2011/05/04

Husk lysene

Jeg vil i dag slå et slag for at sætte lys i vinduerne 4. maj – jeg har en stor historisk interesse og måske især for historien omkring 2. verdenskrig, men det er ikke kun derfor jeg sætter lys i vinduerne i aften.
Da jeg var barn fortalte min mor mig at hun sætter lys i vinduerne, fordi hun ser det som en fejring af at vi bor i et frit land. Jeg synes det er en smuk tanke som jeg har tænkt mig at fortsætte, ikke mindst med tanke på alle de mennesker der må leve et undertrykt liv under gale diktatorer og urimelige regeringer.

Dagens opfordring er altså: Husk lysene i aften, det er en både smuk og hyggelig tradition og det vil være synd hvis den dør ud med den generation som har oplevet krigen selv.

DR skriver dette om hvorfor man satte lys i vinduerne 4. maj:
“Den 4. maj om aftenen blev befrielsen blandt andet fejret ved, at folk flåede de forhadte mørklægningsgardiner ned og lod lyset skinne ud gennem alle vinduer. Mange steder satte folk tændte stearinlys i vinduerne. I fem år havde de danske byer ligget hen i mørke om aftenen og natten. Nu kom der igen lys. Det gjorde et stærkt indtryk på alle, der oplevede det, og da man i de følgende år begyndte at fejre årsdagen for befrielsen, var det oplagt at gribe tilbage til lyset som et symbol på den genvundne frihed.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *