2011/11/20

Det mest misvisende navn overhovedet

Det er jo snart jul, så det er altså helt i orden at spise æbleskiver!

Egentlig er det jo noget pjat at man kun spise æbleskiver til jul – det er vel oprindeligt en efterårsspise? En veninde hvis far er landmand har da i hvert fald fortalt at de altid fik æbleskiverne når høsten var i hus – og nok ved jeg ikke vanvittig meget om landmandslivet, men jeg er da ret sikker på at man ikke høster i december. Æbler (som der jo nok egentlig er en meget oprindelig ingrediens deri) er jo om noget en efterårsspise.
Og så kommer vi til overskriften, for navnet på disse lækre små kager må da være indehavere af det mest misvisende navn inden for den gastronomiske verden (jo! æbleskiver er gastronomi!) mine æbleskiver har i hvert fald ikke set skyggen af æbler – og det havde de opskrifter jeg stod og lurede i en gammel kogebog, sidst jeg var i den gamle by heller ikke. Det ville også være synd at sige at der er meget skive over en æbleskive – jeg kæmper i hvert fald altid for at få dem så runde som muligt. Nå nok om misvisende navne..

Jeg bruger opskriften fra god mad let at lave, den giver ca. 30, men jeg lavede en 2/3 portion, da 30 er alt for mange og 10 er for lidt (synes jeg) til 2 personer – når nu jeg går igang så skal det altså også være (også smager de ganske udmærkede kolde dagen efter)
Det er dog nogle lidt underlige mængder man skal bruge til 20, så I får lige opskriften til 30 stks.

3 æg
4 dl kærnemælk
4 dl mel
1 spsk sukker
1 tsk reven citronskal (eller et godt skvet citronsaft)
½ tsk natron
1/4 tsk salt
1 spsk olie

(sidder ikke med kogebogen ved mig lige nu så det kommer lige fra hovedet, jeg mener det er rigtig nok – men skulle noget være forkert, eller mangle noget skal jeg nok lige rette det til senere)

del æggene i blommer og hvider.
rør blommerne sammen med de andre ingredienser og pisk æggehviderne stive. Det vendes forsigtigt sammen også er dejen faktisk klar – den kan måske godt tåle at stå og hvile i en times tid (evt. inden æggehviderne kommer i) men det gør jeg sjældent, så langt kan jeg åbenbart ikke tænke..

Herefter bages de ved middel varme på en æbleskivepande – husk at vende dem hurtigst muligt, inden dejen stivner helt – sådan at de kan blive fine og runde.

De skal spises med flormelis og hindbærmarmelade hvis man spørger mig – nogle ting skal man bare ikke pille ved!

En tanke om "Det mest misvisende navn overhovedet"

  1. Pingback: Er det jul nu - æbleskiver er en del af julen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *