Månedsarkiv: september 2011

Hyggelige klatter

30. september, 2011

Da jeg var barn, blev jeg passet hver dag af min mormor og morfar. Min mor arbejde i aftenvagt og vi blev derfor kørt ned til dem omkring klokken tre, hvor min mormor altid stod klar med eftermiddagskaffe.
Noget af det bedste hun kunne lave dengang var klatkager, en meget underlig spise – egentlig bare pandekage med ris i.
Jeg har forsøgt mig et par gange med at lave dem selv, de bliver aldrig så gode som mormors – men er nu ganske udmærket.

Jeg har ikke nogen egentlig opskrift, så jeg vil forsøge mig med at skrive hvad jeg puttede i igår og ellers må I jo prøve jer frem 🙂

En rest kogte ris (jeg glemte at veje dem, men det svarer nok til hvad man får ud af 1 dl ukogte ris)
2 tsk vaniljesukker
2 æg
½ dl mælk
2 spsk sukker
5 spsk mel (evt. lidt mere, man må bare prøve sig frem)
1 håndfuld rosiner (kan undlades, men de er altså klart bedst med dem i)

Det hele blandet sammen til en dej der minder lidt om en pandekagedej (lidt mere klumpet selvfølgelig pga. risene)
De steges/bages på en varm pande, evt. med lidt fedtstof – igen som pandekager og serveres med sukker og syltetøj. En nem lille og lækker snack 🙂

Hyggetæppe til vuffen

22. september, 2011

Som lidt beskæftigelses terapi, har jeg forsøgt mig med at hækle en portion “mormor-lapper” af en rest islandsk uld jeg havde liggende.
Lapperne er hæklet i hvid og samlingen med et lyngfarvet.

Det er mit første forsøg og det er ikke perfekt, men man skal jo lige øve sig 🙂

Tæppet er ikke blevet så stort, da der ikke var mere garn. Det lugter også utrolig meget af får, så vuffen har fået det til at putte på – noget hun i forvejen elsker og når det så oven i købet lugter af får så er det jo bare en bonus 🙂

Lige et billede af værket

Den totale yndlingskage!

21. september, 2011

Det er måske lidt fesent, at den kage jeg, som madblogger og (ikke mindst) madelsker, kommer i den syvende himmel over er en helt almindelig “kedelig” rørekage – som alle sikkert kender.

Hjemme hos mine forældre har den egentlig aldrig haft noget navn – det er bare chokoladekagen men dybdeborende undersøgelser (ja meget dybeborende!) har vist at den vist også går under navnet “den du ved nok” om dette er rigtigt skal jeg ikke kunne sige – vigtigst (for mig) er at jeg elsker den!
Da jeg var i kagebagnings (og -spisnings) humør i dag bestemte jeg mig for at lave den. Desværre havde jeg ikke lige tjekket op på kokosmels beholdningen, så det er der ikke kommet nok i af. I får dog den rigtige opskrift – med nok kokosmel 🙂

625 g sukker
5 æg
500 g mel
4 tsk vaniljesukker
3 spsk kakao
4 tsk bagepulver
4½ dl mælk
8 spsk olie

Sukker og æg piskes godt sammen.
Mel, vanilje, kakao og bagepulver blandes og hældes i skiftevis med mælk og olie.
Dejen hældes i en bradepande (beklædt med bagepapir naturligvis) og bages ved 190 grader  20 – 25 minutter. Når kagen er afkølet lægges der glasur på:

300 g margarine (eller smør hvis man synes, men margarine smager fint)
10 spsk stærk kaffe
4 spsk kakao
4,5 tsk vanilje
150 g kokosmel
570 g flormelis

Det hele blandes og smeltes sammen. Kan sagtens gøres i en skål i microovnen (gør min mor) men jeg plejer at smelte det sammen i en gryde (så kan man jo altid vaske op imens :p)