2011/05/01

Idiotboller

Idiotboller og weekend.

Weekenden stod på miniferie i Sønderjylland og Flensborg med svigerfamilien og man kan jo ikke tage på ferie uden noget godt at spise 🙂

Så jeg bagte de obligatoriske boller, med det meget lidt flatterende navn, idiotboller. Bag dette knap så yndige navn gemmer sig nogle virkelig gode og nemme boller (som min mor siger, de er så nemme at selv en idiot kan lave dem.)
Opskriften er:

100 g gær
6 dl mælk
4 spsk olie (eller 100 g smør/margarine)
8 spsk sukker
2 æg
16 – 20 dl hvedemel
et drys kardemomme (ikke i den oprindelige opskrift, det er kæresten der har lavet denne gode tilføjelse)

mælken lunes (evt. med smeltet smør/margarine) og gæren opløses heri. Derefter tilsættes sukker, æg og olie og til sidst melet lidt ad gangen. Igen er det en god ide at stoppe mens dejen er meget fugtig også ælte den smidig, men skal det gå stærkt så hæld mel i til det passer, så skal de bare helst spises samme dag eller fryses ned.

Derefter deles dejen og formes til boller. Opskriften siger 32, men jeg lavede 50 da svigerfar plejer at drille med at det er et halv franskbrød han skal spise hver gang, og det kan jeg jo ikke have siddende på mig :p

Derefter skal de hæve i en halv time og pensles med – tja hvad man nu har. Æg er selvfølgelig klart det pæneste, men jeg brugte lidt creme fraiche fordi det nu lige var det jeg havde stående. Min mor plejer aldrig pensle dem med noget fordi de så hæver bedre inde i ovnen.

De skal bages 10 – 12 minutter ved 225 grader (igen min ovn varmer lidt for meget så kig, kig, kig)
Efter maks en times indsats (hvor cirka 3 kvarter er hæve/bage tid) får man det her lækre resultat.

Credit for opskriften må gå til min mor, hvor hun har den fra ved jeg ikke 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *