Månedsarkiv: september 2012

Hvad man kan få ud af én Rokkedahl kylling

29. september, 2012

Billedet her viser et overblik over hvad vi fik ud af en rokkedahl kylling på 1800 gram.

I første omgang blev kyllingen parteret og delene frosset ned. Et enkelt bryst blev til wokretten mens skroget blev kogt til fond med det grønt “affald” vi havde liggende.

Det andet bryst blev, sammen med en portion fond til karrysuppe med massere af lækre grøntsager i

Lårene blev omtryllet til en lille ovnret med tomat og kartofler

og endelig blev det det sidste kød der blev pillet af skroget efter kogningen til en klassisk omgang høns i asparges – opskrift følger.

En lille sammenregning på hvor mange måltider vi har fået ud af det vil se sådan ud:

Wokret – Aftensmad til to + frokost til to
Suppe – 2 x aftensmad til to personer
Ovnret – Aftensmad til to
Høns i asparges – aftensmad til to  + frokost til to

+ ekstra fond der bare ligger og venter på at blive brugt.

Altså i alt 14 “måltider”
Som beskrevet i dette indlæg fik vi tre kyllinger på 17-1800 gram til samme pris som vi skulle have givet for to på 2000 g. I alt gav vi 208 kr for kyllingerne, altså en pris på cirka 70 kr stykket. Det gør at kødet til hvert måltid cirka har kostet 5 kr (per person) hvilket må siges at være helt i orden. – havde vi nu fået de to 2000 g kylling vi bestilte ville prisen per måltid have været 7,5 kr. så JA det kan virkelig betale sig at købe kvalitets kylling på en ordentlig størrelse, hvis bare man forstår at udnytte den.

God lørdag til jer alle

Flødeboller på bund af Odenses kransekage

25. september, 2012

I sidste uge modtog jeg en fin lille pakke fra Odense – de lancerer en ny produktserie, kageblandinger, hvoraf jeg fik en omgang kransekage.

Nu er jeg jo ikke så stor en bruger af færdiglavede produkter, men når nu jeg ligefrem har fået den tilsendt skal den da så sandelig også bruges – og man dette er absolut ikke et dårligt produkt. Vi snupper lige en anmeldelse først også kommer flødebollerne bagefter.

Jeg har valgt at anskue det her produkt fra en lidt anden vinkel end min egen. Jeg ville nemlig ikke gå ud og købe det. For det første fordi jeg har en anden holdning til hvordan kransekage skal være også fordi jeg synes at det er forholdsvist nemt at lave selv. Men! hvis man nu synes det er et stort arbejde at lave selv, eller bare ikke har tid til det, så er det her et ganske udemærket produkt. Det er nemt og hurtigt til hvis man gerne vil have hjemmebagt kransekage frem for bagerkøbt og Odense har lavet nogle fine ideer til hvordan man kan pimpe den med bær, nougat og ligende.

Man klipper bare spidsen af posen, og så er der stjernetylle deri – så indpakningen fungerer også som sprøjtepose – ganske smart når nu man har lavet et så “hurtigt” produkt. Dog synes jeg ikke det var til at arbejde med det lille hul der kommer hvis man klipper der hvor markeringen er, så jeg klippede lidt længere nede. Når man lige har fået tag på posen er det en ganske fin masse at sprøjte ud – konsistensen er sådan at den er til at få ud, uden at overhovedet løber ud når man har sat den af på bagepladen. – rigtig fint!

Og hvordan er smagen så? Meget sød, men ellers fin og rigtig god konsistens. Jeg tror at sukkeret gør at det er nemmere at ramme den rigtige konsistens med blød inden i og sprød uden på – den var der i hvert fald helt sikkert!

Vurdering? Hvis det skal være nemt, hurtigt og lækkert – uden at være færdig købt fra en bager, så vil jeg helt sikkert anbefale kransekagemassen her, det er et ganske udmærket resultat man får ud af det!

Jeg valgte så at bruge det som bunde til flødeboller. Jeg har engang før lavet flødeboller, for meget – meget – lang tid siden, deeeet gik ikke så godt og flødebollemassen flød meget ud, så har ikke rigtig gidet siden. Men nu har jeg fået indkøbt mig en omgang glukosesirup og med kransekagemassen synes jeg at det var på tide at prøve igen.

Jeg startede med at sprøjte massen ud i fine små snirkler, jeg fortrød dog bagefter og glattede dem ud med bagsiden af en ske, for at få en fladere og lidt større bund.

Ses i bakspejlet var det nok ikke nødvendigt, tror jeg ville have fået et lidt flottere resultat på den anden måde, men pyt – nu er det gjort.

Lige godt 8 minutter i ovnen og de var klar.

Opskriften på flødebollemassen tog jeg fra summerbird havde fået at vide at det var en god opskrift – hvilket absolut heller ikke var forkert. Jeg vil ikke gengive opskriften her, da jeg nu har linket til den, men kan lige tilføje at jeg ikke kom jordbær, eller anden frugt i – tror dog det kunne være SÅ godt. Og at man ikke skal tænkte “piske i 8 minutter – naaaah” der skal piske i 8 minutter, det er først deromkring den rigtige konsistens kommer, sådan at det ikke falder sammen.

Det er en stiv og klistret masse, men lækker – rigtig lækker!

Jeg sprøjtede ud med en stor stjernetyl, først uden bevægelse men gik overtil at køre den lidt rundt, hvilket jeg synes gav et finere resultat.

 Efter cirka 2 timer overhældte jeg dem med chokolade, tror måske det kunne fungere lige så godt at dyppe dem, så det hele blev dækket på en gang, jeg måtte tage en finger til hjælp og rette på chokoladen så den dækkede alt skummet – opgav dog at dække bundende.

Det færdige resultat (se bort fra den dårlige temperering som jeg stadig ikke har fået styr på…. utroligt det skal være så svært for mig at finde ud af) Nogle flødeboller fik kokos, andre frysetørret hindbær og nogen ikke rigtig noget. Jeg valgte at bruge en chokolade med 60% kakaoindhold, men vil helt sikkert også anbefale at bruge en med 70%.

Ovnbagte kyllelår med kartofler og tomat

24. september, 2012

Retten inden et besøg i ovnen

Fra Rokkedahl kyllingen havde vi disse to store lækre lår, som via gemalens hænder blev lavet om til en lækker lille ovnret.

Han startede med at lave en tomatsauce som vi så ofte laver som sammen med kartofler blev smidt i et ildfastfad – oven på det blev kyllingelårene lagt og herefter kom det i ovnen ved 200 grader indtil kartoflerne var kogt og kyllingen færdig – det kommer jo meget an på ovn, kartofler og kyllinger.

Efter en tur i ovnen

En rigtig lækker og super nem ret, til en dag hvor man bare ikke orker at arbejde så længe i køkkenet.

Stop spild af kage! – små konfekt tærter med kirsebærgelé

18. september, 2012

Jeg ved ikke helt om jeg har gjort det til et personligt mål at finde måder at udnytte overskydende mørdej på – men nu har jeg i hvert fald gjort et nyt forsøg, sidste gang blev det disse små tærter med mørdej, denne gang havde jeg en rest marcipan (hvor heldig har man lige lov at være?) som jeg tænkte jeg kunne gøre et eller andet sjovt med. Det blev til disse små konfekt tærter med chokolade og kirsebær gelé på toppen.

Mørdejen blev rullet rimelig tykt ud og lagt i fire muffinsforme af metal – de blev bagt “blindt” (som jeg har lært at det hedder, med sølvpapir og linser/ærter i) ved 200 grader i 10 minutter. Derefter kom jeg en tynd blanding af:

Marcipan
Æggehvide
Flormelis

Jeg har ikke de helt præcise mængder, men jeg vil skyde på omkring 50 g marcipan, ½ æggehvide og 2 spsk flormelis. Blandingen skal være ret tynd, sådan at den bliver virkelig lækker og svampet.

Kagerne blev bagt i 2-3 minutter til marcipanblandingen sufflerer godt op. Tærterne tages ud og sættes til at køle lidt af, inden der drysses revet chokolade ud over som så kan stå og smelte.

Til sidst lavede jeg en kirsebærgele, jeg lavede den af nogle kirsebær jeg tidligere havde kogt, men man kan sikkert også sagtens bruge en kirsebærsauce af den slags man køber til jul, eller hvad man ellers står og føler for.
Jeg blendede de hele kirsebær og passerede det igennem en sigte så jeg kun fik den rene saft med, i alt havde jeg omkring 1 dl saft (fortyndet en ganske lille smule med lidt vand) som jeg opløste to blade husblas i.  Da det var kølet lidt af kom det over de iskolde tærter – jeg havde sat dem i fryseren i 10 minutter inden.

Derefter kom de i køleskabet indtil geleen havde sat sig og de var klar til at blive spist.

Så fine blev kagerne indvendigt – rigtig lækre, og forholdsvis nemme at lave – så det er bare at komme igang, næste gang du har en rest mørdej til at ligge.

Meyer-brød på vår- og ølandshvede

15. september, 2012

På vores ferie var vi et smut forbi kvalitetsfødevaremessen i den gamle auktionshal i Skagen – ikke at det var nogen uddelt succes, men jeg fik da købt noget mel fra Falslevgaard mølle – der sælger økologisk mel af gamle kornsorter.

De havde et godt stort udvalg med på messen

Jeg købte 2 poser af 1 kg hver til 50 kr – hvilket jeg synes var en ganske ok pris for økologisk special mel. Jeg startede med en fuldkorns mel af ølandshvede og fik så at vide at den fintsigtede vårhvede ville være god at blande sammen med. Så det blev altså til disse to

Der er så gået noget tid inden jeg har fået dem brugt – var nødt til at få startet en ny surdej op, da den gamle ikke rigtig havde overlevet 🙁 Af en eller anden grund skal mine surdeje have navne, så da den gamle hed Hubert kom den nye til at hedde Herbert.

Brødet er med udgangspunkt i Claus Meyers koldhævede hvedebrød:
(3 styk)

8 dl koldt vand
10 g gær
1 dl surdej
200 g grahamsmel
200 g vårhvede
200 g fuldkorns ølandshvede
600 g hvedemel med høj protein indhold
25 g salt
olie

Aftenen før man vil bage brødet blandes dejen sammen ved at opløse gæret i vandet, herefter tilsættes surdej, salt og mel – det hele hældes godt sammen til den er glat og smidig. På en røremaskine ælter man først 4 minutter ved lav hastighed og  minutter ved høj – jeg begynder at tage tid når dejen er nogenlunde blandet sammen. Skal det gøres i hånden er det cirka 15 minutter man skal sætte af til det. Herefter kommes dejen i en skål smurt med olie, dækkes med husholdningsfilm og sættes i køleskabet til næste dag.

Dagen efter vendes dejen ud på bordet og den deles i tre – jeg har lige fået 2 hævekurve i fødselsdaggave (dem burde jeg da have haft for laaaaang tid siden) så jeg kom en portion i hver, og formede den sidste til et langt brød, som jeg skar ud til boller lige inden det kom i ovnen – dejen flyder ud under hævningen hvis det ikke er i hævekurve, så for ikke at få alt for flade boller ventede jeg altså. Brødene skal hæve tildækket et par timer på køkkenbordet – jeg tror jeg lod mine stå i omkring 4 timer.

Brødene bliver bedst på en bagesten, når man bruger den skal ovnen opvarmes op cirka 15 minutter længere end normalt – sådan at stenen er helt varm.
Ovnen varmes op på 250 grader og så vil jeg (for fremtiden) sætte den ned på 225/200 grader når brødene kommer i – et af gangen, mere kan der ikke være på min bagesten. De blev nemlig lidt for mørke til min smag ved 250 grader.  Brødene bages 15 – 20 minutter, måske lidt mere, min ovn giver for meget varme.

Jeg delte brødene i to, og frøs dem ned, på den måde har vi “friskbagt” brød længere. Bollerne blev også frosset ned og bliver brugt til madpakker.

Planen var at jeg ville til at bage brød en gang om ugen, jeg har hjemmearbejdsdag hver onsdag så det ville passe storartet – men men men, vidunderet (også mere alment kendt som Kitchen Aid’en) stod af i dag, så jeg måtte indlevere den til reparation, jeg håber snart at få den tilbage – kan slet ikke huske hvordan jeg nogensinde klarede mig uden – dybt latterligt egentligt, men jeg må jo bare tage mig sammen og ælte i hånden indtil den vender tilbage – den er i hvert fald savnet.