2011/09/13

Hyldebærsaft

Jeg ved godt at man ikke må favorisere, meeeen jeg er jo altså nødt til at indrømme at jeg elsker hyld! Det må simpelthen være min yndlings plante, blomsterne er smagen af sommer og bærene er smagen af efterår – det bliver jo ikke bedre 🙂

Efter en eftermiddags-efterårstur med gemalen og vuffen kom jeg hjem med denne beskedne portion

Det var desværre lidt begrænset med bær, det er som om der er nogen der har plukket blomsterne – noget jeg jo slet ikke kender noget til … eller, det er jo nok desværre bare sådan at selvom man lader mange blomster sidde tilbage, hjælper det jo ikke så meget hvis alle gerne vil have blomster. Så det tog lidt tid at få dem samlet sammen.
Da æbler er for hyldebær hvad citron er for blomsterne tog jeg også lige sådan nogen med hjem – det var lidt af genboens nedfaldsæbler (der dog lå uden for haven) men der var desværre ikke så mange tilbage (de har ligget der nogle dage) men en ond ond mand med en græsslåmaskine flænsede de fleste op her til morgen, så jeg fik lige de sørgelige rester og håber nu på at der snart falde nogle flere som jeg kan tillade mig at samle op.
Nå – det vigtigste i det her blogindlæg er jo sådan set ikke mine tanker om hvornår jeg kan gå på æblerov med mere opskriften på min hyldebærsaft, så her kommer den.
ca. 1 kg hyldebær (plukket af stilkene)
1 liter vand
4 æbler (omkring 400 gram)
400 g sukker
Inden man går igang sættes Vivaldi de fire årstider på 🙂 så I får lige efteråret her

Bærene plukkes af stilkene og de grønne/indtørrede pilles fra. Det tager lidt tid og er lidt snasket (ikke mindst på grund af diverse dyr man skal fjerne – hvordan man nu ønsker at gøre det)
Herefter deles æblerne, som de puttes i en gryde sammen med bærene og vandet som så skal stå og simre i godt en halv times tid – indtil bærene sprækker (jeg kan bedst se det ved at kernerne dukker op.) Det hele puttes i et saftklæde (eller når man som mig ikke har det et viskestykke – endnu engang tak til klidmoster for ideen) og her skal det så stå og dryppe af i cirka en halv times tid igen – hvor man godt kan sætte det lidt under pres (jeg gjorde det med vores granit morter) for at få lidt mere saft ud af frugten. Min opstilling så sådan ud, jeg flyttede dog dørslaget over gryden da jeg lige havde fået den gjort ren.
Lige et billede af det snask der kommer i viskestykket
Man skal dog huske at man nok ikke skal tage det bedste/pæneste viskestykke – med mindre selvfølgelig at man gerne vil have det til at være lilla – det kan jo også være meget pænt, meeen jeg hænger det jo nok ikke op igen.
Når saften er løbet igennem, koges den op igen med sukkeren, det skal koge i omkring fem minutter hvorefter det lige skal skummes af.
Til sidst hældes det på skoldede flasker og er færdig.
Den ene bliver frosset ned og den anden kommer direkte i køleskabet, så er det efterår 🙂
Jeg plejer at drikke en kop varm hyldebærsaft hele efteråret (og så meget af vinteren som der er saft til) jeg vælger at tro på at det boost af c-vitaminer jeg får derigennem holder et par forkølelser af vejen, om ikke andet smager det dejligt!

2 tanker om "Hyldebærsaft"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *