Månedsarkiv: maj 2012

Sommermad på en regnvejrsdag

14. maj, 2012

Vi havde besøg af et par venner der snart skal flytte til storstaden på besøg til lidt mad i går. Det blev til en let sommermenu som vejret dog ikke helt passede til, men når vejret ikke vil, så må man jo selv skabe lidt forårs/sommerstemning.

Vi startede med en helstegt kylling – helt enkelt med smør og massere af krydderuter.

Det spiste vi med lun kartoffelsalat og en frisk salat. Der er jo ikke så meget at sige til det, det smagte rigtig godt og sommerligt, så man for et øjeblik kunne glemme at jeg hele dagen sad og frøs inde på skolen. Kyllingen var dejlig mør og lækker – man er jo bare nødt til at købe noget ordenligt kød, især når man ikke vil gøre mere ud af tilberedningen end det her.

Vi sluttede af med en gang koldskål, for at følge tråden med den simple og lækre sommermad

Det var en rigtig hyggelig aften, med god mad, vin og snak – massere af snak. Så dejligt bare at kunne bruge en aften på at vende alle mulige (og umulige) emner. Jeg håber de får det godt derover på øen – og at vi lige når at se dem igen inden de flytter 🙂

Husmandssuppe

9. maj, 2012

I går stod den på “kødløsdag” hvis man altså antager bacon for at være et krydderi eller grundstof frem for kød.

Jeg (for en gang skyld ikke gemalen) lavede derfor en god tung grøntsagssuppe der virkelige mættede. Suppen var super nem at lave (men til gengæld voldsom besværlig at få et godt billede af – så jeg undskylder for uskarpheden) den bestod af:

1 porre
1 løg
4 (små) fed hvidløg
1/4 peberfrugt
lidt smør
3 kartofler
4 champignon
1 dåse flåede/hakkede tomater
tilsvarende mængde vand
1 bouillon terning
1/4 tsk sambal oelek (alt afhængig af hvor stærk man vil have den)
ca. 1 dl ærter (fra frost)
1 gulerod
en sjat madlavnings fløde (nok omkring½ dl) – kan sagtens undlades
1 pakke bacon
salt og peber

Porre, løg og peber snittes fint, hvidløgene presses. Det steges let af i smøret inden kartoflerne, der skæres i mundrette stykker, kommes i sammen med svampe, tomater, vand, bouillonterningen og sambal oelek. Herefter skal det bare stå og småkoge for sig selv indtil kartoflerne er møre. Lige før servering hældes de frosne ærter og fløden i og det hele skal have et opkog.
Guleroden skrælles i strimler med en tyndskræller, har man ikke sådan en kan man – som jeg, bare bruge den almindelige skræller, man skal bare lige have teknikken i orden men med lidt øvelse kan det sagtens lade sig gøre.
Guleroden kommes i lige når den skal spises, sådan at den stadig bevarer sin sprødhed.

Baconen steges bare af på en pande og drysses over ved servering. Jeg er ikke tilhænger af at stege i baconfedt, derfor steger jeg det ikke som det første.

Det er generelt en rigtig god reste ret det her – man kan bare smide alle de grøntsager i man lige har liggende og som trænger til at blive spist.

God regnvejrsdag til jer alle (jeg har fået nyt regntøj så jeg har ikke så meget imod vejret i dag :p)

Når gemalen er ude, danser laksen på bordet

7. maj, 2012

Man må jo få det bedste ud af situationen når man bliver efterladt af gemalen – så i aften stod den på laks med stegte kartofler. Laks står ikke højest på gemalens ønskeliste, faktisk står det meget meget langt nede, så det er noget jeg nyder når jeg er alene 🙂

Jeg skal da også indrømme at det ikke gør mig noget ikke at skulle dele min laks, så gør det ikke så meget at det er så dyrt at vi sjældent køber det – når der kun går et enkelt stykke per gang.

Billedet er taget med instagram app’en som jeg også er blevet tilhænger af – skulle nogen have lyst til at følge med hedder jeg “lyshaarede” derinde (opfindsomt ikke?)

En bededagsferie i ord og billeder

6. maj, 2012

Så er bededagsferien over – og ja jeg siger ferie, selvom det egentlig kun var en forlænget weekend, for puh hvor jeg godt nok trængte til en lille ferie! Alt har bare gået slag i slag de sidste par uger, jeg begynder at stresse lidt over mit skoleprojekt som jeg bare slet ikke er passioneret omkring (hvilket er et problem når man skal arbejde ret intenst med opgaven) jeg trænger til sol, sommer og varme  (hvilket jeg jo fik lidt i sidste uge, dog uden at have tid til at nyde det ordenligt) friske grøntsager og luft til fødderne godt at det er “sommer” om en måned.
Vi startede ferien på helt traditionel vis med hveder – hjemmebagte naturligvis. På ingen måde sunde, helt hvidt mel og massere af gær – men de smager godt og man spiser dem jo kun den ene gang om året. 

Inden da havde min familie været forbi med lillemanden som vi skulle passe mens de var på miniferie i Sønderjylland og Tyskland.

Vuffen synes vist godt nok det var lidt anstrengende med en “lillebror” der har et energiniveau der ligger 1000 gange over hendes – men når bare der var mad nok så var hun også glad

I ferien fik vi også de første friske jordbær – ikke fuldmodne og ikke det sødeste, så den ene halvdel blev spist med mælk og sukker fredag aften

og den anden blev lørdag morgen blendet med en banan og lidt mælk til morgenmad

Fredag aften kom der lys i vinduerne i anledning af befrielsen – man kan måske mene at det er lidt påtaget at jeg som 23-årig sætter lys i vinduerne for noget jeg aldrig har oplevet – men jeg vælger denne aften at hylde at vi bor i et frit land – hvilket jeg bestemt synes er noget at fejre. Derudover har jeg bedsteforældre der alle har mærket krigen og som stadig kan tale om den glæde det var da befrielsen kom og forældre der altid har gjort det selvom de heller aldrig har oplevet krigen – det er en hyggelig og smuk tradition som jeg ville ønske flere tog del i – jeg bliver i hvert fald ved.

En ny uge truer – i dag er jeg græsenke mens gemalen er i det nordlige for at lave en kundepræsentation af det projekt han har arbejdet med i skolen – ikke at jeg kommer til at mærke meget til det, det meste dagen kommer til at gå på skolen så savnet bliver nok ikke så stort han kommer jo heldigvis hjem i aften.