Månedsarkiv: juni 2012

Studenterkage

29. juni, 2012

Så er mit store kageprojekt overstået for denne omgang og lad mig bare starte med at sige at det er absolut sidste gang jeg laver så stor en kage med hjemmelavet fondant – så meget bøvl for et resultat jeg på ingen måde var tilfreds med. Men kagen blev færdig, spist og rost 🙂

Studenten var gemalen søster der, lige som han (og jeg) har taget en HTX-eksamen. Hun sluttede med et flot 10-tal som selvfølgelig skulle på kagen. Farven på en HTX-hue er meget (meget) mørk blå – næsten sort, så det skulle jeg have blandet mig frem til. Mens jeg stod og skulle blande farven ønskede jeg flere gange at hun havde taget eksamen fra HF eller handelsskolen, så havde jeg ikke været helt så smølfeblå, ikke de flotteste hænder at komme til fest med bagefter. Men farven blev lavet og jeg synes faktisk at jeg ramte den ret godt.

Kagen var efter studentens ønske en chokolade kage, med vaniljecreme og friske (danske) jordbær.
Kagen består af to bradepandekager i bunden og to i toppen også en der blev skåret i “hueform” altså fem bradepandekager i alt. Jeg bagte en kage af gangen, så mens en bagte lavede jeg dejen til den næste. Så I får opskriften på en kage.

5 æg
625 g sukker
500 g mel
4 tsk vaniljesukker
3 spsk kakao
4 tsk bagepulver
4½ dl mælk
8 spsk olie

æg og sukker piskes lyst og luftigt. Mel, kakao, bagepulver og vaniljesukker blandes og kommes i skiftevis med mælken. Tilsidst blandes olien i.
Kommes i en bagepapirbeklædt bradepande og bages ved 190 grader i 20 – 25 minutter.

Vaniljecremen er lavet som en stiv råcreme af æggeblommer, vanilje, sukker og flødeskum også tilsatte jeg lidt husblas for at den bedre kunne holde formen. Det var desværre ikke nogen stor succes, det blev meget flydende og trak faktisk bare ned i kagen efter den var lagt sammen.

Bagefter blev kagen smurt op med 1:1 ganache (i min portion var det ½ l fløde og 500 g chokolade – der blev kogt sammen og kølet helt af) der burde dog have været noget mere hvis jeg skulle have kunnet dække hele kagen. Så huen blev smurt godt op mens bundkagen fik lidt på toppen og på de mest kritiske steder på siden.

Til sidst blev kagen pyntet med blå og hvide roser – især sat der hvor fondanten havde drillet og var blevet virkelig grim (spørger man mig var den grim over det hele)
Jeg nåede ikke at få lavet glasur til at afslutte kagen med, og tålmodigheden var nok heller ikke helt til det, når man ser på billederne burde jeg have gjort det, men det var egentlig ikke noget man tænkte over på dagen (jeg gjorde i hvert fald ikke)

Og hvad var så galt med fondanten? Det letteste vil være at sige alt! men i bund og grund handlede det nok om at der er forskel på at stå med en lille rund kage også en kage i denne størrelse, så de små ting der måske plejer at drille bliver kun værre når det er større. Men ja, som sagt i starten, næste gang kagen skal være så stor, bliver det med købe fondant. Det er så ærgerligt, jeg havde virkelig glædet mig til at lave den her kage og havde et fint billede af hvor smuk den skulle blive – så alt det så bare driller, der er lidt tidspres og man er ved at gå til at varme (nok mest pga. stress – der var egentlig ikke så varmt den dag) så ryger lidt af glæden altså ved at lave den. Men den blev done og til næste år er der endnu en student som jeg (måske) får lov til at lave kage til – hvis han vil have det 🙂

Sankt Hans menu for to

24. juni, 2012

Sankt Hans blev for vores vedkommende fejret meget stille og roligt. Egentlig er synes jeg at Sankt Hans aften skal foregå sammen med venner til en hyggelig grillaften og bålafbrænding, men overskuddet til at få et arrangement igang var der ikke i år, så det blev bare til Sankt Hans med gemalen og vuffen. Det skulle den da så absolut ikke blive dårligere af.

Vi havde indkøbt en roastbeef, troede vi – men mere om det senere. Som vi spiste med nye kartofler, godt brød og en blandet salat til, helt enkelt og simpelt.

Til desseret tog vi (endnu) en omgang koldskål efter min egne “fesne” snyde opskrift – men det er nemt og dejligt og vi kan lide det.

og ja – jeg spiser stadig koldskål med usunde kammerjunkere i. Jeg vil hellere synde med få, end at gå over til “slankeudgaven.”

Der blev også plads til lidt bålhygge – når man ikke har så stor en have, må man jo lave bål i hvad man har – altså blev grillen for en enkel aften til bålfad

Altså – vi kunne jo godt have kørt ud til et eller andet sted hvor der var et “rigtigt” Sankt Hans bål, men båltaler og det hele – men for det første ville gemalen ikke få lov til selv at lave ild (pyroman?) og så synes vi egentlig også at det er meget hyggeligere at kunne sidde i haven og kigge på lidt ild – især når vejret ville arter sig som det gjorde i går – så bliver man nemlig ikke helt så våd.
Også tilbage til hvad vi troede var en roastbeef. Det var i hvert fald hvad der stod på pakken da vi købte den – men da gemalen skar den i stykker viste det sig at det ikke var en hel steg, men bare noget der var rullet sammen til noget der ligende en roastbeef. (hvilket også kan ses på billedet) Nu skal jeg ikke komme her og gøre mig klog på slagterens arbejde – men jeg har da en rimelig stor overbevisning om at en roastbeef er et helt stykke kød – ikke noget der er rullet sammen! 
Det er simpelthen for lavt at man kan finde på at sælge det under “falsk” navn – tsk! Kødet er købt ved super best, det er måske også dumt af os, da vi flere gange har konstateret at pris og kvalitet der ikke går hånd i hånd – men det var lidt “i mangel af bedre” så nej jeg havde ikke forventet at det ville være verdens bedste stykke kød, men jeg havde dog forventet at få det de skriver på pakken!
Det skal jo så lige siges, at det ikke er alle super best der er sådan, jeg tror det afhænger meget af slagteren i butikken – men så burde de måske køre lidt bedre kvalitetskontrol på de forskellige forretninger istedet for bare at lade stå til?

Hylden blomstrer….

23. juni, 2012

…. og jeg er fast plukker – her i Tilst mangler de dog lige en dag eller to mere inden de er “plukkeklare.”‘

At lave hyldeblomstsaft er blevet en fast “tradition” hos os – men det er jo også dejlig nemt når man på det nærmeste har det i baghaven, eller i hvert fald lige på turen når vuffen alligevel skal luftes.

Sidste år gjorde vi sådan her men i år vil jeg lave nogle små ændringer. Jeg har før brugt brun farin, både fordi det var det jeg først fandt en opskrift på men også fordi det var det jeg havde liggende. Men i år skifter jeg det nok ud til rørsukker som er mere almindeligt – det giver altså en del flottere farve til saften, i stedet for en eller anden sær brunligsubstans.

Desuden læste jeg ved klidmoster sidste år at hun tager skræller tynde skiver af citronskrællen, fjerne det bitre hvide og derefter kommer frugtkødet i. Det vil jeg også gøre, min saft har nemlig en tendens til at blive for bitter.

Begge ting er afprøvet sidste år, det blev der ikke blogget om – så jeg ved at det bliver bedre. Opskrift følger når jeg har fået det lavet.

I år har vi derudover snakket om at prøve at lave hyldeblomstchampagne, som vi har set blive lavet i  River Cottage – nu må vi se om det bliver til noget, eller om projektet viser sig at blive for omfattende, det er nok mest det der med at have et sted at sætte det mens det skal gære – det er jo ikke fordi vi vælter os i plads. Men det kunne være spændende at prøve, så mon ikke vi finder en plads til projektet.

Glædelig Sankt Hans til jer alle – vi fejre den i aften i haven med grill-bål og lidt god mad (også for at fejre at endnu et semester er overstået og ferien står for døren)

Lidt om pres

21. juni, 2012

Puh så nåede jeg også endelig til at have sommerferie, en ferie der har været meget tiltrængt. Hvilket jo så rigeligt også kan mærkes her på bloggen – først travlhed med at gøre et projekt færdigt, derefter med at måle et hus til det næste op og så, da jeg troede at nu var det ved at være over – har jeg gennemgået 2½ virkelig forfærdelige dage. Mandag formiddag var jeg oppe og præsentere mit projekt fra dette semester, jeg var godt klar over at det ikke var verdens bedste projekt, som bestemt kunne have brugt noget mere tid – men på en eller anden måde, så blev det en meget kort projektperiode med mange kurser i starten af semesteret. Jeg måtte jo bare gøre det så godt som jeg kunne, bare jeg bestod så betød karakteren ikke så meget for mig. Så jeg var egentlig forberedt på at få nogle hug – men hug i den mængde jeg fik var jeg bestemt ikke klar på, selv mine medstuderende der bare sad og lyttede fandt det virkelig ubehageligt at høre på og ganske urimeligt – istedet for at give respons på projektet blev det meget personligt og blev en kritik af mig (hvilket aldrig har været meningen med disse “kritikker” som de kaldes – men altså sker ind imellem) jeg kan ikke huske at jeg nogen sinde har været ude for noget så ubehageligt før.

Når man så er overkørt og træt så skal der ikke så meget til – så resten af dagen foregik i tåre. Tirsdag tog jeg mig sammen og tog ind på skolen, for at høre nogle af de andre fremlægge deres projektet – lysten var meget lille, tanken om at skulle ind foran den mand der havde tilsvinet mig dagen før var bestemt ikke rar og jeg var fysisk dårlig hele vejen derind. Inde på skolen fik jeg lige snakket lidt med en veninde og blev lidt beroliget – de havde været nogle fjolser resten af dagen også. Ikke at jeg ønsker at mine medstuderende skal have hård kritik, men det var rart at vide at det ikke bare var fordi mit projekt var  dårligt som de gav udtryk for men at de nok havde haft en dårlig dag. Da jeg tog hjem tirsdag var jeg sikker på at jeg nok skulle bestå. Modet begyndte dog at svigte sidst på dagen og tanker fløj hele tiden over på den forfærdelige kritik. Onsdag morgen var jeg helt ødelagt og fuldstændig overbevist om at jeg ville dumpe, hele dagen gik jeg og havde det virkelig dårligt – på grænsen til at kaste op flere gange og med en krop der sitrede konstant, alt sammen af bare nervøsitet.

Det kan være, at jeg lige skal forklare at når man dumper på arkitektstudiet går man ikke bare op til en ny eksamen et par måneder efter uden at forlænge sit studie. Når man dumper på arkitektskolen så dumper man et helt semester, hvilket altså betyder at man forlænger sit studie med et halvt år. At skulle forlænge mit studie med et halvt år (mere) er ikke noget jeg havde specielt lyst til. Gemalen bliver færdig med sin uddannelse til januar og planen er at vi derefter skal flytte fra Aarhus og tilbage til Nordjylland, så selv om et halvt år mere i Aarhus ikke er det værste man kan tænke sig – ville det være med en gemal der skulle gå  og “tuller” indtil jeg blev færdig. Vi glæder os virkelig meget til at flytte nordpå så tanken om at skulle udsætte det var ikke rar.

Onsdag eftermiddag kom der endelig mail fra skolen med min karakter – jeg havde også kun tjekket 4-5 gange i timen hele dagen, jeg bestod! Det var en virkelig stor lettelse og lige nu føler jeg at jeg kan klare hele verden igen. Så nu skulle der gerne til at ske noget herinde igen – nu er det ferietid og det skal nydes!

Jeg beklager hvis dette har været lidt sært at læse om, men som en blanding af lettelse og bearbejning af de sidste dage var jeg bare nødt til at skrive det.

Karry(knapsåflydende)suppe

13. juni, 2012

uhuuuu – jeg er her endnu, selvom det ikke er meget i har hørt til mig. Jeg har super travlt for tiden, som også nævnt tidligere, og tid ved computeren er ikke det jeg har haft mest af. Det vil sige, det er faktisk lidt løgn – de sidste par dage har jeg kæmpet med at få mit semester projekt færdigt til print, hvilket ikke ser ud til at lykkedes som planlagt og jeg må nu ty til veninders godvillighed med at få printet på fredag… Nå men tilbage på sporet, jeg har siddet meget ved computeren, men når der er for få timer i døgnet, så bliver de i tiden ikke brugt på at blogge men på at tegne, rette linjer og skrive tekst. Bum vældig spændende…

Og hvordan kan den lille fru lyshårede så have tid til at skrive nu spørger du nok? tjah, det har jeg egentlig heller ikke – men kan ikke lave så meget andet lige nu, da min computer er blevet “snuppet” af gemalen der skulle bruge den til sin eksamen (som han er oppe til lige nu – kan I mærke alle de gode vibrationer jeg sender ud til ham?) han har nemlig været så snedig at købe en mac som jo ikke kan bruges til noget som helst udstyr med mindre man investerer i omformere og andre “snedige” ting som han ikke har – så er det godt at konen stadig er et oldtidsfund med en pc’er 🙂

Dette resulterer jo så i, at jeg ikke kan arbejde på mit projekt da vidunderet her (gemalens mac) ikke har installeret de programmer jeg skal bruge, så efter at have skrevet den tekst der skal bruges til præsentationen kan jeg nu bruge lidt tid på den stakkels forsømte blog.

Og så til det, det hele egentlig drejer sig om – nemlig denne labre sag jeg lavede for (meget) lang tid siden

Noget der startede som en karrysuppe, men nok nærmere endte som en “kyling-i-karry” der er lidt ekstra flydende og blev spist med ris.

Suppen blev lavet mens jeg ladede op til en slem forkølelse, så jeg havde virkelig brug for noget varmt og stærkt til halsen og så var smagsløgene måske ikke helt på toppen, så den blev virkelig stærk – men god!

Jeg brugte:

5 spsk alm gul karry
1 spsk motherf****r stærk rød karry (køb i en tamilsk butik)
1 spsk smør
1 stort finthakket løg
5 groft hakkede gulerødder
2 kyllingefileter
1 ds flåede hakkede tomater
salt/peber
hønseboullion
lidt fløde

ris
persille

På en tør pande (god dyb pande, ellers brug en gryde) ristede jeg karryen af til hele huset stank af karry og den var blevet god brændt orange i det. Derefter kom jeg smørret på og lod det smelte sammen med karryen. I dette blev løget svitset af sammen med kyllingen der blev skåret i mundrette bidder. Herefter kom jeg de hakkede tomater og gulerødder i og fylde op med vand til det var dækket + en boullionterning – men brug endelig ordentlig hønsefond hvis du har det, det strækker min tid sig desværre bare sjældent til, og når den gør så bliver det brugt straks.

Herefter skal retten simre. Jeg satte vand over til ris da jeg gjorde dette så da de var færdige passede det med at retten havde simret færdig. Til sidst jævnede jeg med en slat fløde vi havde stående så den blev lidt mere cremet, egentlig kunne man sagtens bare bruge mælk, men nu den stod der.

Jeg ville rigtig gerne have haft en hel masse flere lækre grøntsager i, men retten blev lavet to dage før vi rejste til Nordjylland, så køleskabet var ved at være jævnt tomt. Jeg foretrækker at der er bid i gulerødderne så jeg kom dem i ret sent, hvis du ikke vil have det, kan de bare svitses af sammen med løg og kylling.

Der var alt for meget mad i det her til os to, så vi frøs resten ned i to bøtter til senere brug. Den ene portion blev spist for et par dage siden og der var styrke niveauet lidt mere realistisk, det varmede stadig på den helt rigtige måde uden dog at man følte at halsrøret var ved at brænde væk – jeg kan godt lide stærk mad, men i de rette mængder.

Der går nok et stykke tid inden i hører fra mig igen, men jeg kan da begynde at reklamere lidt – har et kageprojekt i støbeskeen som jeg glæder mig meget til at skulle arbejde med, men først er der altså lige en bygning der skal måles færdig og et projekt der skal fremlægges og bedømmes (og en gemal der skal blive færdig med sin eksamen, det nærmer sig nu og jeg tror at jeg er mere nervøs end han er.)