2012/07/03

Årets hyldeblomstsaft

Så fik jeg også produceret hyldeblomstsaft i år.

Jeg synes “vores” hyld har været meget lang tid om at springe ud, men i lørdags gad jeg ikke vente længere så bevæbnet med en pose og en saks (fordi jeg ikke gider at kæmpe med stilkene) gik jeg mig en lille tur i området og ribbede et par træer for de blomster jeg kunne nå – lige der kunne jeg godt bruge at være bare 2-3 meter højere :p alle blomsterne sidder nemlig i toppen af buskene.

Jeg fik plukket lige omkring 50 skærme af varierende størrelse – otte af dem blev taget fra til hyldeblomstchampagne, men mere om det senere, når jeg ved om projektet er lykkedes.

Opskriften på min hyldeblomstsaft i år er:

40-45 hyldeblomster
300 g rørsukker
700 g alm. sukker
saft og skal af 2 (øko/ikke overflade behandlede) citroner
3 l vand

Inden man går igang er det en god idé at ryste blomsterne let, da der kan sidde en del dyr deri – men vær dog opmærksom på at dette gør at der også ryger en del pollen – hvilket altså er med til at give den gode smag. Derudover kan du ikke forvente at alle dyr forsvinder så det er en god idé at filtrere saften når den er færdig.

Vandet koges (jeg gjorde det bare i elkedlen) sukker kommes i en stor skål (eller to som jeg gjorde) vandet hældes over og der røres rundt indtil sukkeret er helt opløst.
Citronerne skrælles ganske tyndt så kun det gule kommer af. Skallen kommes i vandet og herefter presses saften i.

Til sidst kommes blomsterne i, jeg forsøger at få så lidt stilk med som muligt da den godt kan være ret bitter. Så røres der godt rundt inden den kommes i køleskabet

Saften skal stå i køleskabet 2-3 dage og røres i hver dag.

Når saften er “trukket færdig” hældes den igennem et klæde for at få blomsterne fra, jeg synes dog at den blev lige grumset nok + der flød nogle dyr rundt, så jeg valgte også at filtrere det – bare igennem et kaffefilter (ok mange kaffefiltre, et filter kunne tage cirka en halv flaske saft inden det blev for fyldt/gik i stykker) på den måde fik jeg en fin klar saft – uden dyr.
Saften hældes på skolde flasker, jeg fryser saften så jeg kommer ikke atamon i – og ja jeg fryser stadig i glasflasker – plastik flaskerne risikerer du for det første udleder alt muligt skidt i din saft (hvis det er genbrugt flasker naturligvis) og så (sagde æstetikeren) ser det bare pænere og hyggeligere ud i glasflaskerne – man skal bare ikke fylde dem helt op.

Den færdige produktion – lige klar til at komme i fryseren så der kan blive drukket lækker hyldeblomstsaft til vinter også.
Jeg brugte det “brugte” blomster til at lave en marmelade af – men mere om det i morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *