Månedsarkiv: oktober 2012

Efterårs kyllingeburger

31. oktober, 2012

Tittebøh – jeg er her endnu, man skulle ikke tro det, med den aktivitet der har været på bloggen – men jeg er her og jeg får også lavet noget.
Jeg havde en deadline på skolen i går som jeg lidt følte jeg var nødt til at overholde – så alt andet blev lige sat på standby, inklusiv bloggen. Det gør så at jeg har en del billeder til at ligge på ting jeg skal have herind – så det håber jeg kan ske i løbet af ugen. Lidt er dog sket – jeg har som følge af alt det der er blevet skrevet om findeopskrifter.dk meldt mig ud derfra. Jeg meldte bloggen til, kort efter det startede fordi jeg synes at det lød som en god ting – ganske udemærket klar over at der jo selvfølgelig sad nogle for at tjene penge. Men må ærlig indrømme at jeg ikke havde gennemskuet deres non-follow-link ting – og jeg forstår det ærligtalt heller ikke rigtig endnu, men ud fra sund fornuft (og en gemal der forsøgte at forklare mig det) kom jeg frem til at jeg hellere ville trække mig ud af det. Så det er gjort – jeg linker til klidmoster som er en af mange der har skrevet om det – hvis det skulle være gået nogens næse forbi. Jeg må nu leve med at trafikken på min lille blog her nok daler en del, men ja – det tager jeg så med, og lever med at jeg bare har en lille bitte blog, jeg tjener heller ikke spor på den, så det er egentlig ikke noget der gør så meget – jeg er glad for de læsere jeg har, så tak til jer 🙂

Nå – det indholdet jo egentlig skulle handle om er en ret vi lavede for et stykke tid siden. Det var lidt lunkent med råvarer i køkkenet, så det her blevet lavet lidt ud fra hvad vi havde.

Kyllingen blev lavet hen af en KFC-style, så det blev vendt i en blanding af følgende:
1 spsk Rasp
½ spsk hvedemel
1 spsk revet parmesan 
salt og peber
Vi brugte kyllingebryst, fordi det er det nemmeste at skære ud til en burger. Kyllingen blev stegt på en pande – til ja, de var færdige. Sideløbende lavede jeg en hurtig coleslaw – med lidt hjælp fra gastromand.dk
2 blade hvidkål
2 gulerødder
1 tsk dijonsennep
1 spsk æblecidereddike
salt, sukker, peber
2 (store) spsk god mayo
2 spsk cremefraiche (men det havde vi ikke, vil dog anbefale det)
salt, peber og sukker
Kål og gulerødder snittes/rives fint – i en foodprocessor hvis du vil være sød ved dig selv. En marinade af sennep, eddike og salt, sukker og peber laves. Kål og gulerødder kommes i en frysepose, marinaden hældes over – herefter pressede jeg luften ud, bandt en knude og smed det i køleskabet mens kyllingen stegte. 
En dressing af mayo, cremefraiche og salt, peber og sukker blandes. Kål og gulerødder vrides fri for væde og vendes i dressingen.
Vi brugte almindelig hvide burgerboller – opskrift her (godt nok på pølsebrød, men det er lidt det samme, skal bare formes til boller i stedet) men jeg vil nok anbefale en grovere bolle.
Bollen blev smurt let op med lidt mayo, kyllingen blev skåret i skiver og lagt på, et godt læs coleslaw oven på den og til sidst lidt frisk basilikum og lidt syltede løg. 
Haps haps – lige til at spise.
Det var vist hvad det kunne blive til i dag, jeg håber der ikke går helt lige så lang tid inden næste blogindlæg kommer. God onsdag derude 🙂

Ovnstegt kylling med svampe-porresauce

22. oktober, 2012

For et (godt) stykke tid siden, var det denne basse der kom på bordet.

Endnu engang en af gemalens kreationer, det var en ordentlig kyllingebasse – endnu en 1700 grams fra Rokkedahl (skal måske her indskyde at jeg på ingen måde er sponsoreret af Rokkedahl – bare begejstret for deres kyllinger!)

Kyllingen blev krydret bare med salt og peber, fik lidt smør og kom i ovnen ved 200 grader i en times tid (det jo svært at sige – så til den er færdig)

Hertil fik vi en super lækker svampe-porresauce, som i og for sig “bare” er en champignonsauce med porre i.

5-6 champignon
1 porre
en god sjat kraftig fond
fløde – vil lade det være op til dig selv om det er madlavnings- eller piskefløde
citronsaft
salt/peber

svampene skæres i skiver, porren snittes fint. Begge dele svitses af i en gryde til svampene er brune og møre og porrene er klare.
Herefter tilsættes fløde og fond og det koges igennem, inden saucen smages til med citron og salt/peber.
Citronen er god til at give en lidt mere kompleks smag og vejer godt op for fedmen fra fløden.

Vi spise ovnbagte kartofler til – og en gang god salat. På denne årstid er det nok mere passende med en råkostsalat/kålsalat af en art, eller måske lave nogle rodfrugter i ovnen sammen med kartoflerne – mulighederne er mange, selvom salatsæsonen er ovre.

Har I i øvrigt set – det er endelig lykkedes mig at finde ud af at få mine billeder fra instagram til at køre inde på bloggen, så nu kan I også følge med der, selvom I ikke skulle have instagram. Ellers er I selvfølgelig også meget velkomne til at følge med der – jeg hedder bare Lyshaarede derinde. Der sker tit lidt mere og i hvert fald noget andet end der gør her på bloggen. Det tager bare ikke helt så meget tid at tage et billede som at lave et helt blogindlæg, også kan man lidt bedre bare tage de små ting i hverdagen, uden at skulle skrive side op og side ned om det 🙂 Herinde kan I bare klikke på billedet også kommer det op i en større opløsning.

Rigtig dejlig ny uge til jer alle, jeg arbejder på at komme igang efter en tiltrængt ferie – skal vist bare til at sparke til mig selv og komme igang.

Små æbletærter

16. oktober, 2012

Et lille forslag til en lille dessert – hvor det igen er muligt at få brugt nogle rester. Jeg har endnu engang brugt en rest mørdej, ligesom jeg også har gjort her og her. Denne gang blev det med tanke på alle de nedfaldsæbler der ligger rundt omkring som der igennem stop spild af mad sættes fokus på. Det er selvfølgelig ikke de store mængder af æbler der bliver brugt her, men lidt har jo også ret.

Til 6 små tærter skal der bruges:

en rest af din yndlinds mørdej
1 æble
en rest marciapan (cirka 50 gram – men mindre kan klart også gøre det)
ca. 1 spsk sukker – afhænger af æbles surhed og din sukkertrang
et drys kanel, ingefær og kardemomme.

Mørdejen rulles ud så den passer til formene, som skal være smurt godt (jeg har givet efter og købt en fedtspray.) Æblet skrælles og skæres i tern, som lægges i tærterne. Sukker blandes med krydderierne og drysses over æblerne. Til sidst fyldes op med revet marcipan og tærter toppes af med et låg af mørdejen og der skæres lufthuller i – evt. i et fint mønster. Låget kan undværet hvis der ikke er mørdej nok, men det får mere karakter af en æbletærte med låget på synes jeg.

Tærterne bages ved 200 grader i 10 minutters tid. Befries ret hurtigt fra formene og serveres lune med lidt cremefraiche rørt med vaniljesukker.

Jeg har fået en svaghed for at lave de her små tærter, både fordi jeg synes det er en ret god måde at få brugt den mørdej jeg stort set altid har til rest fra større projekter, men også fordi jeg synes det er en ret fin måde at anrette en dessert eller kage til en god kop the(/kaffe) til, istedet for bare at sætte en stor tærte på midten af bordet.

Bygotto og ovnstegte kyllingelår

15. oktober, 2012

Fredag aften bød på en mindre udfordring for mig. Middagen stod nemlig på bygotto, da vi efterhånden synes at vi har hørt så meget godt om det. Nu er der jo så bare det at sådan en [indsæt kornsort her]-otto skal man være over, og hvis man kender mig i et køkken, så ved man godt at det ikke er det jeg er bedst til. Altså det der med at koncentrere sig om en ting af gangen. Når jeg står i køkkenet, er jeg af den sikre overbevisning at jeg også sagtens lige kan gøre 5 andre ting samtidig. Hvilket til tider har fået gemalen til at udvise mig derfra, når han har fået for meget mad, der måske liiiige har fået 5 sekunder for meget.

Så derfor har jeg aldrig givet mig i kast med hverken risotto, bygotto eller andre ottoer. Nå men det skulle altså ændres, man kan jo ikke leve i frygt hele livet, og da i bilka fandt en pakke perlebyg fra levevis som jeg også synes var til at betale blev beslutningen på det nærmeste taget for mig.

Jeg ledte lidt rundt på nettet for at finde en god opskrift på bygottoen, og faldt for en inde på What Alice Ate som jeg så tilpassede til os.

(2-3 personer)
olie
1 løg
1 fed hvidløg
2 dl perlebyg
1½ dl hvidvin
6 dl hønsefond
50 g parmesan
1 dl ærter

Først gøres det hele klar. Løg hakkes fint, hvidløget presses. Perlebyggen skylles igennem og parmasanen rives.
Varm olien op i en dyb pande og steg løgene til de er klare. Kom perlebyggen på og herefter hvidvinen. Lad grynene trække væden til sig, spæd herefter til med hønsefonden, cirka en halv dl af gangen. Byggen skal nå at suge alt væsken, inden der kommes mere på. Fortsæt sådan i 30-40 minutter, mens der røres i det, ind i mellem. Når grynene er møre, kommes ærterne i og panden tages af varmen. Parmesanen røres i og bygottoen serveres.

Vi spiste ovnstegte kyllingelår til, de skal i ovnen før man begynder på forberedelserne til bygottoen, så passer det meget godt.

2 kyllingelår (et per person)
lidt olie
krydder salt (jeg brugte ramsløgsalt)
peber
champignon (så mange som du kan spise)

Det er jo egentlig så enkelt at lave kyllingelår som noget overhovedet kan være. Lårene lægges i et ildfastfad, lidt olie drisles over – her brugte jeg en hørøget koldpresset rapsolie fra nordisk køkken – og der drysses salt og peber over. Sættes i ovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter. Når der omkring 15 minutter tilbage smides lidt skivede svampe ind i fadet. Det kan hertil virkelig anbefales at bruges gode kyllingelår, når det er så enkelt en tilberedning, så er det bare alfa omega at kødet er smagfuldt og lækkert. Vi brugte noget mere kylling fra Rokkedahl.

Det hele anrettes med et drys parmesan over og godt glas hvidvin (nu det alligevel skal i maden) til. Velbekomme – og når jeg kan lave det uden at det går galt – så kan alle 😉

Syltede lys

14. oktober, 2012

Vi er, hvis nogen ikke skulle have opdaget det, gået ind i den mørke tid. Jeg elsker årstidernes skiften og dermed også efteråret, med det smukke løv, bunker af nedfaldne blade, den tunge regn, muligheden for igen af finde de varme jakker frem (har en svaghed for vinterjakker) og ikke mindst de mørke aftener.

Noget af det bedste ved mørket, er “nødvendigheden” af at tænde lys – en aften i sofaen, med hjemmebagte boller, en god kop the og et rum stedvist oplyst af sterinlys er noget af det bedste jeg kan komme i tanke om på denne tid af året.

Derfor er det også altid rart når man kan forny sine lysestager og her er min nyeste tilføjelse

Disse sylteglas fik jeg min mor til at købe for mig i Kirkens Korshær i Sæby, efter jeg selv havde efterladt dem og derefter fortrudt. De kom med gemalen hjem i fredags sammen med to andre sylteglas, der modsat disse havde låg med.

De to her uden låg havde jeg lidt svært ved at finde anvendelse for i køkkenet, for lave at sætte køkken redskaber i og ikke så anvendelige når man ikke kan lukke for dem. Så de fik sig en lille sløjfe på, et bloklys ned i og en placering i stuen – hvor jeg kan sidde og nyde det lysspil der kommer når de er tændt.

Det er måske ikke nyskabende at komme lys i glas, men synes det var så fine at de fortjente at blive delt. Glassene har kostet bare 8 kr. stykket og båndet var fra en rulle fra søsterne grene til næsten ingen ting. Så alt i alt en gang su venlig pynt.

Nu står den næste uge for mig i feriens tegn, eller det vil sige – ikke helt ferie. Har lidt ting til skolen jeg vil have lavet – men kan mærke at jeg trænger til ferie tror jeg har kørt mig selv lidt for hårdt det sidste stykke tid. Det plejer at vise sig, når jeg næsten ikke kan komme op om morgenen. Jeg er ikke normal storbruger af “snooze” funktionen på vækkeuret men den har været brugt dagligt den sidste uges tid. Så nu står den på en uge uden store planer andet end et besøg af en dejlig veninde fredag med et besøg i stof og stil (som jeg næsten er nabo med) en masse the, snak og hygge! Og så selvfølgelig lige de der skole ting der, men det er der jo ingen grund til at dvæle ved – det kan heldigvis foregå som hjemmearbejde, så det ikke helt så hårdt 🙂