2011/04/23

Bearbejdningen af ramsløgene

Det store projekt efter at have plukket ramsløg var at bearbejde og konservere ramsløg.
Med stor hjælp fra Almanak, klidmoster og fri fantasi fik vi arbejdet os frem til de her produkter:

Marinerede ramsløgsknopper
Jeg fandt en opskrift  i almanak på ramsløgskapers, det synes jeg nu var et dårligt navn og meget misledende… Nå, men – det består af ramsløg knopperne og en eddikelage, jeg havde på ingen måde den mængde knopper som Meyer bruger også tilsatte jeg lidt flere krydderier.
Jeg har gjort sådan:
12 g knopper
6 g salt
1 dl eddike
½ dl sukker
1 laurbærblad
lidt hele peberkorn, spidskommen og fenikelfrø (altså en blanding af det vi lige havde i skabene)

Knopperne skylles godt og stilkene fjernes. Saltet drysses over og det skal nu (ifølge Claus Meyer) så i 12 timer – det havde jeg så ikke tålmodighed til, så jeg lod dem stå i en 3 – 4 timer, så nu må jeg se om det er en fejl.

Når knopperne har stået længe nok – eller når man ikke gider vente længere – skylles de godt af for salt og kommes i et skoldet glas.

Eddike, sukker og krydderierne bringes i kog – sukkeret skal opløses helt og sættes derefter til afkøling

Når det er kølet af, hældes det over knopperne og det var faktisk det. De skal stå i 7 dage før de kan spises – så jeg venter spændt på hvordan de ender med at smage.

De flyder desværre op til toppen – så glasset blev ikke så pænt som jeg havde håbet på.
Ramsløgssalt
En kryddersalt af ramsløg var jo oplagt, men fordi det hele jo er lidt en prøve for mig, bestemte jeg mig for at prøve tre forskellige typer:
Ren ramsløg salt
Ramsløg og chili salt
Ramsløg og oregano salt
Fremgangsmåden er den samme for alle tre slags. Ifølge Almanak går der 10 ramsløgblade til 2 spsk groft salt, jeg brugte 20 blade pr. portion og puttede et ekstra drys salt i ved chili og oregano udgaven. 
Ved chiliudgaven brugte jeg en lille marineret udgave vi har liggende, den er meget stærk så jeg tror at en enkelt “almindelig” chili vil være meget passende. Oregano brugte jeg 4 – 5 små skud fra vores plante i haven, der er ikke kommet så meget endnu, det er et spørgsmål om at prøve sig frem og gøre det efter smag og behag.
Bladende og saltet blendes – jeg kom det i foodprocessoren
også blendes det bare til en ensartet masse, som kommes på bagepapir så det kan tørre. 

De tre slags salt i våd udgave
Og i tør udgave.
Ramsløgpesto
Jeg elsker pesto – så hvorfor ikke også det her. Fremgangsmåden er en mellemting mellem almanaks udgave og klidmosters.
75 g ramsløg
75 g blandede nødder/kerner (jeg brugte hasselnødder og pinjekerner – fordi det var hvad der var i skabet)
7 g parmesan (indrømmet, jeg elsker ost!)
ca. 1 dl olie
salt og peber efter smag
Nødder, ramsløg og parmesan blendes sammen og olien hældes i lidt afgangen (mens der blendes) indtil konsistensen passer. Til sidst smages det til med salt og peber og det hældes i et skoldet glas.
Også skulle det jo lige prøvesmages. Her på en kartoffelpizza:

Det var vist det for denne gang – god fornøjelse med ramsløgene.

4 tanker om "Bearbejdningen af ramsløgene"

 1. Malou Klidmoster

  Hej 🙂

  Sikke en masse lækre ting med ramsløg. Jeg har også lavet de syltede knopper – men det er altså de forkerte knopper vi begge har brugt. Jeg skrev til Claus Meyer og spurgte og han skrev og bekræftede min mistanke – det er de grønne knopper som planten sætter EFTER de har blomstret. Så vi må i skoven igen 🙂

  Er vild med det du laver og læser med her fremover.

  Glad hilsen
  Malou

  Svar
 2. Hende den lille lyshårede

  Hej Malou
  Nej nej nej – tusind tak for oplysningen! har “heldigvis” slet ikke fået smagt på dem endnu, det må blive en tur i skoven igen så – men det er heldigvis heller ikke det værste man kan gøre 🙂

  og velkommen til 🙂 det er altid dejligt at høre at nogen kan lide det man laver 🙂

  Svar
 3. Malou Klidmoster

  Hej igen

  Hov, de kan sagtens spises – de smager bare af syltede hvidløg. Jeg har spist mine på sild og til nogle hvide asparges. Smutter lige forbi Risskov på fredag og ser om de andre knopper er klar til at plukke 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *