Månedsarkiv: august 2011

Sidste feriedag

31. august, 2011

Muddermaske i hovedet og fødderne i vand

Chai i koppen og chokolade i skålen (og munden uuuhm)

og Jane Austen i dvd’en

Så kan sidste feriedag vist ikke nydes bedre 🙂

(kan man i øvrigt nogensinde se Stolthed og fordom for mange gange, film eller serie?)

Vuffen nyder også godt af at “mor” skal hygge sig.

Nu håber jeg bare at jeg er klar til studiestart i morgen…

Tøsemad for rigtige Quinder

28. august, 2011

Jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor tøsemad altid skal bestå at små lette retter der helst ikke skal koges/steges eller noget som helst – ofte er det eneste kød en enkelt lille reje eller et andet sagesløst skaldyr og så kan vi evt. toppe det af med lidt røget laks. Ingen tvivl det er da godt, men så meget en pige er jeg nok bare ikke – hvad skete der for en stor rød bøf? En kraftige gryderet eller de langtids braisseret svineskanke? Hvorfor skal det være forbeholdt som “rigtig mande mad” – jeg vil også have kød!

Da jeg i onsdags holdt fødselsdag for et par veninder, inviterede jeg til lidt “let mad” det var også let – det var nemlig gemalen der lavede det!
Jeg gav ham instruktionen, det skal ligne noget der har taget 2 minutter at lave, men som du i virkeligheden har stået over hele dagen. Menuen blev planlagt da vi i superbest fandt en bornholmerhane som vi købte med hjem til aftensmaden, af den lavede han coq au vin blanc (det vil sige en coq au vin med hvidvin) det smagte så fantastisk at det krævede en omgang mere. Altså blev der indkøbt endnu en bornholmerhane til onsdag.
Af den første hane havde vi kun brugt lårene, så resten blev smidt i fryseren, indtil det skulle bruges.

Onsdag formiddag gik gemalen så igang med at partere et par haner. Skrog, indvolde og vinger blev smidt i en gryde med lidt forskellige grøntsager i og kogt til en tynd fond.

Opskriften, kan jeg ikke give helt præcis, jeg kan sige hvad der kom i, men ikke de præcise mængder.

En god mængde bacon (af den virkelig gode fra Stjernholm kød i City vest) blev svitset af i en sautepande, baconen blev taget op og hanerne blev brunet af i fedtet. Kødet blev lagt til side og et par fint hakket løg blev klaret deri, herefter til satte han groft skårne champignon.
Det hele kom i panden igen og en god portion af fond’en blev hældt over. Efter at have simret i et par timer, jævnede vi det med et par skefulde maizena udrørt i lidt vand.

Til retten serverede vi, en gang kartoffelmos

Desserten stod jeg for – med det ny indkøbte vidunder (Læs: kitchen aid’en) kunne jeg jo ikke overlade det til andre 🙂

Den var tænkt rigtig smuk – men som altid med mig, gik det ikke som planlagt. Tanken var at det skulle være en pandekagesæk inspireret af Mette Blomsterberg men jeg fik for meget is i så de kunne ikke lukkes…

Pandekagen er lavet efter opskriften i det søde liv, isen er en marcipan gelato, grundopskriften fandt jeg på ismaskinen.dk som jeg så redgierede lidt så den passede til hvad jeg havde.

2 past. æggeblommer
90 sukker
2 dl skummetmælk
2 dl piskefløde
1½ tsk vaniljesukker
ca. 100 g marcipan

æggeblommerne piskes grundigt med sukker og vaniljesukker.
Mælk og fløde bringes i kog, lad den køle lidt af igen.
Pisk i æggemassen mens mælk/fløde langsomt tilsættes
Massen hældes i gryden igen, pisk i den ved lav varme indtil den er tyk og cremet. Blandingen skal herefter køle helt af inden den skal bruges. Imens kan man bruge lidt af tiden på at rive marcipanen fint.

Blandingen hældes på ismaskinen hvor den køres til en cremet masse inden marcipanen tilsættes. Herefter skal den have lov til at køre færdig.
Isen fryses i et par timer efter også er den spise klar.

Den anden del af indholdet i pandekage “sækken” var en hindbærsorbet, den blev lavet lidt på gefühl men cirka sådan her:

2 dl vand
200 g sukker
300 g hindbær
saften af en halv citron
1½ past. æggehvide

vand og sukker koges sammen, hindbærene koges op (for at undgå alle de underlige sygdomme der kan være i sådan en pose bær) og de to ting blandes sammen. Herefter passerede jeg det igennem en sigte for at undgå at få hindbærkerner i min sorbet. Til en anden gang kunne jeg måske godt forstille mig at jeg ville blende det først, for ikke at spilde helt så meget frugtkød.
Hindbærsaften skal køles helt af før den kan køres på ismaskinen. Når den (i maskinen) er ved at have opnået en tilpas frossen tilstand, vendes den sammen med stift piskede æggehvider, herefter sættes det også i fryseren nogle timer.

De små choklader er lavet efter denne opskrift inde hos Marie Melchior – nogle er lavet som hun beskriver (dog ikke så pænt udført, ganache-massen var blevet for varm) og andre som fyldte chokolader, dog med samme indhold. Jeg skal nok liiiiige øve mig lidt mere før jeg bliver chocolatier, overvejer kraftigt at smutte omkring kunst og køkkentøj for at finde mig en rigtig chokoladeform – for selvfølgelig er det formens skyld – og ikke min! :p

Det hele blev nu modtaget godt, selvom desserten jo så ikke blev helt som planlagt.

Frossen bananasplit med yoghurt

27. august, 2011

Nogle af vores bryllupsgave penge + gavekort gik til dette “lille” vidunder

her set med isskål, det var der nemlig også penge til – hvor heldig kan man være? 🙂
Den er nu blevet afprøvet et par gange (og det bliver bestemt ikke det sidste vi ser til den, godt man ikke skal tænke på at kunne være i en brudekjole længere) 
Første forsøg, blev en yoghurt is med banan og chokolade (med inspiration fra de bananasplit is man efterhånden kan købe over det hele)
Selve ismassen blev lavet efter opskriften på iselsker.dk og består altså af:
½ l yoghurt natural
1,5 pasturiseret æggehvide
1,5 dl sukker
1 tsk vaniljesukker
Det hele blev rørt godt sammen inden jeg hældte det i ismaskinen (maskinen er måske så meget at kalde den, men lad mig nu bare leve i drømmen)
Da det havde kørt til en grødet masse (har ikke rigtig nogen fornemmelse af hvor længe det var) kom jeg banan og chokolade, det var 1 banan der blev moset og ca. 50 g mørk chokolade, herefter lod jeg det køre indtil ismaskinen sagde stop (den skal åbenbart sige en eller anden kliklyd.
Herefter kom jeg det i en gammel isbøtte og smed det i fryseren i nogle timer
Bemærk lige at det er en bananasplit-isbøtte også :p
Endelig var isproduktionen færdig, nam nam siger jeg bare
Gemalen var ikke så begejstret for det, den var ikke så cremet som en dream is f.eks. er, jeg ved ikke om det er mangel af fløde (men ryger ideen i at det er “sund” is så ikke?) eller om man skulle prøve græsk yoghurt istedet.. Det må vi jo tage på os at prøve af.
Skulle man ikke være så velsignet at have en ismaskine – siger hende der kun lige har fået den. Kan det sikkert sagtens lade sig gøre ved bare at stille det i fryseren også røre i det som med en parfait, men må ærligt indrømme at jeg aldrig har prøvet selv.
Isskålen til kitchen aid’en kan i øvrigt godt anbefales – nuvel det er ikke en professionel med kompresser og det hele, men prisen er virkelig også noget andet (hvis man selvfølgelig har kitchen aid’en i forvejen) og den rører altså isen ganske udmærket!

Bryllupskager

17. august, 2011

I lørdags skete det endeligt, jeg blev frue 😀

Til denne lejlighed lavede vi jo selv maden, selve maden stod gemalen (min mand :p) for – men jeg havde magten over kagerne. Det blev til de her kreationer (“fruen” kan jo ikke nøjes med en)
Kiwimousse og chokoladecreme, blev pyntet med callaerne og en enkelt rose i midten. Desværre var dem der smeltede skumfiduserne til fondanten ikke klar over at der skulle olie i, så den fondant det er beklædt med  blev ikke så pæn og meget tyk – men klokken halv seks, aftenen inden ens bryllup opstår der en tilpas stor mængde af “det-går-nok”… overraskende nok, men der var bare så meget andet vi skulle nå også.
Hindbærmousse og tobleronecreme kagerne blev pyntet med lyserøde og hvide roser. Der havde jeg selv lavet fondanten så den lå noget pænere 🙂 Rundt i kanten på alle kagerne er der lavet “bomber” af æggehvideglasur – her var det praktisk med en tålmodig far, der pænt stod og drejede alle fadende for mig mens jeg sprøjtede dem ud.

 Denne og den næste kage er begge med hvid chokolade creme og en blåbærmousse (også lige lidt blåbær bomber ala Mette Blomsterberg) Den øverste her blev pyntet med vores lidt atypiske brudepar (en ide jeg har fået inde fra forummet på bryllupsklar.dk hvor jeg har tilbragt alt for meget tid det seneste år) vi synes det var ideelt da vi:
1. Begge forsøger at gøre tingene anderledes
2. Synes at de fleste topfigure er for dyre og for grimme/dumme
3. Elsker hoptimister 😀

Det var egentlig meningen at det skulle være en sort (gom) og hvid (brud) men de havde kun sorte bimler (piger) og en sort brud duede bare ikke! (ved slet ikke hvad de tænkte på, da de forslog det nede i butikken) så de blev grønne – så indgik de også i farvetemaet. Nu står de i vores køkken, der også alligevel prøves indrettet med grønt 🙂

Denne kage var jo så også med hvid chokolade og blåbær, istedet for topfigurene lavede jeg så det monogram der er gået igen på vores invitationer, kirkehæfter, takkekort osv. så det blev printet ud og min mor var så sød at sidde og skære det fint ud – i 2 omgange (en med “C” og “E” og en med “&”) derefter kunne jeg lavede det med gulddust og grøn glasur 🙂
Det samlede resultat så sådan ud
Der var to af hver smagsvariant, undtagen den ikke så kønne kage overtrukken med marcipan og røde hjerter. Dette var en glutenfri udgave med jordbær- og kokosmousse. Marcipanen drillede voldsomt fordi vi pga. risiko for gluten ikke måtte bruge glukose til at gøre det nemmere at arbejde med. Så de røde hjerter blev brugt til at dække for revner og sprækker – blev dog lovet at den smagte rigtig fint 🙂
Kagerne fik utrolig meget ros – tror jeg imponerede en del ved selv at have lavet (og pyntet) dem.  Skal jeg selv sige det, synes jeg egentlig også at jeg fik dem komponeret meget godt smagsmæssigt, ved at bruge så syrlig frugt som jeg gjorde sammen med den mere “bløde” chokolade, sådan at det ikke blev alt for klæg 🙂
Lige til sidst skal I da lige have et billede af det lykkelige par
Nu skulle der gerne være lidt mere tid til den ligge blog igen – så den ikke bliver helt så forsømt 🙂
Nu vil jeg vende tilbage til lidt “hjemmelig hygge” med gemalen 😀 jeg bliver en lille bitte smule ældre i dag, hvilket bliver fejret bare ham og mig (og vuffen) tror vi begge har fået fest nok for det næste stykke tid :p