Månedsarkiv: april 2012

Når man beslutter sig for ikke at spise brød til

30. april, 2012

Lørdag aften var det planen at vi skulle have kyllingeburgere, men for det første havde ingen af os særlig stor appetit og så kom gemalen også frem til at det jo nok var sundere hvis vi undlod de (meget) lyse burgerboller.

Så istedet blev det til en kyllingesalat, egentlig bare med alt det vi ville have kommet i burgeren, bare uden en bolle omkring.

Jeg startede med at tømme køleskabet for alt hvad jeg kunne forstille mig der kunne bruges. Det blev til en skøn blanding af:

Romain salat, frisk dansk agurk, lækre danske gulerødder (uhm elsker når de friske danske grøntsager igen er til at komme til – også på su-budget,) sprødt bacon, ristede rugbrødscroutoner (ristet på en varm pande med en god mængde olie,) aioli (rørt på snydemåden med købe-mayo) guacamole, semi-dried tomater, let stegte halve champignon, syltede løg (som der kommer en opskrift på inden længe) og naturligvis kylling – formarineret i paprika og hvidløg.

En lækker og let ret perfekt til de kommende sommerdage – selvom appetitten ikke var imponerende ved nogen af os, var tallerkener på det nærmeste slikket rene – så jeg må da have gjort et eller andet rigtigt 🙂

Det eneste minus var, at jeg jo havde kommet enorme mængder hvidløg i, uden tanke på at gemalen skulle hjælpe til i golfshoppen dagen efter – mon ikke nogle af kunderne har lagt en vis afstand til ham den dag.

Middel-tørre-tomater

Navnet lyder ligesom ikke helt så lækkert når det er “fordansket” – så på en mere international måde giver jeg jer

semi-dried-tomatoes 
De er super nemme at lave, og smager himmelsk!
Jeg lavede det af 4 tomater jeg ikke havde fået spist, inden de blev triste – sådan går det desværre ofte med tomater herhjemme, da det kun er mig der spiser dem – noget der resulterer i at vi sjældent køber tomater. 
Til min portion har jeg brugt:
4 tomater
1 spsk solsikkeolie
1 fed hvidløg
1 “drys” tørret timian
lidt salt
Tomaterne blev skåret i kvarte, lagt i et ildfast fad med bagepapir. Olie, timian og hvidløg blev blandet og hældt over til sidst fik det hele et drys salt inden de kom i ovnen. 100 grader i lidt over 4 timer også var jeg tilfreds, men som jeg tidligere har skrevet, vores ovn er et inferno af varme og tingene skal tit have langt kortere tid end der står i opskrifter, så måske de i en ordenlig ovn, skal have lidt mere.
I får lige et billede mere, bare fordi de er så lækre både at se på og spise
Jeg lavede jo ikke så mange, så vi spise dem i løbet af to dage, men laver man lidt flere som man gerne vil gemme noget længere, vil jeg tro at de kan opbevares i et syltetøjsglas også dækket af olie.

"I dag er det bloggens fødselsdag…"

22. april, 2012

I dag er det et år siden jeg udgav mit første indlæg her på bloggen og altså må det jo være bloggens 1 års fødselsdag. 
Og hvad er der så sket på det sidste år? ja altså først og fremmest er jeg jo blevet madblogger – med hvad dertil hører, perioder med tankerne “nu må jeg også snart få bagt noget nyt der kan komme på bloggen” og “husk nu at blogge” – spørgsmålet til gemalen “hvor er din telefon så jeg lige kan tage et billede” også selvfølgelig den halv kolde mad, inden man får den anrettet rigtigt og taget det helt rigtige billede – men jeg elsker det jo – ellers gjorde jeg det jo heller ikke. 
Der udover er jeg:
Nu glæder jeg mig til at se hvad det næste år bringer – store forandringer er i vente, hvis alt går som det skal vil jeg på dette tidspunkt næste år være uddannet arkitekt og bo i en noget nordligere del af landet. En ting er i hvert fald helt sikkert – bloggen kommer til at leve videre og jeg håber at I bliver ved med at læse med i mine små puslerier. 
Tak for det første år – jeg håber på mange flere gode!

Citronsorbet

18. april, 2012

I weekenden fandt jeg dybt nede i grøntsagskuffen en citron som var blevet lidt vel trist at se på – og da jeg ikke lige havde planer om rejemadder de næste par dage bestemte jeg mig for at finde et andet formål med til den – inden den blev dårligt. Resultatet kom helt tilfældigt da jeg sad og hyggekiggede i Mette Blomsterbergs søde sager – citron sorbet

Jeg havde ikke mere end den ene citron, så derfor blev saftmængden i den afgørende for hvor stor en portion det blev til.
Citronen gav ½dl saft – så selvom skallen var lidt trist manglede citronen absolut ikke noget (heller ikke i syremængde) derfor blev mængderne som følger:

½dl citron saft
2 dl vand
75 g sukker (tog vores hjemmelavede “vaniljesukker” hvor de tomme vaniljestænger ligger i)
1 tsk vaniljesukker (opskriften er på vaniljestang og det ville jeg egentlig også helst bruge, men jeg ville kun skulle bruge en kvart og det synes jeg var lidt dumt at skære en vaniljestang op for)
1 blad husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand 10 minutters tid
Citron, vand, sukker og vaniljesukker (+ en tom vaniljestang fra sukkereret) blev kogt op indtil sukkereret lige er opløst i vandet, gryden blev taget af varmen inden husblassen kom i og smeltet sammen med citronlagen.
Det hele passeres gennem en sigte og sættes i køleskabet minimum et par timer.

Røres i en ismaskine til det er frosset godt ind. Har man ikke en ismaskine, vil jeg nok vende lidt stivpiskede æggehvider (pasturiserede naturligvis) for at tilføre lidt luft til sorbeten.

Vi spiste lidt af den til pandekager, den er blevet ret sur – noget der tiltaler mig ret meget (men jeg spiser også gerne citron rent) men som måske ikke er noget der når ud til den bredere befolkning, så næste gang jeg skal lave den vil jeg nok lave lidt mere sukkerlage i forhold til citronsaft hvis det skal bruges som en dessert. Skal den bruges som en mundfrisker mellem måltider fungerer det her ret godt vil jeg tro.

Jeg har ikke været så aktiv herinde på det sidste, hvilket egentlig også er et udtryk for at jeg ikke har været så aktiv (i køkkenet i hvert fald) ude i den virkelige verden. Gemalen der ellers plejer at stå for madlavningen har ikke været så meget hjemme, så jeg har tit stået for maden også er det blevet lidt lette løsninger, fordi jeg brugte hele sidste uge på at gøre en skolepræsentation færdig – så der er ikke sket så meget på madfronten. Nu skulle vi gerne være tilbage til normalen og jeg håber der kommer til at ske lidt mere.

En sen påske-kylle

10. april, 2012

Mens jeg spiser min frokost (bestående af salat, kolde kartofler, gulerødder, tomat og krondyrskank fra i søndags, hvis nogen havde lyst til at vide det) kunne jeg jo lige skrive dette indlæg, som en lille afslutning på påsken, vil jeg nemlig her præsenterer jer for en af mine små påske-kyller

De blev i al hast hæklet ugen før påske, efter denne opskrift inde fra DROPS design. Jeg var nemlig i desperat mangel af påskepynt til en påskefrokost/fødselsdag vi holdt for vores venner oppe nordfra lørdag før palmesøndag. Den bestod nemlig kun af nogle kniplede påskeæg som skal hænge og lidt selv-malede ikke videre vellykkede æg som jeg ikke ville have på bordet. Lidt ironisk når man tænker på hvordan det i vores hjem ser ud som om at julemonsteret har brækket sig ud over det hele i december med nisser, engle og rødt.

Jeg brugte et par dage på at jagte byen rundt efter påskepynt og fødselsdagsgave til gemalen. Jeg fandt det sidste men ikke rigtig det første. Jeg gjorde det heller ikke nemt for mig selv i og med at jeg ikke ville give det helt vilde for noget pynt jeg næsten ikke bruger. Så det måtte blive hjemmelavet – men selvgjort er vel også velgjort?

Tre styks blev det til og jeg synes faktisk de lige gav det sidste hyggelige til bordet.

På bordet var ellers små fyrfadsstager i glas i gul, lyserød og grøn med lys i, lidt større stager i samme farver med små påskeliljer og perlehyacinter i – vaserne var indkøbt i Søstrene Grene til næsten ingen penge.

Påskebanneret får lov til at stå i dag endnu, fordi det kom lidt sent på, fordi jeg selv synes det er lidt fint og fordi jeg egentlig slet ikke er klar til ikke at have ferie længere.