2013/07/23

Hyldeblomst og vandmelon i en kølig sammenblanding

Her i sommervarmen mår det være på sin plads at få blogget om noget is – og hvor heldigt er det så ikke lige at jeg rent faktisk har lavet noget is at blogge om? Hele to slags endda.

Hyldeblomst is:

Det er vidst ved at være på det sidste med hyldeblomster, men mon ikke man stadig lige kan nå det – de blomstre i hvert fald stadig heroppe i det nordjyske.

2 æggeblommer
90 g sukker (brug evt. rørsukker for at give isen lidt farve)
1 stang vanilje
2 dl fløde
2 dl mælk
2 blade husblas
ca. 5 skærme hyldeblomster

Husblassen lægges til at bløde op i koldt vand. æggeblommer, sukker og kornene fra vaniljestangen piskes sammen til det er lyst og luftigt. Imens koges fløde, mælk og den tomme vaniljestang op til det lige netop koger, husblassen vrides for vand og tilsættes – sørg for at den er smeltet helt ud. Herefter tilføres væsken stille og roligt til æggemassen mens der piskes godt. Det hele hældes tilbage i gryden og varmes lige så forsigtigt op til det begynder at tykne – det må endelig ikke koge.

I en skål kommes hyldeblomsterne, iscremen hældes over og massen sættes på køl. Når den er kølet helt af, sigtes hyldeblomster og vaniljestangen fra og kommes i en ismaskine og fryses ind.

Husblassen er et trick jeg opdagede da jeg sad og så Puk og Herman en fredag aften, det skulle gøre at isen ikke smelter lige så hurtigt – det virker ret godt, min is plejer ellers at være hurtig til at smelte, så det var da super at man sådan lige kan få lidt anvendelige tips en fredag aften.

Den anden is, er sådan set en sorbet.

Den kom sig af at jeg havde købt en vandmelon som var meget trist at spise, smagen var fin, men kødet var melet og slasket (hvis det giver nogen mening – den var i hvert fald ikke så lækker som en vandmelon kan være.) Da det går mig frygteligt imod at smide mad væk, besluttede jeg mig for at prøve at lave den til sorbet – kølig og læskende, er det ikke hvad man har brug for på en varm julidag? som sagt så gjort, det var et forsøg og så var det ellers bare at håbe på at det kunne lykkes.

Vandmelon sorbet:

½ l vand
250 g sukker
lidt over en halv vandmelon

vand og sukker koges sammen til alt sukkeret er opløst (og så lidt længere for at koge lidt vand af) som sættes til at køle af. Når siruppen er kølet helt af, befries vandmelonen for skræl og kerner og kommes i en blender, siruppen hældes over og det hele blendes.
Herefter kommes saften i et klæde sådan at alle urenheder bliver fjernet. Tilbage står man med en hel fin rød saft med stor smag af vandmelon.
Saften hældes på en ismaskine og fryses ind.

Nemt og enkelt – og smagen blev virkelig god, især i sammenhæng med hyldeblomstisen er er noget mere fed i smagen.

Det er ellers lidt af en udfordring at lave is i de her dage for mig. Min “ismaskine” er jo bare en isskål til kitchenaiden så den er ikke super effetektiv, men egentlig fin til vores behov. Men den har jo altså det problem at når det er virkelig varmt, så tør den for hurtigt op og så bliver det en lidt slatten is man får ud af den. I vores køkken, der hænger sammen med stuen, er der virkelig varmt – der er store vinduespartier hele vejen rundt og vi rammer nemt 35 grader i disse dage – så når der skal laves is, må jeg afmontere køkkenmaskinen, bærer den neden under – hvor der er noget mere lukket af og ikke helt så varmt, finde en placering i nærheden af en stikkontakt – hvor hunden ikke kan få snuden i den og så lave is derfra. Eneste fordel jeg har fundet er at så skal man i det mindste ikke høre på den mens den kører – man må jo finde de lyse sider i alt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *