Månedsarkiv: august 2012

Nordisk Køkken på Nordkajen i Skagen

30. august, 2012

På vores ferie var vi, som tidligere nævnt, omkring detailbutikken Nordisk Køkken, der har slået sig ned på Nordkajen i Skagen

Virksomheden, der blev startet for et år siden, har indtil for nylig kun produceret og distribueret til flere specialforretninger og delikatesse afdelinger, blandt andet i magasin har jeg hørt, men har altså nu udvidet med en detailbutik. Jeg vil lige skynde mig at putte ind her, at dette ikke er et sponsoreret indlæg – det er på fuldstændigt eget initiativ at jeg skriver dette!

Nordisk køkken er stadig en meget lille virksomhed, der faktisk kun består af tre ansatte – de to brødre der står bag og en enkelt sælger – en ældre kvinde, som vi handlede ved (går jeg ud fra.)

Vi fokuserede hovedsageligt på olieindkøb, koldpresset rapsolie, krydret på diverse måde – blandt andet en hørøget som dufter helt himmelsk! Men der var flere andre produkter, saucer, marinader, marmelader, eddiker og salt – alt sammen naturligvis lavet på gode nordiske råvarer. I butikken var der mulighed for at smage på en del af produkterne.

Det var en meget lækker butik at komme ind i, betjeningen var god, udvalget fint og priserne meget rimelige.

Som sagt købte vi lidt forskelligt olie og en enkelt æblecidereddike – vi kunne godt have købt langt mere, men man skal jo stoppe et sted.

Vores indkøb – desværre røg der en lille smule olie ud af en af flaskerne i transporten, så et par af etiketterne har taget en lille smule skade – men det bliver smagen selvfølgelig ikke dårligere af. Prisen for en flaske olie er 60 kr. de små flasker (200 ml) er de “krydrede” olier, de store (375 ml) den rene rapsolie og æblecidereddiken.

Helt bestemt anbefalelsesværdig – nu glæder jeg mig til at finde tid og inspiration til at eksperimenterer lidt med vores indkøb

Et styk brugt ferie til salg…

29. august, 2012

Så er jeg vendt tilbage – fra en lækker lille ferie på toppen af Danmark, med fornyet energi, vilje og lyst til at komme igang med afgangs projektet og ikke mindst diverse lækkerier fra lokalområdet.
Ferien startede så godt som nogen ferie kan, med fødselsdags fejring for mig selv fredag og bryllup for et par skønne mennesker lørdag. Efter brylluppet kørte vi til Råbjerg mile camping, hvor min familie havde været så søde at sætte deres campingvogn op til os. Økonomien var ikke just til charterrejser, hotelovernatninger osv. – eller det kunne den godt være, men så snakkede vi højest et par dage – her fik vi en hel uge for mindre (måske især fordi lån af campingvognen var gratis) så det virkede som et godt valg for os!
Herefter følger lige lidt billedspam.

Vuffen virkede til at synes at det der ferie var helt fantastisk, lige her var hun ikke helt så tilfreds da hendes morgen luftetur, blev forpurret af et tordenvejr, så hun blev en anelse våd og gemalen måtte bruge et godt stykke tid på at få hende tør igen.

Vi havde hørt om en ny butik åbnet i Skagen – nordisk køkken, som sælger, olier, eddiker, marinader, marmelade og salt lavet med nordiske råvarer, vi fik brugt lidt for mange penge herinde, men har en masse lækkerhed med hjem – mere om det i et kommende indlæg.

Den tilsandede kirke skulle selvfølgelig have et besøg – det er der vist bare ingen vej uden om.

Vi boede ikke så langt fra kandestederne som fik en del besøg af os. Her er det undertegnede (lykkelig med et stykke drivtømmer i hånden) og vuffen i fuld fart hen over stranden. Vuffen var helt pjattet med stranden, sand, tang, lugte og andet godt – det havde været helt perfekt hvis nu bare det der hav det ikke havde været der – vi har ikke en vandhund!
Fra endnu et besøg i kandestederne, det blev næsten fast aftenrutine at køre derned og se på solnedgang – når den ikke blev gemt bag skydække.
                                      
I forbindelse med mit afgangsprojekt skulle jeg se et naturcenter, for at se hvordan andre har gjort det. Jørn Utzon har tegnet dette på Skagen Odde så det var jo oplagt at besøge det på ferien. Desværre er det som om naturen er trådt i baggrunden inden for til fordel for kunst og design, men Utzons ideer med at indramme naturen er heldigvis stadig bevaret – noget jeg fandt enormt fængende. 

 Campingpladsen lå lige ud til noget af Skagens fantastiske natur – en natur der bare blev en lille bitte smule mere fantastisk da jeg på det nærmeste faldt over nogle kantareller. Det her var første portion som blev gemt til dagen efter, der fandt jeg cirka tilsvarende mængde som blev til en lækker lille svampestuvning. Sidst på ugen kunne jeg på samme sted tage lidt flere, som blev smidt i vores aftensmad – lad mig bare sige at jeg var en anelse stolt over rent faktisk at have fundet kantareller, det er aldrig lykkedes før.

Oven i “kantarellykken” fandt vi også havtorn – jeg troede egentlig ikke de var modne endnu så jeg havde ikke regnet med at finde nogen – men enten har jeg: plukket dem for tidligt, læst forkert eller også har buskene her ikke hørt at de først skal modne om en månedstid. I hvert fald fik jeg plukket en god portion (cirka 700 gram) og ødelagt mine hænder en lille smule – men hvad gør man ikke for velsmagen? Igen kunne stoltheden ikke helt skjules.

Lige et sidste billede, her af Vuffen, der “hjalp” med nedpakningen af campignvognsteltet – hun sørgede for at det ikke fløj sin vej. Det er godt at have hjælpere.

Det blev også lige til en tur på bryghuset – sammen med min søster der lige er flyttet til Skagen, hvor hun og gemalen fik sig hver sin øl og jeg fik mig en stikkelsbærsaft (har i en alder af 24 stadig ikke lært at drikke øl.)
Lørdag tog vi omkring kvalitetsfødevaremesse i den gamle autionshal på Skagen havn – det var dog lidt en fuser – jeg håber foodfestival bliver bedre. Fik dog købt lidt mel – også mere om det i et senere indlæg.

Ferien sluttede dog knap så godt som den startede, Vuffen blev pludselig meget dårlig og var slet ikke i sit vante humør. Hun ville helst bare ligge i en seng eller sofa og ville ikke lade os af syne. Så mandag, inden vi kørte hjem måtte vi have hende til dyrlæge – vi troede hun havde feber. Man kan så konstatere at det er godt vi ikke er dyrlæger, det viste sig nemlig at være et hold i ryggen, så det var heldigvis ikke så alvorligt, de fik dog lige sat en skræk i livet på os, da de ville tjekke hende for at være sikker på at det ikke var en diskusprolaps – det var nogle meget lange timer, mens vi ventede på svar. Så nu står den på smertestillende piller, korte gåture og afslapning for hende. Har overvejet om jeg måske kan masserer hende lidt, for at afhjælpe smerterne lidt – nogen der har erfaring med det? Så hører jeg gerne!

Familieforøgelse?

13. august, 2012

Ja man skulle næsten tro det når man ser på antallet af tandbørster på badeværelset

Men nej – må desværre endnu engang skuffe mødre, søstre, bedstemødre, venner og alle mulige andre der har haft travlt på vores vejene – det er bare Vuffen der skal børstes tænder på…

Det er utroligt hvad man gør for de dyr – men heldigvis er det her ikke en tiltag Vuffen er uenig i (ulig badning og negleklipning) – det dersens hundetandpasta det er bare lækkert (her snakket vi så også om et dyr der nærmest indtager alt, inklusiv creme smurt på benene, hvis hun får lov til det.)

Grunden til dette vanvid (som jeg absolut ikke havde regnet med at skulle igang med) er at Vuffen er ekstra udsat for tandkødsproblemer, hvilket vi fik hende opereret for sidste år. Så da dyrlægen i år foreslog at vi også prøvede at børste hendes tænder dagligt gik vi straks igang, vil gøre alt for at mit lille pus ikke skal opereres igen (æhm ja – hun er mit lille pus!)

Så et lille flashback – vi har 1 års bryllupsdag i dag, ikke at der skal gøres det helt vilde ud af det, lidt god mad og vin i aften og så er det nok det. Men det er nu lidt underligt at tænke tilbage på hvilken stor dag det var sidste år og i dag sidder vi bare begge med hver sin computer og arbejder på diverse projekter. På lørdag skal et par af vores venner giftes, så der kan vi få lidt bryllupsrus tilbage – mmh glæder mig, fest, glæde, kærlighed og ikke mindst god mad 🙂

Tomat lasagne

12. august, 2012

I går blev til “kødfri-dag” for os – og skal vi være ærlige, (og det skal man jo) så er de kødfrie dage herhjemme mest når vi laver pasta med tomatsauce – vi ville gerne gøre noget mere i det der kødfrie noget, men det er nok lige det der med at have overskudet til at finde på hvad det skal bestå af der kniber… Nå undskyldninger nok – vi spiser da vegetarisk engang imellem – selvom det ofte er den samme type igen og igen.

I går blev det en videre udvikling af pasta med tomatsauce (uuuuuh) det blev lagt i lag og kommet i ovnen med godt med ost (endnu engang uuuuuh..) men spøg til side, så er det nu faktisk rigtig godt og dejlig nemt at overkomme.

Tomatlasagnen består af:
1 løg
500 g Tomater (friske eller fra dåse – ved os var det halv/halv)
Sukker
Salt/peber
Hvidvinseddike
Sambal oelek
Basilikum

Grove lasgneplader
2 x Mozzarella
Et godt drys parmasan

Jeg har ikke angivet så mange mængder, men det er fordi det er et spørgsmål om at smage sig frem på tomatsaucen. Først hakkes løget fint og svitses af på en dyb pande, herefter tilsættes tomaterne (bruges der friske skal de flåes og moses lidt først) herefter er det så at tilsætte sukker, salt, peber, hvidvinseddike og sambal oelek (Chillipasta hvis nogen er i tvivl.) Lad det koge igennem et stykke tid og smag så på det, tilsæt lidt af det ene eller andet alt efter hvad du synes det mangler. Det er nok vigtigt at sige at vi taler om en teskefuld sukker eller sådan noget, ikke frygteligt meget – det skal bare fremhæve det søde i tomaterne. Bruges der dåsetomater skal der nok bruges lidt mere.
Når saucen har fået lov til at koge godt igennem tilsættes store mængder hakket basilikum og det hele lægges i lag i et fad – som en ganske almindelig lasagne. Top af med tomatsauce og ost.
Sættes i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.

Spis det med noget godt brød til!

Gemalen brokkede sig i går over at jeg ikke får blogget nok – og ser man på mit arkiv kunne det godt se ud til at han har ret… Der har faktisk ikke været noget siden sidst i juli. Det må jeg se om jeg kan rette op på, så den ligge blog her ikke føler sig alt for forladt.

God søndag derude – håber I kommer til at nyde den.