2012/02/13

Små blå tærter

Jeg havde en rest mørdej tilbage fra min appel-pot-pie og tænkte at der da ingen grund var til at smide den ud – så den blev lagt i køleskabet for så at blive brugt et par dage efter.

Resultatet var disse små tærter, sammensat efter hvad jeg havde liggende af rester (stop spild af mad?)

Jeg rullede mørdejen ret tyndt ud – jeg ville gerne have til fire af disse forme så for at der kunne være nok skulle det ikke være for tykt (så ville der heller ikke have været meget plads tilbage til cremen)
Inden de kom i ovnen lagde jeg lidt madpapir og nogle ris i for at forsøge at forhinde dem i at boble op – jeg tror dog at jeg skal have fundet nogle tørrede ærter eller måske bedre sådan nogle keramik kugler til formålet, risene fungerede ikke helt optimalt (slet ikke da der sad lidt rester i dejen efter de var bagt – av mine fingre det var varmt at få dem ud)
Bundene blev bagt i 10 minutter ved 200 grader og så havde de selvfølgelig trukket sig ned i formen, jeg troede jeg havde ladet dej nok være ud over, men tydeligvis ikke.
Lige efter de var kommet ud af ovnen (og jeg havde fået pillet risene ud) dryssede jeg revet hvid chokolade ud over som så kunne smelte til at være en let coating af bundene. Da den var helt smeltet kom de i køleskabet til vi skulle spise dem.

Fyldet er en blåbær creme. Ok indrømmet blåbærene var faktisk ikke en rest, men et resultat af et 3-pose-tilbud da vi købte bær til nytårsdesserten så jeg var i hvert fald ikke ude og købe dem.

50 g blåbær (fra frost)
1½ spsk sukker
1 tom vaniljestang (hvis man alligevel lige har sådan en liggende)
en sjat vand
1 blad husblas
1 dl fløde

Blåbær, sukker, vaniljestang og en lille smule vand blev smidt i en gryde og sat til at koge – vandet var mest af alt for at undgå at det bare satte sig på bunden, så jeg kogte det væk inden jeg gik videre.

Da det hele er kogt godt (sådan at bærene var gode møre) fik det en tur med stavblenderen (uden vaniljestangen, den havde jeg taget op) inden det kom på varmen igen med husblassen i (som selvfølgelig var blødt op i koldt vand inden) bare lige til husblassen smeltede. Derefter passerede jeg det igennem en sigte, for at undgå husblas “tråde” og for at få så jævn en creme som muligt. Bærmosen blev sat på køl mens jeg piskede fløden.
Herefter blev de to dele vendt sammen og sat på køl igen et par timer indtil vi skulle spise dem.

Lige inden servering kom jeg cremen på bundene lagde et par optøede blåbær på og høvlede lidt hvid chokolade ud over – det var fantastisk nemt og smagte (skriver jeg uden at ville lyde selvglad) himmelsk – gemalen elskede dem så det er helt sikkert noget jeg godt kunne tænkes at gøre igen en anden gang.

Det er jo ikke raket videnskab, men der er bare en eller anden særlig stolthed i selv at have komponeret en dessert som bare fungerer.

Der skal i øvrigt lyde en tak til min mor for at lade mig “opbevare” disse forme for hende, sådan at jeg ikke skulle ud og købe nogen selv – der er lidt mere sjæl og charme over disse der ikke er helt nye (men dog ikke brugt særlig meget)

2 tanker om "Små blå tærter"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *