2012/01/08

Kransekage

Jeg er vokset med to typer af kransekage, min farmors og min mors. Min farmors er den klassiske som da smager virkelig godt! men jeg må jo indrømme at når jeg bager kransekage, så bager jeg efter min mors opskrift – der er lidt mere bid i den, den er knap så sød og ja, alt i alt så synes jeg egentlig bare at den er bedre!

Altså var det også min mors opskrift der blev brugt til nytår, jeg bagte en noget mindre portion (mindre end halv) da denne er alt (alt) for stor til bare 4 personer (der var også for meget i det jeg bagte, hvilket nu var meget rart nytårsdag)

opskriften giver 2 tårne af 18 ringe

1 kg. marcipan
1 kg flormelis
350 g rasp
2 håndfulde mandler (hehe – elsker ældre opskrifter, man må selv finde ud af hvilken størrelse hånden er)
8 små æggehvider (eller bare 4 hele æg, hvis man som mig ikke gider stå med 8 æggeblommer i overskud)
4 spsk mel

Riv marcipanen groft (eller del den i mindre stykker) og hak mandlerne fint (jeg lader skallen blive på, men hvis man vil kan man da godt smutte dem)

Det hele æltes sammen (jeg bruger “spaden” i min kitchenaid) og samles derefter i en klump (er især nødvendigt hvis det bliver lavet i en maskine)
Det bedste er at lade dejen hvile til et par timer (til næste dag måske ligefrem) men jeg tror kun min fik lov til at hvile en times tid – det kan fint lade sig gøre, det gør det bare nemmere hvis den får lov til at hvile lidt længere.

Dejen rulles i stænger på cirka 1 cm i diameter og så skal kransekageformene frem.
Det skal her siges at den sagtens kan laves uden forme Mette Blomsterberg har lavet en vejledning, som jeg også har brugt, det fungerer rigtig fint, men det er altså lidt hurtigere og nemmere med formene + man er sikker på at ringene bliver ved med at være runde.

Jeg har indtil nu brugt min mors gamle ringe (som før var min mormors) men gemalen gav mig et sæt nye i julegave, sådan at jeg har mine egne. De er med “slip-let” belægning hvilket min mors ikke er, så jeg ved ikke om alt forarbejdet her er nødvendigt – men jeg ville ikke tage nogle chancer.

En vejledning følger her:


Formen smøres med smeltet margarine (smør hvis man føler for det)

herefter drysses den med en blanding af mel og rasp
Dejstængerne lægges i – hvis man som jeg ikke bager en hel portion (eller halv som jo så sjovt nok rækker til 1 tårn med 18 ringe) så start med at lægge dej i de inderste ringe og derefter arbejd dig udefter fra den mindste form til den største.
Så er dejen klar til at komme i ovnen. I min ovn kan der være tre forme af gangen, de skal bages ved 225 grader i ca. 10 minutter til de er fine og gyldne
Når de er færdige skal de sættes på et vådt viskestykke, tror det er noget med at det skulle få dem til at slippe formen bedre.
Når de så er kølet af skal de bankes ud af formen, man må endelig ikke lirke dem fri – det bliver ikke pænt og man risikerer at de knækker.

Når kagen skal lægges sammen, laves en tyk sprøjte glasur (royal icing) af æggehvider og flormelis – denne sprøjets ud på kransekagen i “tunger” start nedefra og op sådan at tårnet kan samles løbende.
Pas på ikke at få lavet glasuren for tyk (som jeg gjorde) så kan den være svær at sprøjte ud og resultatet bliver ikke så pænt.
Er kagerne bagt i formen skal “undersiden” vende op – den har nemlig den fine runding som det ikke er sikkert den har i på oversiden.

Det er ikke min smukkeste kransekage til dato – nytårs forberedelserne blev jo lidt pressede… Men smagen kunne man ikke udsætte noget på! og det er jo i bund og grund den der er vigtigst.

Skulle man ikke føle for at lave tårne, så kan de jo også bare formes til de klassiske kransekage stænger, men jeg tror ikke man skal satse på at kunne sprøjte dem ud i petitfours.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *