Månedsarkiv: juli 2013

Hyldeblomst og vandmelon i en kølig sammenblanding

23. juli, 2013

Her i sommervarmen mår det være på sin plads at få blogget om noget is – og hvor heldigt er det så ikke lige at jeg rent faktisk har lavet noget is at blogge om? Hele to slags endda.

Hyldeblomst is:

Det er vidst ved at være på det sidste med hyldeblomster, men mon ikke man stadig lige kan nå det – de blomstre i hvert fald stadig heroppe i det nordjyske.

2 æggeblommer
90 g sukker (brug evt. rørsukker for at give isen lidt farve)
1 stang vanilje
2 dl fløde
2 dl mælk
2 blade husblas
ca. 5 skærme hyldeblomster

Husblassen lægges til at bløde op i koldt vand. æggeblommer, sukker og kornene fra vaniljestangen piskes sammen til det er lyst og luftigt. Imens koges fløde, mælk og den tomme vaniljestang op til det lige netop koger, husblassen vrides for vand og tilsættes – sørg for at den er smeltet helt ud. Herefter tilføres væsken stille og roligt til æggemassen mens der piskes godt. Det hele hældes tilbage i gryden og varmes lige så forsigtigt op til det begynder at tykne – det må endelig ikke koge.

I en skål kommes hyldeblomsterne, iscremen hældes over og massen sættes på køl. Når den er kølet helt af, sigtes hyldeblomster og vaniljestangen fra og kommes i en ismaskine og fryses ind.

Husblassen er et trick jeg opdagede da jeg sad og så Puk og Herman en fredag aften, det skulle gøre at isen ikke smelter lige så hurtigt – det virker ret godt, min is plejer ellers at være hurtig til at smelte, så det var da super at man sådan lige kan få lidt anvendelige tips en fredag aften.

Den anden is, er sådan set en sorbet.

Den kom sig af at jeg havde købt en vandmelon som var meget trist at spise, smagen var fin, men kødet var melet og slasket (hvis det giver nogen mening – den var i hvert fald ikke så lækker som en vandmelon kan være.) Da det går mig frygteligt imod at smide mad væk, besluttede jeg mig for at prøve at lave den til sorbet – kølig og læskende, er det ikke hvad man har brug for på en varm julidag? som sagt så gjort, det var et forsøg og så var det ellers bare at håbe på at det kunne lykkes.

Vandmelon sorbet:

½ l vand
250 g sukker
lidt over en halv vandmelon

vand og sukker koges sammen til alt sukkeret er opløst (og så lidt længere for at koge lidt vand af) som sættes til at køle af. Når siruppen er kølet helt af, befries vandmelonen for skræl og kerner og kommes i en blender, siruppen hældes over og det hele blendes.
Herefter kommes saften i et klæde sådan at alle urenheder bliver fjernet. Tilbage står man med en hel fin rød saft med stor smag af vandmelon.
Saften hældes på en ismaskine og fryses ind.

Nemt og enkelt – og smagen blev virkelig god, især i sammenhæng med hyldeblomstisen er er noget mere fed i smagen.

Det er ellers lidt af en udfordring at lave is i de her dage for mig. Min “ismaskine” er jo bare en isskål til kitchenaiden så den er ikke super effetektiv, men egentlig fin til vores behov. Men den har jo altså det problem at når det er virkelig varmt, så tør den for hurtigt op og så bliver det en lidt slatten is man får ud af den. I vores køkken, der hænger sammen med stuen, er der virkelig varmt – der er store vinduespartier hele vejen rundt og vi rammer nemt 35 grader i disse dage – så når der skal laves is, må jeg afmontere køkkenmaskinen, bærer den neden under – hvor der er noget mere lukket af og ikke helt så varmt, finde en placering i nærheden af en stikkontakt – hvor hunden ikke kan få snuden i den og så lave is derfra. Eneste fordel jeg har fundet er at så skal man i det mindste ikke høre på den mens den kører – man må jo finde de lyse sider i alt 🙂

Studenter cupcakes

9. juli, 2013

Min lillebror blev student i år og det skulle bestemt fejres! Sidste år lavede jeg kage til gemalens søster som bare gik helt af … ja det gik i hvert fald ikke så godt skal vi ikke bare sige det?

Derfor snakkede jeg lidt med min bror om, om det ikke bare skulle være cupcakes med studenterhuer på, den store kage bliver aldrig rigtig spist, fordi den ofte bliver serveret efter middagen og så er der ingen der reelt har appetit til den. I bund og grund er der heller ikke rigtig nogen der kan lide fondanten, så ideen med at pakke en hel kage ind i det, bare fordi det ser fint ud er egentlig heller ikke noget jeg går ind for….

Han var med på ideen – bare det var kage, så var han glad (han er vel min lillebror.)

Som sagt så gjort. Det blev til chokolade cupcakes med blåbærcreme i midten og en studenterhue af romkugle dækket med fondant på toppen.

Cupcakes (12 stks)

2 æg
1½ dl sukker
2½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
2 spsk kakao
100 g smør
3/4 dl mælk

Æg, sukker og vaniljesukker piskes lyst og luftigt. Herefter vendes mel, bagepulver og kakao sammen inden det sigtes over æggemassen og vendes sammen med mælk og smeltet smør.

Dejen kommes i forme og bages ved 225 grader i 10 minutters tid.

Når kagerne er kølet af, maltrakteres de godt og grundt med en æblekernehus-udsikker. Den bruges til at fjerne midten af kagerne sådan at der er et hulrum ned igennem kagen (uden dog at gå helt igennem) – gem resterne!

I det hulrum kommes blåbær cremen i

Blåbærcreme

100 g blåbær
1 vaniljestang
½-1 dl sukker
1 blad husblas
2 dl fløde

Blåbærene koges med sukker og vanilje til de er kogt nogenlunde ud kommes husblassen i (husk den skal udblødes i koldt vand 10 minutter inden.) Når husblassen er smeltet tages bærmassen af varmen og blendes igennem.

Mens bærmassen køler af, piskes fløden til en let skum. En lille smule af fløden piskes i bærmassen inden den forsigtigt vendes i resten af fløden. Cremen stilles koldt indtil den skal bruges, gerne et par timer.

Cremen kommes i en sprøjtepose og kommes så i hulrummene i kagerne – samme princip som jeg har gjort her bare uden “top” på.

Kageresterne bruges til at lave romkugler af. Det er et spørgsmål om at prøve (og smage) sig frem. Kageresterne kommes i en foodprocessor og blendes til en fin smulder. Heri kommes hindbærmarmelade og romessens til det har den rigtige smag og konsistens (bruger du ikke chokoladekage, skal der også tilsættes kakao)

Romkuglemassen formes til små huer og sættes til at tørre

Herefter beklædes de med hvid fondant – jeg lavede et meget tyndt lag, netop fordi der ikke rigtig er nogen der rigtig kan lide det.

Herefter lavede jeg bånd og små cirkler i den helt forfærdelig mørke HTX farve (2 styks blå hænder til mig) som blev sat på huerne med lidt vand for at binde. Til sidst rørte jeg lidt gulddust op med lidt alkohol for at kunne sætte små guldknapper på.

Kagerne kom selvfølgelig i blåstribede forme (og lidt lilla da jeg løb tør for de blå) dem her er “bare” fra IKEA – det behøver ikke altid være så dyrt.

Bummelum – studenter kager der kunne spises på trods af at de blev serveret efter maden og selv om det var varmt i vejret. 
Jeg blev ramt af tidsnød og derfor nåede romkuglerne ikke at tørre ordenligt så fondanten kom til at se lidt sjov ud – men meningen var til at se, og kagerne smagte godt – hvilket jo faktisk var det vigtigste!
Mængderne her passer i øvrigt ikke sammen – jeg tror jeg lavede 36 kager som cremen nok passer bedre til, men det er lidt usikkert – jeg skulle nemlig også bruge noget til en glutenfri kage, men altså – blåbærcreme er jo ikke det værste at finde et formål til.

TV2 Fris – Danmarks bedste livret

7. juli, 2013

Jeg kom vist på et tidspunkt til at skrive at jeg skulle være med i TV2 Fris “Danmarks bedste livret” konkurrence – og det på trods af at jeg havde svoret at jeg aldrig, aldrig nogen sinde skulle være med i nogen form for tv program… ja man har vel et standpunkt til man tager et nyt.

Jeg tog et nyt da jeg blev kontaktet af en caster fra Mastif (produktionsselskabet bag) som havde fundet bloggen her og spurgte om jeg kunne tænke mig at være med. Jeg ved godt at de sikkert har spurgt samtlige madbloggere i Danmark, men jeg kunne ikke lade være med at blive beæret over rent faktisk at blive spurgt (jøps jeg lappede det lige i mig) så efter at have diskuteret det med mig selv (mange gange) og gemalen (nogle gange) takkede jeg ja – og så begyndte jeg ellers at fortryde…. og det gjorde jeg lige op til at jeg præsenterede maden for dommerne.

Jeg fandt nemlig mig selv være lidt flov over at skulle være med i sådan et program, så det var også ganske få der fik det at vide og når jeg fortalte det, slog jeg det lidt hen med – arh det er også bare noget pjat. Nå dagen rendt op og gemalen og jeg satte turen mod Sæby havn (hvor optagelserne skulle være) jeg havde hele tiden sagt at vi ikke skulle regne med at jeg gik videre til delfinalen, vi kunne nok tage hjem igen til middag – selvfølgelig håbede jeg da at gå videre, det ville da være lidt trist at få at vide at ens mad ikke var god nok, men jeg er nu engang lidt af en sortseer og forbereder mig (næsten) altid på det værste. Så indtil jeg steg ud af bilen på haven tænkte jeg at jeg nok skulle kunne gå videre, men da jeg kom ud af bilen så jeg hvordan folk kom slæbende med jeg ved ikke hvor meget – og der stod jeg, med min sorte net med reklame fra E+N tegnestuen i Aarhus, med 3 IKEA bøtter, en spiseske og en tallerken. Nej hvor følte jeg bare at jeg havde været alt for uambitiøs i forhold til den konkurrence. Heldigvis skulle jeg præsentere min ret forholdsvis tidligt, så jeg skulle da bare vente en times tid, inden jeg kunne sige “nå det var ærgerligt – men jeg mødte da Søren Gericke” og tage hjem igen. Så afsted med mig op og præsentere retten for de tre dygtige kokke.

Og tænk – de kunne lide min ret (som i øvrigt var bygotto med kylling, ærter og asparges) de kunne faktisk virkelig godt lide den – jeg svævede rundt på en lille sky, jeg havde fået ros af selveste Søren Gericke (I kan godt fornemme at jeg synes den mand er genial ikke?) Jeg kan knap huske hvad de sagde, men de roste den og gav mig en yndig roset der betød at jeg var med i opløbet om at komme med i delfinalen

Gæt hvem der ikke var til skyde igennem (og gæt hvad der hænger på min opslagstavle nu.) Herefter kørte vi hjem til mine forældre og spiste frokost inden vi skulle være tilbage på pladsen ved tre tiden. Her skulle der så underskrives en kontakt (mere) og så skulle dommerne ellers give besked om hvem der var gået videre.

Og her stopper jeg så, jeg skrev nemlig under på ikke at fortælle hvad resultatet blev og jeg er faktisk lidt i tvivl om hvorvidt jeg må sige noget om delfinalen eller om det kun er det endelige resultat… Men jeg kan da i hvert fald sige at der skulle være en rimelig god chance for at se mig på TV2 Fri engang til september når programmet bliver sendt 🙂

Det var en vildt hyggelig dag og jeg er så glad for at jeg ikke bakkede ud, en af de mange gange hvor jeg var lige ved at gå ned og skrive en mail til casteren for at sige fra (her skal der gå en stor tak til gemalen der satte sig i karakter et par gange og bad mig om at tage mig sammen.) Det var da rigtig sjovt at opleve en tv produktion og det var bare sådan et klap på skulderen af få ros for min mad af fagfolk (som ikke indgår i venneflokken derfor er tvunget til at rose den.) Nu skal jeg bare finde et sted at gemme mig den dag det bliver sendt, for jeg vil ikke se mig selv på fjernsynet!

Amo surdejsbrød

5. juli, 2013

For efterhånden lang, lang, laaaaang tid siden fik jeg tilsendt to poser af af Amos nye surdejsbrødblanding til at teste. Som jeg sikkert har pointeret før så går jeg så absolut ind for at lave tingene selv og fra bunden, derfor er jeg absolut heller ikke storforbruger af diverse “shake-and-bake” produkter. Men som man kan fornemme fra bloggen her har overskuddet ikke været det store i det her forår, så jeg tænkte at det måske var ok at prøve – det lød jo egentlig meget godt (og min surdej døde under afgang/flytning, og jeg har ikke taget mig sammen til at starte en ny en op.)

Billede udlånt af AMO

Blandingen er i og for sig “bare” en melblanding, man skal selv tilsætte vand, olie og gær og så skal det ellers bare æltes. Amo opfordrer til at man selv tilsætter “smagsvarianter” til brøddet. Eksempelvis kerner, krydderier osv. jeg valgte dog at lade det første brød være helt simpelt, for bedre at kunne bedømme smagen. Det blev bare penslet og drysset med oregano og groft salt.

Smagen var egentlig fin – vi får bare ikke spist sådan et brød, vi spiser ikke så meget brød til maden og det er nok det det egner sig bedst til. Det her brød var i øvrigt af en halv pakke melblanding. 
Jeg har brugt det resterende til at bage madpakkeboller af – og det egner det sig rigtig godt til! Jeg bager ofte boller til madpakken, dels fordi jeg ikke gider at spise rugbrød, dels fordi jeg så ved hvad det er jeg sætter tænderne i (og kommer i min krop ikke mindst) Problemet er bare at de plejer at blive lavet på slump og det der for ikke altid går lige godt – og jeg er meget kræsen med brød. Men de her bliver bare gode, smager godt og er luftige nok hver gang – det det er da også værd at tage med, især når overskuddet ikke er størst. 
Den vejledende udsalgspris er 23,5 kr. så det er egentlig ikke fordi det er dyrt synes jeg ikke – men men men, jeg må jo også være ærlig, når den sidste halve pakke der står i min køkkenskuffe er brugt, køber jeg nok ikke en ny -jeg går stadig ind for at lave tingene selv og så må jeg jo bare se at få skrevet ned hvad jeg gør når jeg bager de madpakkeboller, så jeg kan få lavet en opskrift til mig selv – når det går godt altså 🙂
Men jeg ved jo godt det ikke er alle der har samme tilgang til bagning som mig – som nyder det, når lysten, overskuddet og tiden ellers er der… Så hvis man synes det er vildt besværligt at skulle lave en brøddej selv, så er det her et rigtig fint produkt der giver et godt brød – det skal være hyggeligt at gå i køkkenet, ikke en sur pligt, så hvis lidt forskelligt snyd kan gøre det for nogen så synes jeg bestemt det er det værd!

Det her er et sponsoreret indlæg – det vil sige at jeg har fået produktet leveret af Amo, men holdninger er helt mine egne.