2012/03/18

Grove madpakkeboller

Jeg er ikke nogen stor fan af rugbrød (har jeg vist nævnt før) det kan spises, men så skal det også helst være dynget til i alt muligt pålæg (som jeg egentlig heller ikke er så vild med – frokost er absolut ikke nemt måltid her i husholdningen) og intet slår rugbrød i en madpakke i at være kedeligt. Så derfor bager jeg altid boller som vi kan få med istedet.

Bollerne bliver altid lidt forskellige fra gang til gang, da jeg ikke bruger en opskrift men bare hælder tingene sammen. Det gør også at de ind i mellem ikke bliver så heldige igen (når jeg har forsøgt mig ud i at bruge rester af ris, kartofler eller fignpålæg) det er lige et spørgsmål om at finde det rigtige blandings forhold.
Den her type er farvoritten lige for tiden. Den består af:
25 g gær
3 dl vand
fuldkornshvedemel (cirka 20% af mel-mængden)
alm. hvedemel
en håndfuld solsikkekerner
2 spsk. olie
Jeg opløser gæret i vandet, tilsætter olie, et godt drys fuldkornshvedemel og solsikkekernerne – får det vendt sammen inden jeg tilsætter noget hvedemel – så får det lov til at stå og blive æltet godt sammen i maskinen, ind i mellem tilsætter jeg lidt mere mel indtil det har en nogenlunde konsistens (sammenlagt bliver det nok æltet et kvarters tid) dejen skal være let klistrene – bliver den for klistret efter den har hævet tager jeg lidt mel på hænderne inden jeg former bollerne.
Dejen skal så hæve til dobbelt størrelse, gerne et par timer – herefter formes den til flade boller – jeg synes ikke det så lækkert hvis der er virkelig meget brød i forhold til pålæg – og efterhæver en time til halvanden inden de bages ved 200 grader i cirka 15 minutter.
Når bollerne er kølet af, tager jeg dem fra der skal bruges dagen efter (jeg bager for det meste om søndagen) og putter resten i en pose som jeg smider i fryseren. Så kan jeg hver aften tage de boller op i skal have med i madpakkerne, lade dem tø op i en plastikpose natten over så de er klar til at blive smurt næste morgen. På den måde har vi altid “friske” boller med i skole.
Jeg beklager at jeg ikke kan give et bedre blandingsforhold, men det kommer jo meget an på melet og på hvor groft man vil have det – så der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem.
Man kunne også sagtens tilsætte flere forskellige kerner, vi nøjes bare med solsikkekernerne lige for tiden.
God regnvejrs søndag til jer alle 🙂 (siger hende der sidder inde og blogger mens gemalen og vuffen har bevæget sig uden for)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *