2012/07/06

Kirsebæris med (lidt) bedre samvittighed

Mine forældre har flottet sig og købt en ny fryser – hvilket måske er ok taget i betragtning at jeg ikke kan huske at have haft andre frysere end den de nu har skiftet ud, så det var nok hvad man ville kalde “på tide.” Den nye fryser er dog ikke så stor som den gamle, så der skulle ryddes noget ud i den. Som den gode, kærlige og hjælpsomme datter jeg er (host-host) – tilbød jeg at tage deres lager af bær, sådan at de ikke skulle døje med at finde plads til det. Da min mor mente at hun ikke fik dem brugt alligevel, vendte vi hjem med en bærepose fyldt af forskellige lækre bær – uhm!

I blandt alle disse bær var en god stor pose med kirsebær, jeg synes det var lidt for kedeligt bare at gemme dem til kirsebærsauce til jul – så meget risalamande står jeg heller ikke for at lave. Men vejret taget i betragtning tænkte jeg at en is ville være oplagt – især fordi jeg på det sidste har haft planer om at prøve at lave en is bare på (sød)mælk istedet for min sædvanlige blanding af mælk og fløde.

Da min dejlige veninde så kom forbi i onsdags tænkte jeg at det var en oplagt mulighed for at få det prøvet af – med håb om at hun ville tilgive mig hvis det ikke virkede.

Jeg glemte fuldstændig at få vejet af hvor meget jeg brugte af kirsebærene, men det er i og for sig heller ikke så vigtigt, da jeg langt fra brugte det hele.

Jeg tog lidt under halvdelen af de optøede bær og smed dem i en gryde med saften der var løbet fra bærene da de tøede op. Deri kom der en god slat sukker og en (tom) stang vanilje – kornene kom i ismassen. Det blev kogt godt igennem og derefter blendet (husk så lige at tjekke om der er sten i bærene inden de koges det er meget varmt at tage dem ud bagefter – av av) lad det køle godt af!

Ismassen bestod af

4 dl sødmælk
2 past. æggeblommer
90 g sukker
Korn af 1 stang vanilje (alternativt 1 tsk vaniljesukker)

Sødmælken koges op, imens æg, sukker og vanilje piskes godt sammen (til det er lyst og luftigt) herefter tilsættes den varme mælk til æggemassen lidt af gangen imens der piskes godt.
Bagefter varmes massen ganske forsigtigt op igen til den bare lige begynder at tykne en lille smule – uden at koge!
Massen kommes i en skål og sættes koldt et par timer.

Herefter skal den bare røres på ismaskinen, ismassen først til den er blev lidt indfrossen, derefter tilsættes 3 spsk af kirsebærsaucen og en håndfuld groft hakkede bær. Når det er rørt færdigt kommes det i en bøtte og sættes i fryseren et par timer – eller spises med det samme som softice (hvis man bare ikke kan vente)

Jeg kunne forstille mig at en helt almindelig købt kirsebær sauce vil kunne gøre det samme – jeg vil nok stadig blende et par af bærene med saucen for at give den lidt mere pondus.

Normalt giver sådan en portion her omkring 1 liter frossen is, men jeg tror at det er fordi fedtprocenten er så meget lavere end når jeg laver den med halv fløde/halv mælk så kan der ikke piskes nok luft i når maskinen rører den sammen – tilgengæld kan man spise den med lidt bedre samvittighed 🙂

Portionen på billedet var bare en lille mundsmag jeg lavede til mig selv for at muntre op på regnvejeret – der har jeg toppet af med en smule letpisket fløde og et drys frysetørrede hindbær – lidt af samvittigheden ryger der, men det smager nu altså ret godt. Da min veninde var her, spise vi den bare med et par friskbagte touilles til – efter Mette Blomsterbergs opskrift

Og hvad skal man så mene om is lavet på sødmælk – skal jeg ud og købe en is vil jeg altid vælge den hvor der er brugt fløde, men egentlig synes jeg det fungerede rigtig godt – isen smagte “som den plejer” måske ikke helt så luftig, men jeg fandt ikke at jeg savnede fedmen i den – og skal jeg være ærlig så tiltaler det mig da en del at det jeg laver isen på har en fedtprocent på 3,5 istedet for 38 (eller 19 da jeg jo blander den med skummetmælk normalt) – om ikke andet, så fordi jeg kan spise det med den før omtalte gode samvittighed. Eneste “problem” er at jeg nu har 6 dl sødmælk stående, så jeg må hellere lave noget mere is inden den bliver dårlig – æv æv, hvordan skal jeg dog komme over den udfordring 🙂

Nogen gode ideer til hvad en ny isvariant skal indeholde? Kom frisk – kan være jeg tilbyder en smagsprøve 😉

Den resterende kirsebærmasse kogte jeg i øvrigt op igen, kom de sidste (udstenede) bær i og slukkede for varmen, mens jeg skoldede og atamonskyllede et glas at komme det i – så har man altid lige en god base for en ny is, eller som en sauce til en anden dessert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *