Månedsarkiv: november 2012

Hvis et rodet bord tyder på et rodehoved, så må et tomt bord tyde på ….

28. november, 2012

Ja hvis man skal tro min fars udsagn om bordes rod sammenhæng med hovedets indhold, så behøver jeg vist ikke lige nu være bange for at have et tomt hoved i hvert fald…

For mit bord er væsentlig mere rodet end tomt. Jeg må give min far ret – et rodet bord = et rodet hoved, eller samme bare med “fyldt” sat foran. Mit hoved er fyldt og rodet, jeg kører på de sidste kræfter, min krop er begyndt at sige fra og der er stadig godt 2 måneder tilbage med afgangsopgave, før jeg (forhåbentlig) kan kalde mig færdiguddannet arkitekt.

I morgen er der endnu en mellemkritik, den sidste gik ikke som jeg ønskede og jeg var nede et par dage efter – jeg håber den her går bedre… og ellers må jeg trøste mig med at det er bedre at få at vide nu, end når jeg står til den endelige eksamen og skal forsvare mit projekt – den sidste forbedrede i hvert fald det hele.

Mit overskud er i underskud, men jeg må knokle igennem og huske at der er en mening med galskaben – jeg tror bare aldrig det er sjovt at lave speciale. Men nu det snart december, jeg glæder mig – til lys og pynt, kager og hygge og de dejlige adventsgaver vi har fået af begge vores mødre, som står og venter på at de første skal åbnes på søndag – ikke mindst glæder jeg mig til at “movember” er overstået og gemalens stikkende og kradsende overskæg kan ryge af 🙂

Men det manglende overskud gør også at det der med at få blogget ikke er det første jeg tænker på når jeg holder fri – så derfor er her stille inde, alt for stille – men jeg lover at vende tilbage, når overskuddet er kommet igen – jeg håber (og tror) det bare er for en periode, at når først i morgen er overstået så kan jeg se fremad og tro på at det hele nok skal gå – selvom selvkritikken ind i mellem skulle råbe lidt for højt.

Rigtig dejlig onsdag allesammen, jeg håber jeg snart vender tilbage med noget julehalløj – der skal jo også pyntes op herinde, det må jeg hellere få set på… i morgen, efter mellemkritikken 🙂

Krydderurteposer

13. november, 2012

For efterhånden et stykke tid siden var vi til fødselsdag ved en god veninde som samtidig lige var flyttet så ud over en fødseldagsgave skulle hun og manden da selvfølgelig også have en indflyttergave. Nu er vores budget ikke særlig stort for tiden, for ud over de sædvanelige jule- og fødselsdagsgaver på denne tid af året, har vi også lige 2 x afsluttende opgaver der skal betales print af og derefter en flytning til den anden ende af landet efter nytår. Så må man jo tænke lidt kreativt.

Gemalen vidste at min venindes mand (hans barndoms ven) meget gerne ville have nogle krydderurter så det var jo meget oplagt at købe det til dem. Men da jeg synes det var lidt for tamt at komme med 5 krydderuter i plastik satte jeg mig til at sy nogle poser til at komme dem i.

Stoffet er en rest fra da jeg ombetrak vores spisebordstole som blev klippet ud sådan at de i bredden kunne passe med en 4L frysepose + 1 cm sømrum på hver side. Stoffet er bare klippet i en lang rektangel, foldet på midten og syet i siderne (ret mod ret.)
Herefter vendte jeg poserne og kom en frysepose inden i, som så blev klippet af så den passer til længden af stofposen. Så vendte jeg kanten ned over fryseposen og syede det sammen, sådan at afslutningen blev pæn og fryseposen dækket af + at fryseposen blev syet fast.

På denne måde kan krydderuterne vandes i posen uden at stoffet bliver ulækkert og skulle fryseposen gå i stykker/blive for snasket kan den nemt skiftes ud.

Jeg har desværre ikke en symaskine så det hele blev syet i hånden – tror jeg vil have lavet nogen til os selv også, men det må vente til jeg kan komme op og nasse på min mors maskine og nok også til efter jeg har afleveret min afgangsopgave og er flyttet.

Så det nu…

8. november, 2012

At man skal igang med at tænke på julekagerne, i hvert fald hvis den skal stå på honningkagehjerter (eller hvilken figur man nu ønsker.) Der skal nemlig laves en fordej som skal stå 3-4 uger før bagningen kan fortsætte. Den fordej fik jeg lavet mig i går og nu står den i skabet og venter på at det bliver december.

Jeg har en gang før forsøgt mig med honningkagehjerter, jeg kan faktisk ikke huske hvad jeg gjorde, men det fungerede i hvert fald ikke, og jeg havde egentlig lidt besluttet mig for, at det måtte blive noget bagerne måtte tjene penge på mig på.

Men så var det jo altså lige det, at der i sidste udgave af Gastro var et emne om Sønderjylland, hvor de selvfølgelig ikke kom uden om Christiansfelter honningkagerne og da så den venlige ejer af bageriet dernede (Kim Rasmussen) videregav opskriften (delvist) i bladet, tænkte jeg at nu måtte jeg da prøve igen (det også at jeg købte “almanak julemad” her den anden dag hvor der også var en opskrift i) – planen er dog at gå efter  opskriften i Gastro, der ser sådan ud:

1 kg mel
1 kg honning

140 g æggeblommer (ca. 7 æg)
20 g hjortetaksalt
20 g potaske
25 g krydderi

Mel og honning blandes og skal så stå i 3-4 uger. Herefter tilsættes de andre ingredienser hvoraf man jo så selv må regne ud hvordan krydderiblandingen er.
Kagerne bages ved 180 grader i ca. 10 minutter hvor det er vigtigt at man ikke åbner ovnen, det skal hellere bages for meget end for lidt.
Lige efter bagningen er kagerne meget hårde, hvilket vist kan rettes op med en hurtig tur i køleskabet (ifølge Almanak.)

I almanak står der at fordejen skal stå et sted der ikke er for lunt, for eksempel et køkkenskab, så der har jeg sat min ind, og håber på det bedste. Jeg ved i øvrigt ikke om min fordej har den rigtige konsistens overhovedet, men det er vel bare at prøve sig frem.
Jeg har i øvrigt kun lavet halv portion af hvad der står her, hvis det bliver godt kan det altid fordobles til næste år, hvor jeg også håber at få flere julegæster end jeg nok får i år.

Uhm jeg glæder mig til at få dem bagt – både fordi jeg elsker honningkager og jul!

Jeg vender tilbage med min krydderiblanding og erfaringer om 3-4 uger 😉

Grove cupcakes med havtorn

7. november, 2012

De her kager lavede jeg da en veninde kom på hyggevisit for et par uger siden.

Jeg plukkede jo en del havtorn på vores ferie i sommers som nu ligger og hygger sig i fryseren. En lille portion af dem blev taget op til de her kager. Kagerne blev lavet som et forsøg på om jeg ville kunne lide kager med grahams mel i. Det jo ikke fordi det bliver spor sundt af det, men ret lækkert faktisk.

1 dl grahamsmel
1½ dl alm hvedemel
1½ dl sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
2 æg
4 spsk smagsneutral olie
3/4 dl mælk

1 dl havtorns bær

De tørre ingredienser blandes, herefter tilsættes de våde og det hele piskes godt sammen. Bærene blev lige hakket igennem, for at bryde dem og knække de små hårde frø der sidder i dem. Herefter blev de vendt i dejen.

Jeg synes at der skulle ske noget andet end yndige små lyserøde forme (som af en eller anden grund er det jeg har mest af) så jeg klippede kvadrater af helt almindeligt bagepapir som jeg lagde i formene, inden jeg kom dejen i.

Kagerne bages ved 225 grader i 10 minutter.

Jeg valgte ikke at pynte dem på nogen måde og bare lade kagen være kage – synes ikke altid det er nødvendigt at overlæsse dem med al mulig form for dekoration.

Smagen var super god, kagerne var gode og søde med en lækker fugtighed og dejlig syrlighed fra havtornen.

Claufotis med æble, kirsebær og marcipan

6. november, 2012

Her kommer lige endnu et indlæg med indhold af ældre dato – denne lavede jeg i efterårsferien, så den er ved at have nogle uger på bagen.

Jeg valgte jo at holde ferie i min efterårsferie, på trods af at mange af mine med-afgangs-studerende valgte at arbejde videre. Men jeg havde brug for at holde fri så det blev til en skøn uge med afslapning, bbc-serie og lidt bagværk.

Nu er det så bare lige det der, når man skal finde på hvad man skal bage. Tit har jeg gået og tænkt over det længe, at nu kunne jeg godt tænke mig at prøve at bage …. men i ferien havde jeg ikke lige en god idé. Da jeg havde været på æblerov i nabolaget var det ikke så svært at bestemme sig for at det skulle være noget med æbler så med lidt søgning endte jeg inde på Odense marcipans side, hvor jeg faldt over denne opskrift. Da jeg ikke har prøvet at bage en clafotis før fulgte jeg opskriften ret nøje – bortset fra at jeg tilføjede nogle  kirsebær jeg har kogt for noget tid siden til.

Altså blev min opskrift sådan her (den opmærksomme læser vil se at jeg ikke har ændret særlig meget i den)

5 æbler
25 g smør
1 stang vanilje

3 æg
100 g sukker
150 g marcipan
50 g hvedemel
3 dl mælk

2-3 spsk kirsebær med sauce – alternativt til det hjemmelavede en gang købt kirsebærsauce.

Æblerne blev udkernet (eller hvad det nu hedder) med et æble-udkerner værktøj – ok det hedder det helt sikkert ikke! Men I ved, det er sådan et af de her cylinderformede jern, man lige kan stikke ned igennem æblet og fjerne stilk og kernehus. Herefter blev æblerne skåret i skiver af cirka ½ cm tykkelse, sådan at det blev fine runde skiver med et hul i midten. Sauter æblerne i smør og vanilje indtil de er blevet halvmøre – de må ikke blive helt møre, da de så for let går i stykker når de kommes i skålen.

Imens æblerne snurrer, piskes æg og sukker lyst og luftigt. Riv marcipanen og bland den med melen, inden den vendes i æggemassen, tilsæt mælk og bland godt.

Kom æblerne i et smurt, ovnfast fad sammen med et par skefulde kirsebær og lidt af væden derfra. Hæld dejen over og bag kagen ved 160 grader.

 Bagetiden kan variere mellem 30 og 60 minutter – jeg fik bagt min for lidt og var derfor nødt til at give en en ekstra tur, efter at have smagt den første gang.

Inden servering drysses kagen med et lag flormelis, hvorefter den spises med flødeskum eller cremefraiche til.
Jeg drysser ikke selve kagen, da den skulle holde et par dage – istedet dryssede jeg lidt ud over hver portion.