2012/07/04

Hyldeblomst-æble marmelade

Jeg har i et stykke tid gået og overvejet om man ikke kunne bruge blomsterne fra saft-produktionen til at lave noget marmelade af, jeg havde i hvert fald besluttet mig for at gøre forsøget og da jeg så så over hos klidmoster at der også havde været snakket om det, var jeg helt overbevist det skulle prøves og det skal siges at det blev prøvet jeg havde stort set ingen idé om hvad jeg skulle gøre men kastede mig bare ud i det.

Altså gik jeg igang

Jeg startede med at fjerne lidt flere stilke fra hyldeblomsterne, men blev nu hurtigt træt af det og tænkte at de da også måtte kunne spises. Derefter kom blomsterne en tur i blenderen, undervejs fik de lidt af den nybryggede saft da jeg havde fået klemt lidt for meget væde ud af dem. De blev ikke fuldstændig findelt og jeg tror til næste år at jeg vil være mere påpasselig med at få fjernet stilkene så der ikke er helt så meget grund til at blende.

Jeg valgte at komme lidt æble i, da jeg tænkte at det måske godt kunne blive lidt vammelt kun med hyldeblomster – så vupti to æbler der (som altid) havde ligget lidt for længe blev revet groft og blandet med de blendede blomster i en gryde.

Herefter fik de en slat vand (cirka ½ dl vil jeg tro) korn fra en stang vanilje (+ stangen) og cirka 5 spsk sukker

Det blev kogt i cirka 5 minutter, hvorefter jeg kom 2 tsk melatin i for at få det til at gelere – den blev god stiv så man kan nok godt nøjes med 1 og herefter kogt i 1 minut (som der stod på pakken at man skulle)

Herefter kom marmeladen på skolde (og atamonskyllede) glas og blev sat til at køle af

Jeg må virkelig til at have lavet nogle af Tante Søds hæklede bøllehatte til at pynte mine ikke så kønne champignon glas – især da jeg tænker at det ene bliver til en værtindegave på et tidspunkt – vi spiser ikke så frygtelig meget marmelade her i husstanden nemlig.

Senere på dagen blev det tid til en lille smagstest

Uhm det var godt – jeg var egentlig meget skeptisk, men havde tænkt at forsøget skulle gøres også selvom jeg riskerede at skulle kyle det hele ud igen. Men det var rigtig godt, tilpas sødt med fin smag af hyldeblomst og lidt skarphed fra æblerne – kan klart anbefales – man kan så diskuterer farven, det er en meget grønlig marmelade og ligner egentlig mere noget til det salte køkken, men når man er over den hurdle så er der ikke andet tilbage end nydelse 🙂

Jeg har fået at vide af to af mændende i mit liv (gemalen og min lillebror) at det altså er rart at der er en overskuelig opskrift i indlæggende, noget jeg måske ikke altid er så god til, så selvom jeg ikke mistænker nogen af dem for at skulle igang med at lave hyldeblomst-æble marmelade får I lige en sammenfattet liste over ingredienserne her

40-45 hyldeblomst skærme, til rest fra saftproduktionen
2 æbler
ca. ½ dl vand
ca. 5 spsk sukker (smag selv til)
korn fra 1 stang vanilje + den tomme stang til at koge med
1 tsk melatin + 1 spsk sukker til at blande det op med

Der skal ikke så meget sukker i, da blomsterne allerede er godt søde efter at have ligget i saften.

God fornøjelse med marmelade (og saft) produktionen 🙂

4 tanker om "Hyldeblomst-æble marmelade"

 1. Tante Sød..og den sure øko-citron...

  Spændende eksperiment – godt gået bare at kaste dig ud i det! Glæder mig du har lyst til en lille bøllehat osse – sådan en kan du hækle hen over lidt godt tv, og så får du osse brugt små garnrester – ren win win:-) KH Marianne

  Svar
  1. Hende den lille lyshårede

   Mange tak for det 🙂
   Jeg forelskede mig fuldstændig i dine små bøllehatte da jeg så dem , så jeg skal helt sikkert i gemmerne og se hvad der er af garn til små hatte. Har dog lige en trøje at gøre færdig, har lidt for mange projekter igang 🙂

   Svar
 2. Anonymous

  Denne gang ville jeg prøve noget nyt. Jeg kunne huske, at min mormor brugte en gaffel til at ribbe de modne hyldebær til saft. Det gik hurtigt og let, og portionen kom derfor heller ikke til at fylde så meget i køleskabet. Da jeg ikke ville have det hvide fra citronen med, skrællede jeg dem med en tyndskræller og pressede saften. Min marmelade består af hyldeblomster, ekstra citronskaller, -saft og sukker.
  Elsebeth

  Svar
  1. Hende den lille lyshårede

   Det lyder også lækkert 🙂 men fungerer metoden med gaflen også på hyldeblomster? Har selv brugt den på bær men troede ikke at det ville fungere med blomserne også – det skal da prøves næste år 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *