2012/07/11

Skovjordbær/mynte is

Jeg skulle jo have brugt det sidste sødmælk fra den sidste isproduktion – så det blev som besluttet til endnu en omgang is – drukket ville det nemlig ikke blive.

Da vi har en del skovjordbær i haven faldt valget på denne type is ret hurtigt. Vi fik 10 jordbærplanter sidste år af vores daværende nabo – vi troede det var “almindelige” jordbær, men det er der faktisk kun en 3-4 planter der er, resten er kæmpe store fede og lækre skovjordbær – intet galt med det, men en lille skuffelse når man forventede et helt bed fuld af jordbær. Nå tilbage til emnet.

Som den snedige læser kan gætte var der 6 dl mælk tilbage fra sidste produktion, så opskriften på ismassen kom til at se sådan ud:

6 dl sødmælk
4 past. æggeblommer
180 g sukker
1 vaniljestang

Fremgangsmåden er den samme som til kirsebærisen.

Jeg valgte at tilføje lidt mynte til isen – ikke for meget, da det hurtigt kan tage overhånd og smage af tandpasta…

Jeg kogte en sirup bestående af

1/4 dl vand
25 g sukker
1 myntestængel (hvor bladende var taget af)

vand, sukker og myntestængel koges sammen til sukkeret er opløst – herefter skal det køle lidt af, men ikke for længe, så bliver siruppen for tyk – kan dog godt lige varmes let op igen. Stænglen fjernes inden siruppen bruges.

Skovjordbærene…

Jeg plukkede dem der var modne, hvilket var omkring 140 g

Disse blev hakket godt (bare med en kniv) og blandet med finthakkede mynteblade (cirka 10 styks)

Det blev til en lidt grov mos – man kan sagtens hakke den finere, hvis man ikke ønsker stykker af bær i sin færdige is.

Jeg valgte at tage halvdelen af ismassen fra til en almindelig vaniljeis – den stod nemlig på pandekager til aften. Men det kan ikke anbefales – hvor den manglende fedme ikke bemærkes i en bær is, gør den det så absolut i en vaniljeis – puh føj hvor var det en sølle fornemmelse at spise det. Jeg var som sådan godt klar over det, men det skulle lige prøves af. Det er gjort nu og erfaringen gives videre – LAD VÆRE! 🙂

Den anden halvdel af isen kom jeg jordbærmassen og myntesiruppen i – Det var, i modsætning til den anden is, rigtig godt! Den kunne godt tåle lidt mere mynte, ikke meget – men lidt mere. Men uhm, selvom det var en skuffelse at det ikke var “rigtige” jordbær der var så mange af i haven, så kommer man nu ikke uden om at skovjordbær har en helt særlig lækker smag som jeg er kommet til at holde mere og mere af gennem årene.

Det færdige resultat

Igen en lille portion til mig selv – med lidt flere friske bær. En ting gik dog ikke som det skulle og der burde jeg virkelig have tænkt mig lidt bedre om. Min “ismaskine” er jo bare en skål med frostvæske i til at sætte på kitchen aid’en – det fungerer faktisk ganske godt – selvfølgelig ville en maskine med kompresser være bedre, men prisen (og pladsen) på denne er en helt anden – når man alligevel har køkkenmaskinen.
Den er så bare ikke så god, når man selv er ved at dø af varme – note to self, når det er varmt så tør frostvæsken i skålen hurtigere op. I søndags (hvor isen blev lavet) faktisk så hurtigt at isen ikke nåede at blive ordentlig indfrosset og altså slet ikke fik rørt nok luft i den, lidt ærgerligt og det var bestemt ikke med til at gøre vaniljeisen bedre. Det må jeg så huske til en anden gang – varme dage skal der ikke laves is midt på eftermiddagen.

Lige til slut kommer der lige et “aaarw-billede” se lige en hyggetrold jeg har liggende ved siden af mig

Det er hårdt at have feriegæst – vi passer lillemanden mens mine forældre er på Island i 4 uger – hvilket giver en del mere motion til vuffen, der ofte bliver jagtet af en lille hund der vil lege – igen. Lige nu får hun dog lov til at sove, lidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *