2012/07/30

smækker blåbærtærte

Så var den der igen – trangen til noget sødt! Den viste sig i går i denne smækre blåbærtærte.

Tærten er egentlig ganske nem at lave og smager af ren og skær lækkerhed

Dej:
3,5 dl mel
1 dl koldt vand
1½ tsk sukker
½ tsk kardemomme
1/4 tsk salt
50 g blødt smør
olie, til at smøre tærteformen med

Start med at ud piske vand og ½ dl mel sammen til en jævn blanding uden klumper. Herefter blandes mel, sukker, kardemomme og salt sammen og kommes i en foodprocessor. Smørret kommes i og det køres hurtigt igennem til smørret er helt fordelt i melet. Herefter tilsættes vand/mel jævningen til at samle dejen.

Tag 2/3 af dejen og rul det ud til det passer til din tærteform (ca. 20 cm i diameter). Smør tærteformen godt og drys evt. med lidt mel sådan at tæten slipper bedre. Jeg har ikke en tærteform der passer hertil – virkelig en mangel, som jeg burde få rettet op på! Så jeg brugte bare min springform, som dog gjorde at resultatet blev lidt mere rustikt end jeg egentlig gerne ville have det til.  Nå tilbage til emnet. Den sidste del af dejen rulles ud og skæres til, sådan at det kan lægges som et gitterværk oven på fyldet.

Fyld:
250 g blåbær (friske eller fra frost, det er egentlig ligemeget når de skal i ovnen)
2 dl sukker
3½ spsk maizena
1 knsp salt
Korn af en stang vanilje (1-2 tsk vaniljesukker)
15 g smør

Bland sukker, maizena, salt og vanilje sammen, sigt det over bærene og bland det godt sammen. Smelt smørret og bland det i. Kommes i tærtedejen og gitteret lægges over – drys til sidst med lidt sukker.

Bages ved 190 grader omkring en times tid. Til dejen er sprød og gylden. Som man kan se på billedet så fik tærten sit eget liv inde i ovnen og bærfyldet forsøgte at flygte ud af tærten i den ene side.

Lad tærten køle lidt af inden den serveres (lun) med flødeskum, cremefraiche, vaniljecreme eller hvad man nu ellers er til. Vi havde fløde stående, så det var det vi spiste det med. Mums!

Den er også udemærket kold, men helt sikkert mest lækker når den er lun!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *