2012/01/03

Nytårs maden

Det var så den aften, nytårsaften var rigtig hyggelig et par gode venner, rigeligt champagne og lækker lækker mad. Nytårsdag var også ganske fin – vi havde det begge to fint, så oprydningen blev klaret og derefter hed den bare hygge inden hverdagen startede igen i går – som jeg så startede med mavekramper, ikke den bedste start på året – men jeg fik da klaret så meget som jeg kunne hjemme fra mens gemalen tog sig af madlavning og pasning og pleje.

NÅ – nytårsmaden. Vi havde jo bestemt os for at forsøge os med en 7 retters menu, det smagte virkelig godt det hele – vi skal bare liiiige have lidt bedre styr på det der anretning, men det er nok nemmere når det ikke er så meget forskelligt man skal have igennem uden at være vanvittigt forberedt.

Først skal I lige se vores borddækning – det er jo en meget vigtig del af oplevelsen

Svigermor var så sød at lade mig få et par trearmede lysestager hun ikke skulle bruge mere, til lige at give bordet et ekstra festligt præg, jeg ville gerne have haft en sort løber hen over bordet, men tror ikke vi ville få den brugt så meget bagefter, så istedet købte jeg en rulle silkebånd i Søstrene Grene og lagde det ud over bordet også blev der ellers dækket med hele menageriet af glas, bestik og tallerkener – det er så rart at få lov til at bruge det hele.
Vi startede med en appetizer – chillirejer med hjemmerørt mayo og bredbladet persille på hjemmebagt knækbrød også aftenens første champagne. Det var meningen vi skulle have haft det til nytårstalen, det nåede vi ikke så vi piger satte os med lidt ‘pagne mens drengene rørte mayoen.
Rejerne blev marinerede i en god koldpresset rapsolie og et godt sjat af lagen fra vores syltede chili. Det fik de lov til at ligge i, i nogle timer inden de blev stegt på en pande (gemalen er ikke så meget til rå rejer)
Knækbrødene er bagt efter min egen opskrift som jeg har beskrevet  her havde dog ikke flere havregryn så hældte lidt mere af begge meltyper i istedet. Den ene halvdel af dejen skar jeg i kvadrater til denne ret – de blev bagt i 8 minutter så de stadig var lidt bløde, men dog sprøde, den anden halvdel skar jeg i tynde rektangler til en senere ret de blev bagt i 10 minutter så de var noget mere sprøde.
Der gik lidt tid inden den næste ret var klar, torsken skulle lige tilberedes så vi fik os lige lidt mere champagne – det var denne “gule enke” som var en første gang for både mig og gemalen, den var virkelig god! den kunne jeg godt finde på at købe, selvom den er noget dyr i det (måske især på SU.)
Forretten var “fiskefilet ala Herman” men lidt forskellige ændringer og slet SLET ikke med hans flotte anretning, men smagen kunne man ikke sætte noget på!

Retten består af picklede grøntsager med en ægte sauce (som startede smukt også BANG skilte for mig, så den blev “skjult” lidt mellem grøntsagerne så den gav smag uden at man kunne se den) ristet rugbrød, tynde citron trekanter (skulle have været en citrus marmelade – men vi kunne simpelthen ikke nå at jagte agar-agar så må denne måde fik vi da citron på en lidt anden måde end en almindelig båd) også selvfølgelig “nytårs torsken” det skulle egentlig “bare” have været sej eller kuller – men det have fiskemanden ikke (tsk tsk) også skulle vi ikke bruge så meget torsk så prisen var da til at overkomme.
Fisken kom i ovnen i 20 minutter ved 130 grader med skindsiden op, derefter kunne skindet taget af som så blev stegt i rigeligt olie på en varm pande. På denne måde blev det helt sprødt og meget lækkert.
Så kom der lige en lille snack mens den næste ret blev forberedt. 
En pesto-aioli og de sidste knækbrød
Aiolien var resten af mayoen også med et fed hvidløg og en teskefuld pesto (i en købeversion – puhaaaa) også bare i et glas på midten af en tallerken med knækbrødene rundt om sat på midten af bordet så det var en lidt social ret (billedet blev dog lige taget på min plads, fordi det var lidt lettere)
Herefter stod den på hvidvinsdampede blåmuslinger, det var så kun os piger der ville have dem – så vi fik massere (et halvt kg hver)
Vi startede med at koge en flok grøntsager (pastinakkere, porre og blegselleri) i et par deciliter hvidvin i en 10 minutters tid. Derefter kom muslingerne i og blev dampet i 10 minutter. Derefter blev muslingerne taget op og en sjat fløde og kogt op inden den blev hældt over muslingerne – også var det ellers bare at dykke i – så at sige. Imens vi guffede i os gik drengene ud og legede med lidt ild og nogle lunter.
Til begge retter drak vi den samme hvidvin til – en Silvaner fra Kendermans (min favorit) i maden brugte vi en chardonnay også til den næste ret, der skulle rense smagsløgene inden hovedretten – en hvidvinsgranité
Den bestod af 1 dl sukker, 2 dl vand, saft af en halv citron og 2 dl hvidvin.
Sukker og vand blev bragt i kog og derefter blev citron og vin tilsat – da det var kølet ned kom det i en rugbrødsform og sat i fryseren. Inden serveringen rev jeg det hele med en gaffel (så er det nemlig ligemeget at det er frosset i krystaller) skålene havde jeg sat i fryseren en halv times tid inden servering sådan at granitén ikke tøede alt for hurtigt op.
Det kan virkelig anbefales – tror jeg kommer til at lave det nogle gange her til sommer, bare som lidt hygge spise på de varme sommerdage.
Hovedrettten var de i-starten-af-december-indkøbte krondyrfileter der blev stegt til perfektion af gemalen
Dertil spiste vi pommes Anna, julienne skårne (udvandede) beder, blomkålspuré lidt valnødder også selvfølgelig en sauce med alt muligt godt i – det er vist måden at beskrive det på. 
Hertil drak de andre en flaske Herimitage rødvin (tror jeg den hed) mens jeg holdt mig til hvidvinen – er ikke blevet gammel nok til at kunne lide rødvin endnu – måske det skulle være mit nytårsfortsæt, lær at drikke rødvin.
Desserten blev tilrettet sådan lidt hen af vejen. Det skulle være en “karameldrøm” men karamellen brændte på, så det blev en nougatdrøm istedet for.

opskriften kommer i et senere indlæg

Da vi var færdige med at spise desserten var klokken lidt i 11 – man skulle tro vi havde planlagt det, det passede jo perfekt! så drengene legede lidt mere med noget ild mens vi piger lavede os et par mojitos som vi nød inden midnat.

Så var vi klar til at klokken slog 12 – vuffen der hele aftenen havde været meget utryg på grund af fyrværkeri, blev meget glad da der opstod mulighed for at spise kransekage (hun er vel min hund.)
Kransekagen blev panikpyntet med hvad jeg nu lige havde liggende, nogle roser fra brylluppet og nogle sukkerblomster jeg købte til at pynte cupcakes med for et stykke tid siden. Opskriften til denne kommer også i et senere indlæg. 
Ja det var det – mit første nytår som gift frue og madblogger – jeg håber på mange flere af disse i fremtiden!

En tanke om "Nytårs maden"

  1. Pingback: Nytårsmenu | Hende den lille lyshårede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *