2012/09/15

Meyer-brød på vår- og ølandshvede

På vores ferie var vi et smut forbi kvalitetsfødevaremessen i den gamle auktionshal i Skagen – ikke at det var nogen uddelt succes, men jeg fik da købt noget mel fra Falslevgaard mølle – der sælger økologisk mel af gamle kornsorter.

De havde et godt stort udvalg med på messen

Jeg købte 2 poser af 1 kg hver til 50 kr – hvilket jeg synes var en ganske ok pris for økologisk special mel. Jeg startede med en fuldkorns mel af ølandshvede og fik så at vide at den fintsigtede vårhvede ville være god at blande sammen med. Så det blev altså til disse to

Der er så gået noget tid inden jeg har fået dem brugt – var nødt til at få startet en ny surdej op, da den gamle ikke rigtig havde overlevet 🙁 Af en eller anden grund skal mine surdeje have navne, så da den gamle hed Hubert kom den nye til at hedde Herbert.

Brødet er med udgangspunkt i Claus Meyers koldhævede hvedebrød:
(3 styk)

8 dl koldt vand
10 g gær
1 dl surdej
200 g grahamsmel
200 g vårhvede
200 g fuldkorns ølandshvede
600 g hvedemel med høj protein indhold
25 g salt
olie

Aftenen før man vil bage brødet blandes dejen sammen ved at opløse gæret i vandet, herefter tilsættes surdej, salt og mel – det hele hældes godt sammen til den er glat og smidig. På en røremaskine ælter man først 4 minutter ved lav hastighed og  minutter ved høj – jeg begynder at tage tid når dejen er nogenlunde blandet sammen. Skal det gøres i hånden er det cirka 15 minutter man skal sætte af til det. Herefter kommes dejen i en skål smurt med olie, dækkes med husholdningsfilm og sættes i køleskabet til næste dag.

Dagen efter vendes dejen ud på bordet og den deles i tre – jeg har lige fået 2 hævekurve i fødselsdaggave (dem burde jeg da have haft for laaaaang tid siden) så jeg kom en portion i hver, og formede den sidste til et langt brød, som jeg skar ud til boller lige inden det kom i ovnen – dejen flyder ud under hævningen hvis det ikke er i hævekurve, så for ikke at få alt for flade boller ventede jeg altså. Brødene skal hæve tildækket et par timer på køkkenbordet – jeg tror jeg lod mine stå i omkring 4 timer.

Brødene bliver bedst på en bagesten, når man bruger den skal ovnen opvarmes op cirka 15 minutter længere end normalt – sådan at stenen er helt varm.
Ovnen varmes op på 250 grader og så vil jeg (for fremtiden) sætte den ned på 225/200 grader når brødene kommer i – et af gangen, mere kan der ikke være på min bagesten. De blev nemlig lidt for mørke til min smag ved 250 grader.  Brødene bages 15 – 20 minutter, måske lidt mere, min ovn giver for meget varme.

Jeg delte brødene i to, og frøs dem ned, på den måde har vi “friskbagt” brød længere. Bollerne blev også frosset ned og bliver brugt til madpakker.

Planen var at jeg ville til at bage brød en gang om ugen, jeg har hjemmearbejdsdag hver onsdag så det ville passe storartet – men men men, vidunderet (også mere alment kendt som Kitchen Aid’en) stod af i dag, så jeg måtte indlevere den til reparation, jeg håber snart at få den tilbage – kan slet ikke huske hvordan jeg nogensinde klarede mig uden – dybt latterligt egentligt, men jeg må jo bare tage mig sammen og ælte i hånden indtil den vender tilbage – den er i hvert fald savnet.

4 tanker om "Meyer-brød på vår- og ølandshvede"

  1. Hende den lille lyshårede

   Jeg har også hørt godt om den – men er generelt glad for min kitchen aid, der er kommet tilbage nu 🙂

   “Problemet” er nok at jeg ud over at være lidt af en “bagenørd” så er jeg også ubetinget æstetiker og der er der bare ikke nogen der slår kitchen aid (det er dumt jeg ved det godt – men det er nok en “fagskade”)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *