2011/06/16

Lyshåret hyldeblomstsaft

Vi stod tidligt op i søndags, satte en snor i vuffen og tog i hundeskoven – i den faste overbevisning at vi havde fundet hyld dernede i efteråret – men hundeskovshyld er åbenbart langsommere end “vores egen” hyld.. Den var i hvert fald ikke sprunget ud endnu. Turen var dog ikke forgæves – vuffen (der er blevet helt tip-top igen efter mit “angreb” med anti-loppe middel) nød at få lov til at rende rundt og snuse til det hele (og ikke mindst spise græs – der er hendes store lidenskab, af en eller anden grund)

Nå hjem igen, heldigvis skal vi ikke mere end 10 meter væk fra lejligheden før der er massere af hyld – så efter 5 minutter havde rigeligt til en portion saft.

5 minutters arbejde gav denne høst.

Det er anden gang jeg selv laver hyldeblomst saft, og i år bestemte jeg mig for bare at prøve mig frem. Derfor kommer der det jeg har gjort og det jeg vil ændre til næste år (måske lige så meget som note til mig selv)

40 hyldeblomst skærme (lidt flere ville nok ikke skade)
3 usprøjtede citroner (vil nøjes med 2)
300 g brun farin (for at give noget farve, det fik dog lige rigeligt farve, så 100 gram er måske rigeligt)
700 g alm. sukker
3 l vand
1 tsk citronsyre

Note: Jeg tænker lidt at det bør være rørsukker man bruger til saften – som så også naturligt vil tilføre noget farve til saften, men det er det her med at finde det billige alternativ og jeg synes egentlig det her fungere rigtig fint 🙂

Nå tilbage til fremgangsmåden:

Jeg startede med at ryste så mange dyr af som muligt (puuuuh hvor er der meget kravl i de blomster, og jeg er så dårlig til insekter, så jeg kunne mærke dem rundt om på kroppen resten af dagen) Desværre ryger der jo en del pollen og blomster på den bekostning, men hellere det end edderkopper i saften. Jeg rystede blomsterne over vand for at undgå at få kravlet ud over hele køkkenet.

Derefter pillede jeg blomsterne af stilkene – forsøgte at få så lidt stilk med i saften som muligt
Herefter kogte jeg alt sukkeret op med vandet (i mangel af plads i gryden, der viste sig absolut ikke at være på de 4 liter den lovede) kogte jeg kun 2 liter op med sukker. Den sidste liter blev kogt i elkedlen og hældt over blomsterne bagefter.

Blomsterne delte jeg i 2 skåle (for at have plads nok) citronerne blev skåret i skiver og smidt oven i

Herefter blev vand og sukker hældt over og saften blev sat på køl

Mandag fiskede jeg citronerne op, da det saft jeg lavede sidste år blev alt for bitteret, og så rørte jeg i det et par gange om dagen.

Tirsdag begyndte jeg at få saften filtreret og kommet på flasker. Jeg mangler et saftklæde (må jeg få fundet inden den næste saftproduktion) så jeg bruger kaffefiltre istedet – det fungerer som sådan fint nok, der skal bare bruges en del kaffefiltre da de stopper til efter meget kort tid.

Saften blev siet i denne mindre Georg Gearløske opstilling.

Det blev årets produktion – flaskerne er ikke fyldt helt fordi de skal fryses ned.

Det færdige produkt – der findes bare ikke nogen bedre sommerdrik end dette!

Beklager den stilhed der har været (og kommer) på bloggen – jeg skal snart aflevere mit projekt for 7. semester og tidsplanen er måske skredet en lille bitte smule – så kommer til at fokusere en del på den.
Til gengæld er gemalen lige bestået sin uddannelse, og kan nu kalde sig (arbejdsløs) multimedie designer – det skulle dog gerne kun vare til september hvor den står på en overbygning i konceptudvikling 🙂

2 tanker om "Lyshåret hyldeblomstsaft"

 1. Malou Klidmoster

  Uhm, det er bare flydende sommer på flaske. Jeg har også lige lavet en portion. Du kan også si saften igennem et viskestykke lagt i en køkkensi – det går lidt hurtigere. Smart at fryse i glasflasker, det tip vil jeg tage til mig 🙂

  Svar
 2. Hende den lille lyshårede

  Uh – tak for det tip – vil jeg prøve næste gang 🙂
  Jeg har egentlig altid lært at man ikke skal fryse i glasflasker, men plastflasker skulle jo ikke være så gode at genbruge og poser er fungerer bare ikke for mig.
  Fordelen er jo især at man, når sommeren går på hæld, kan hive endnu en flaske op – og få lidt mere flydende sommer 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *