen-der-på” lugt som man får i køkkenet næste morgen. Men den gode lidt sprøde duft af et rigtigt godt hvidløg, med lidt purløg ind over.
Jeg var lidt spændt på om jeg nu kunne finde ud af hvad der var ramsløg – men med så mange og med den lugt var det intet problem! Her er dog et nærbillede af dem, så andre “novicer” også kan finde dem.
Som man jo nok kan se på billederne var det ikke noget problem at finde dem, og i løbet af 10 minutter havde jeg da også fået fyldt den fine lille pose jeg havde taget med – uden at det var til at se at jeg havde taget noget. Det blev til denne ligge simple høst:
Der var omkring 450 g blade og 50 g knopper – med stilke. Knopperne var lidt et held at jeg fik med, jeg havde godt set at klidmoster havde fået samlet en del, men jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle bruge dem til og kunne heller ikke rigtig se nogen – det var så fordi de “gemte” sig mellem bladene og jeg så åbenbart fik dem plukket ved samme lejlighed.
Lige som afslutning kommer der her et billede mere – der hvor der ikke var ramsløg var der nemlig anemoner – så fint 🙂