2011/12/15

Fyldte chokolader til jul

Puuh jeg synes jeg har lidt svært ved at nå alt det jeg gerne vil for tiden. Semesteropdelingen her i landet er bare virkelig dårligt koordineret med jul, hvilket resulterer i at vi i min studie gruppe lige nu sidder rigtig meget med vores opgave frem for at jule (og blogge)

Det er dog blevet til lidt julekonfekt. Jeg havde for lang tid siden besluttet mig for at konfekten i år skulle være fyldte chokolader. Jeg ved ikke om I kan huske mit fødselsdagsindlæg hvor jeg for første gang forsøgte mig med fyldte chokolader, her gav jeg formen skylden for det dårlige resultat og besluttede mig for at jeg måtte forkæle mig selv med en professionel chokoladeform hvis det skulle blive til noget med mine planer.
Det gjorde jeg så, en dag hvor vi var i kunst og køkkentøj her i Aarhus. Jeg købte en til 36 chokolader i 6 forskellige forme, så kunne jeg nemlig lave flere smagsvarianter i en form, hvilket jeg synes var smart (og billigst.)

Da jeg købte formen, fik jeg en fin lille seddel med, hvor der stod en vejledning med til hvordan man skal bruge den + hvordan man bedst tempererer chokolade. Den læste jeg også men glemte så lige den detalje hvor der stod at det var en fordel at “fedte” formen ind før første brug ved at pensle lidt chokolade i som så skulle fjernes igen – hvilket resulterede i at den første portion chokolader sad –  meget godt fast med hjælp fra gemalen fik vi cirka halvdelen ud i hel form, resten blev lokket ud med en ske og en urtekniv (uden selvfølgelig at skade formen) så der var jo ikke andet for end at prøve igen – jeg havde også massere af fyld i overskud så der var al mulig grund for at rette op på fejlen.

Anden gang gik det langt bedre! og chokoladerne faldt nærmest ud af formene

Fyldet i chokoladerne var

Mørk ganache (1,25 dl piskefløde og 50 g mørk chokolade)
Appelsin ganache (1,25 dl piskefløde, 50 g mørk chokolade og reven skal af en appelsin)
Hvid ganache (1,25 dl piskefløde og 50 g hvid chokolade)
nougat
marcipan
appelsin/kanel marcipan (saft af en halv appelsin og et godt drys kanel)

Ganachen laves ved at koge fløde op og derefter tilsætte chokoladen (finthakket) tror det kunne være en fordel at si fløden med appelsinskallen i inden man tilsætter chokoladen, ind i mellem får man i hvert fald nogle meget store stykker appelsinskal som tager lidt af glæden af det.

Chokoladen omkring (70%) blev tempereret ved at opvarme 3/4 af det over vandbad til 52 grader, derefter tilsættes den resterende del og det køles ned til 29 grader for så igen at blive varmet op til 31 grader – en temperatur den skal holdes på så længe man arbejder med det, det er ikke nemt at lave konfekt 🙂
Jeg ved ikke rigtig med den temperering der, synes der er forskellige måder og temperaturer at gøre det på hvert sted man læser, men det her fungerede i hvert fald for mig.

Her er min lille chokoladeæske, nogle af dem prøvede jeg at pensle med lidt guld-dust men det fungerer ikke rigtig optimalt så det gør jeg ikke igen.

3 tanker om "Fyldte chokolader til jul"

 1. Malou Klidmoster

  Ih, super fine chokolader. Jeg lavede også lidt her til jul, men i nogle dårlige billige forme. I morgen tager jeg ind og køber sådan en der som du har – det er smart med forskellige forme i et.

  Hvis du vil ha’ guld på chokoladerne skal guldpulveret pensles ned i formen inden du tilsætter chokoladen, så bliver det super flot 😉

  Svar
 2. Hende den lille lyshårede

  Aarh super – så er det ikke bare mig der kan skyde skylden på dårlige forme, den her er i hvert fald fantastisk! (især når man lige husker at få den fedtet ind :p)

  Tak for tippet med guldet – det var faktisk sådan jeg gjorde, men det kom mest af alt til at se ud som om chokoladen var beskidt eller dårlig tempereret, så måske der bare skal noget andet, eller mere, dust til – who knows, kan være jeg skal prøve igen 🙂

  Svar
 3. Lisa Stejlborg

  Du kan også smøre bunden af formen med lidt hvid chokolade. Det giver et fint marmoreret udseende 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *