Månedsarkiv: juli 2012

smækker blåbærtærte

30. juli, 2012

Så var den der igen – trangen til noget sødt! Den viste sig i går i denne smækre blåbærtærte.

Tærten er egentlig ganske nem at lave og smager af ren og skær lækkerhed

Dej:
3,5 dl mel
1 dl koldt vand
1½ tsk sukker
½ tsk kardemomme
1/4 tsk salt
50 g blødt smør
olie, til at smøre tærteformen med

Start med at ud piske vand og ½ dl mel sammen til en jævn blanding uden klumper. Herefter blandes mel, sukker, kardemomme og salt sammen og kommes i en foodprocessor. Smørret kommes i og det køres hurtigt igennem til smørret er helt fordelt i melet. Herefter tilsættes vand/mel jævningen til at samle dejen.

Tag 2/3 af dejen og rul det ud til det passer til din tærteform (ca. 20 cm i diameter). Smør tærteformen godt og drys evt. med lidt mel sådan at tæten slipper bedre. Jeg har ikke en tærteform der passer hertil – virkelig en mangel, som jeg burde få rettet op på! Så jeg brugte bare min springform, som dog gjorde at resultatet blev lidt mere rustikt end jeg egentlig gerne ville have det til.  Nå tilbage til emnet. Den sidste del af dejen rulles ud og skæres til, sådan at det kan lægges som et gitterværk oven på fyldet.

Fyld:
250 g blåbær (friske eller fra frost, det er egentlig ligemeget når de skal i ovnen)
2 dl sukker
3½ spsk maizena
1 knsp salt
Korn af en stang vanilje (1-2 tsk vaniljesukker)
15 g smør

Bland sukker, maizena, salt og vanilje sammen, sigt det over bærene og bland det godt sammen. Smelt smørret og bland det i. Kommes i tærtedejen og gitteret lægges over – drys til sidst med lidt sukker.

Bages ved 190 grader omkring en times tid. Til dejen er sprød og gylden. Som man kan se på billedet så fik tærten sit eget liv inde i ovnen og bærfyldet forsøgte at flygte ud af tærten i den ene side.

Lad tærten køle lidt af inden den serveres (lun) med flødeskum, cremefraiche, vaniljecreme eller hvad man nu ellers er til. Vi havde fløde stående, så det var det vi spiste det med. Mums!

Den er også udemærket kold, men helt sikkert mest lækker når den er lun!

 

Noget for dig?

24. juli, 2012

Da jeg for noget tid siden læste om Food Festival i Århus inde ved home(whole)meal var det absolut med stor interesse – der selvfølgelig gjorde at jeg måtte kigge nærmere på det!

Billede lånt fra foodfestival

Jeg blev begejstret og glæder mig som et barn til at det skal blive september! (hvis man ser bort fra endt ferie, studiestart og begyndelsen til efterår af stress :p ) efter kort overvejelse meldte jeg mig som frivillig, til at gøre noget effektivt i dagene festivallen løber af stablen, selvfølgelig med håb om at kunne spotte de gode ting som jeg selv  have fingre i 🙂

Måske var det noget for dig? Der søges især efter:

Solid serveringserfaring
Erfaring med teltopsætning
Håndværkere: tømrer, elektrikere, smede, VVS’ere osv.
Frivillige der kan lave ansigtsmaling
Pædagogiske evner til ’Mad for børn’
Koordineringsevner
Generelt stærke mand (og kvinder!) til opbygning af festivalpladsen


Har det fanget din interesse? Du kan tilmelde dig lige her – ses vi?

Skovjordbær/mynte is

11. juli, 2012

Jeg skulle jo have brugt det sidste sødmælk fra den sidste isproduktion – så det blev som besluttet til endnu en omgang is – drukket ville det nemlig ikke blive.

Da vi har en del skovjordbær i haven faldt valget på denne type is ret hurtigt. Vi fik 10 jordbærplanter sidste år af vores daværende nabo – vi troede det var “almindelige” jordbær, men det er der faktisk kun en 3-4 planter der er, resten er kæmpe store fede og lækre skovjordbær – intet galt med det, men en lille skuffelse når man forventede et helt bed fuld af jordbær. Nå tilbage til emnet.

Som den snedige læser kan gætte var der 6 dl mælk tilbage fra sidste produktion, så opskriften på ismassen kom til at se sådan ud:

6 dl sødmælk
4 past. æggeblommer
180 g sukker
1 vaniljestang

Fremgangsmåden er den samme som til kirsebærisen.

Jeg valgte at tilføje lidt mynte til isen – ikke for meget, da det hurtigt kan tage overhånd og smage af tandpasta…

Jeg kogte en sirup bestående af

1/4 dl vand
25 g sukker
1 myntestængel (hvor bladende var taget af)

vand, sukker og myntestængel koges sammen til sukkeret er opløst – herefter skal det køle lidt af, men ikke for længe, så bliver siruppen for tyk – kan dog godt lige varmes let op igen. Stænglen fjernes inden siruppen bruges.

Skovjordbærene…

Jeg plukkede dem der var modne, hvilket var omkring 140 g

Disse blev hakket godt (bare med en kniv) og blandet med finthakkede mynteblade (cirka 10 styks)

Det blev til en lidt grov mos – man kan sagtens hakke den finere, hvis man ikke ønsker stykker af bær i sin færdige is.

Jeg valgte at tage halvdelen af ismassen fra til en almindelig vaniljeis – den stod nemlig på pandekager til aften. Men det kan ikke anbefales – hvor den manglende fedme ikke bemærkes i en bær is, gør den det så absolut i en vaniljeis – puh føj hvor var det en sølle fornemmelse at spise det. Jeg var som sådan godt klar over det, men det skulle lige prøves af. Det er gjort nu og erfaringen gives videre – LAD VÆRE! 🙂

Den anden halvdel af isen kom jeg jordbærmassen og myntesiruppen i – Det var, i modsætning til den anden is, rigtig godt! Den kunne godt tåle lidt mere mynte, ikke meget – men lidt mere. Men uhm, selvom det var en skuffelse at det ikke var “rigtige” jordbær der var så mange af i haven, så kommer man nu ikke uden om at skovjordbær har en helt særlig lækker smag som jeg er kommet til at holde mere og mere af gennem årene.

Det færdige resultat

Igen en lille portion til mig selv – med lidt flere friske bær. En ting gik dog ikke som det skulle og der burde jeg virkelig have tænkt mig lidt bedre om. Min “ismaskine” er jo bare en skål med frostvæske i til at sætte på kitchen aid’en – det fungerer faktisk ganske godt – selvfølgelig ville en maskine med kompresser være bedre, men prisen (og pladsen) på denne er en helt anden – når man alligevel har køkkenmaskinen.
Den er så bare ikke så god, når man selv er ved at dø af varme – note to self, når det er varmt så tør frostvæsken i skålen hurtigere op. I søndags (hvor isen blev lavet) faktisk så hurtigt at isen ikke nåede at blive ordentlig indfrosset og altså slet ikke fik rørt nok luft i den, lidt ærgerligt og det var bestemt ikke med til at gøre vaniljeisen bedre. Det må jeg så huske til en anden gang – varme dage skal der ikke laves is midt på eftermiddagen.

Lige til slut kommer der lige et “aaarw-billede” se lige en hyggetrold jeg har liggende ved siden af mig

Det er hårdt at have feriegæst – vi passer lillemanden mens mine forældre er på Island i 4 uger – hvilket giver en del mere motion til vuffen, der ofte bliver jagtet af en lille hund der vil lege – igen. Lige nu får hun dog lov til at sove, lidt.

Kirsebæris med (lidt) bedre samvittighed

6. juli, 2012

Mine forældre har flottet sig og købt en ny fryser – hvilket måske er ok taget i betragtning at jeg ikke kan huske at have haft andre frysere end den de nu har skiftet ud, så det var nok hvad man ville kalde “på tide.” Den nye fryser er dog ikke så stor som den gamle, så der skulle ryddes noget ud i den. Som den gode, kærlige og hjælpsomme datter jeg er (host-host) – tilbød jeg at tage deres lager af bær, sådan at de ikke skulle døje med at finde plads til det. Da min mor mente at hun ikke fik dem brugt alligevel, vendte vi hjem med en bærepose fyldt af forskellige lækre bær – uhm!

I blandt alle disse bær var en god stor pose med kirsebær, jeg synes det var lidt for kedeligt bare at gemme dem til kirsebærsauce til jul – så meget risalamande står jeg heller ikke for at lave. Men vejret taget i betragtning tænkte jeg at en is ville være oplagt – især fordi jeg på det sidste har haft planer om at prøve at lave en is bare på (sød)mælk istedet for min sædvanlige blanding af mælk og fløde.

Da min dejlige veninde så kom forbi i onsdags tænkte jeg at det var en oplagt mulighed for at få det prøvet af – med håb om at hun ville tilgive mig hvis det ikke virkede.

Jeg glemte fuldstændig at få vejet af hvor meget jeg brugte af kirsebærene, men det er i og for sig heller ikke så vigtigt, da jeg langt fra brugte det hele.

Jeg tog lidt under halvdelen af de optøede bær og smed dem i en gryde med saften der var løbet fra bærene da de tøede op. Deri kom der en god slat sukker og en (tom) stang vanilje – kornene kom i ismassen. Det blev kogt godt igennem og derefter blendet (husk så lige at tjekke om der er sten i bærene inden de koges det er meget varmt at tage dem ud bagefter – av av) lad det køle godt af!

Ismassen bestod af

4 dl sødmælk
2 past. æggeblommer
90 g sukker
Korn af 1 stang vanilje (alternativt 1 tsk vaniljesukker)

Sødmælken koges op, imens æg, sukker og vanilje piskes godt sammen (til det er lyst og luftigt) herefter tilsættes den varme mælk til æggemassen lidt af gangen imens der piskes godt.
Bagefter varmes massen ganske forsigtigt op igen til den bare lige begynder at tykne en lille smule – uden at koge!
Massen kommes i en skål og sættes koldt et par timer.

Herefter skal den bare røres på ismaskinen, ismassen først til den er blev lidt indfrossen, derefter tilsættes 3 spsk af kirsebærsaucen og en håndfuld groft hakkede bær. Når det er rørt færdigt kommes det i en bøtte og sættes i fryseren et par timer – eller spises med det samme som softice (hvis man bare ikke kan vente)

Jeg kunne forstille mig at en helt almindelig købt kirsebær sauce vil kunne gøre det samme – jeg vil nok stadig blende et par af bærene med saucen for at give den lidt mere pondus.

Normalt giver sådan en portion her omkring 1 liter frossen is, men jeg tror at det er fordi fedtprocenten er så meget lavere end når jeg laver den med halv fløde/halv mælk så kan der ikke piskes nok luft i når maskinen rører den sammen – tilgengæld kan man spise den med lidt bedre samvittighed 🙂

Portionen på billedet var bare en lille mundsmag jeg lavede til mig selv for at muntre op på regnvejeret – der har jeg toppet af med en smule letpisket fløde og et drys frysetørrede hindbær – lidt af samvittigheden ryger der, men det smager nu altså ret godt. Da min veninde var her, spise vi den bare med et par friskbagte touilles til – efter Mette Blomsterbergs opskrift

Og hvad skal man så mene om is lavet på sødmælk – skal jeg ud og købe en is vil jeg altid vælge den hvor der er brugt fløde, men egentlig synes jeg det fungerede rigtig godt – isen smagte “som den plejer” måske ikke helt så luftig, men jeg fandt ikke at jeg savnede fedmen i den – og skal jeg være ærlig så tiltaler det mig da en del at det jeg laver isen på har en fedtprocent på 3,5 istedet for 38 (eller 19 da jeg jo blander den med skummetmælk normalt) – om ikke andet, så fordi jeg kan spise det med den før omtalte gode samvittighed. Eneste “problem” er at jeg nu har 6 dl sødmælk stående, så jeg må hellere lave noget mere is inden den bliver dårlig – æv æv, hvordan skal jeg dog komme over den udfordring 🙂

Nogen gode ideer til hvad en ny isvariant skal indeholde? Kom frisk – kan være jeg tilbyder en smagsprøve 😉

Den resterende kirsebærmasse kogte jeg i øvrigt op igen, kom de sidste (udstenede) bær i og slukkede for varmen, mens jeg skoldede og atamonskyllede et glas at komme det i – så har man altid lige en god base for en ny is, eller som en sauce til en anden dessert.

Hvidvinsgranité med hyldeblomst

5. juli, 2012

Så bliver det vist sidste hyldeblomst indlæg i denne omgang – tror jeg, skal jo ikke love for meget.

Tanken er at det er en let lille ih-hvor-har-jeg-det-altså-varmt ting – så hvis bare vejret vil give mig lidt varme så jeg kan spise lidt mere af det. Det er super nemt at lave og fryseren gør det meste af arbejdet for dig.
Jeg lavede mest denne portion fordi vi havde en slat hvidvin stående som vi ikke rigtig ville få drukket (vi er ikke verdens største vindrikkere, nyder det når det er der – men får det sjældent drukket når vi kun er os to)

1 dl sukker
2 dl vand
2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
saft af ½ citron
2 dl hvidvin

Sukker og vand koges op til sukkeret er opløst, herefter tilsættes hyldeblomstsaft, citron og vin. Når det er kølet ned kommes det i en bøtte (genbrugs isbøtte kan anbefales) og det sættes i fryseren. Her skal det noget stå i hvert fald en fire timer og gerne længere. Når det er helt indfrosset er det klar til at blive spist.

Her rives det med en gaffel så det nærmest bliver en “is-smulder” man får ud af det. Jeg puttede lidt mynteblade på, men den kan også sagtens spises ren.

Dejlig lille nem, forfriskende, læskende og sofistikeret sommersnack.

Uden hyldeblomst kan den bruges som en mundfrisker mellem retterne, hvilket vi gjorde til vores nytårs måltid