Månedsarkiv: oktober 2013

Sønderjylland på kryds og tværs

26. oktober, 2013

Her midt i oktober vendte vi ryggen til stress, afmagt, hverdagens trummerum og hvad der nu ellers have fyldt i vores liv i det sidste lange stykke tid – og tog fire dage til Sønderjylland. Allerede i foråret købte vi en sweetdeal på et hotel ophold i Haderslev og nu skulle det bruges. Det var virkelig tiltrængt – tror vi begge havde brug for at koble fra og se noget andet. Vi fik talt sammen på det og bortset fra den lille smuttur til Sverige i starten af september, har vi ikke været på ferie siden sidste års sommerferie – så vi synes egentlig at det er fortjent.

Forberedelserne startede onsdag aften hvor vi kørte vuffen ud til mine forældre – hun var ikke helt tilfreds med familieplejen, og havde lidt ondt af at de (og senere min søster) skulle døje med hendes pjevseri for tiden – de ser nu ud til at have overlevet.
Ved samme lejlighed snuppede vi også lige mine forældres bil, da en tur til Sønderjylland faktisk kræver en tur over grænsen, og vores bil kan bare ikke indeholde særlig mange indkøb.

Nå – men til ferien som startede torsdag morgen – med en pakket bil og en gps sat til Christiansfelt kørte vi afsted. Lige med et smut omkring bageren efter et par rundstykker, som blev indtaget på en rasteplads i bagsmækken af bilen – det lyder måske ikke af meget, men faktisk var det vanvittig hyggeligt og første tiltag i en ferie der var fuldstændig uplanlagt.

Andet tiltag kom da vi stoppede på Ejer Bavnehøj rastepladsen for lige at strække ben, da vi kørte ud derfra var der et skilt til Ejer Bavnehøj og da ingen af os kunne huske at have været der, slog vi et smut forbi.

Næste stop var i Christiansfeld en af de få ting vi havde planlagt i forvejen. Bevaringsarkitekten var i sit es med at gå rundt i den helt fantastisk by, og tydeligvis har jeg smittet gemalen, som også er begyndt at lægge mærke til detaljer som originale vinduer og døre. En tur i kirken blev det også til, jeg er vild med kirker – ud over den fantastiske ro og stemning der er der inde, er det noget af det mest imponerende arkitektur vi har – så gemalen blev slæbt med i nogle stykker – det må være hans lod her i livet, dog blev det et kompromis hvor ikke alle kirker blev endevendt.

Kirken i Christiansfeld er ganske særlig, fordi det ikke er en almindelig folkekirke men en brødremenigheds kirke – jeg stopper med at skrive mere om den nu, ellers kunne det blive en lang smøre om detaljeringsgrad, farvesætning, lysindtag etc. og det er nok ikke så spændende, fagnørderi kan være en slem ting 😉

En tur omkring bageriet var uundgåeligt – og selvfølgelig blev der indkøbt honningkager – både som hjerter, stænger og en hel kage. – og så lidt the, men det er en anden snak.

Resten af ferien gik lidt på må og få – ala “har du set xxxx – nå skal vi så ikke køre derhen” det bragte os til Flensborg (som dog var lidt planlagt), Dybbøl mølle, Møgeltønder, Rømø og Gråsten. Helt afslappet og uden forpligtelser, uden forventning om at nu er vi på ferie så skal der bare ske noget – lige NU! helt igennem det vi havde brug for, at hygge os og være sammen som par – som vi virkelig bare har haft brug for efter den sommer vi har haft.
Her følger lige lidt mere billed spam.

Dybbølmølle – hvor vi fik købt “Dybbølmel” – tror jeg kunne ende som melturist – der er noget der hedder det?

En kirke til samlingen – Haderslev Domkirke, det er da helt igennem fantastisk byggeri!

Tærte og kakao på Rømø

Kyst på Rømø

Tid til at fodre skal der altid være – på trods af at jeg nu har rundet de 25 synes jeg stadig det er hyggeligt at fodre ænder.

Fik i øvrigt i går, en kommentar om at hvis nu jeg var en lidt mere stabil blogger… æhm ja, det har jeg vist ikke været så god tid, jeg arbejder på sagen – det lover jeg. Men sandheden er nok at godt nok har jeg holdt mig oven vande, men kun lige med det yderste af fingrespidserne, for lidt over en måned siden måtte jeg acceptere kroppen signaler og tage lidt tid til mig selv, acceptere at jeg ikke kan blive ved med at blive tynget psykisk og kører videre på samme måde som altid. Det har været en sej kamp for at komme op igen men familie, venner og ikke mindst gemalen har været fantastiske støtter – jeg skylder nok især gemalen en stor tak for at jeg ikke sidder nede på bunden af et hul lige nu. På trods af at han også har været slået ud, har han stået som min faste klippe hver gang følelserne løber over og hele verden virker ond, uretfærdig og ikke mindst uoverskuelig.

Så en periode med massere tid til mig, fik vi tid til os – og det var nok det der skulle til, verden virker i hvert fald igen noget mere overskuelig – og om bare 1½ måned er det tid til en ferie mere for os – en juletur til Göteborg 😀

Honninghjerter

19. oktober, 2013

Der er kun jul en gang om året – den varer så bare 3 måneder – sådan er der jo nogen der har det, for mig er det bare fantastisk når de første jule ting begynder at komme frem i butikkerne – jeg knus-elsker julen og alt hvad der høre med den. Desværre varer julen ikke i 3 måneder men kun omkring 26 dage, det er nok også noget at det der er med til at gøre den så speciel.

Men heldigvis kan man jo godt begynde at forberede sig allerede her i oktober, specielt når det gælder honninghjerter – så skal man faktisk begynde at forberede sig her i oktober, fordejen skal nemlig stå mindst en måned og helst længere, inden man bager kagerne – så det er faktisk slet ikke for tidligt at komme igang. Som sagt så gjort, i dag fik jeg kørt to bøtter honning sammen med knap et kilo mel (875 g for at være eksakt) jeg har nemlig allieret mig med min mor i år – vores kitchen aid maskine brød nemlig sammen sidste år, fordi honningkage dejen er for hård til den – heldigvis har min mor en assistent (elektrolux hvis jeg husker rigtigt) og nok er den ikke køn at have stående (hvilket var meget vigtigt for mit valg af køkkenmaskine) men den kan dældulme trække en forfærdelig masse. Så jeg har altså lavet dobbelt portion honningkage-fordej og har så planer om en honninghjerte-bage-dag med min mor engang til december.

Et styks honningkagefordej

En normal portion er sådan her:

Fordej:
500 g honning
500 g mel

Kagedej:
Fordejen
70 g æggeblomme
10 g hjorttaksalt
10 g potaske
25 g krydderi (en blanding af stødt: kanel, ingefær og nellike – efter smag)

Fordejen:
Honning og mel æltes sammen i en skål og kommes i en bøtte med låg på. Gemmes på et sted der ikke er alt for lunt, dog ikke i køleskabet – jeg har sat den i et skab i et rum der ligger omkring de 19 – 20 grader. Skal jo så ligge mindst en måned og gerne længere.

Dejen:
Rør potaske ud i en skål, sørg for at der ikke kommer nogen klumper i. Bland æggeblommerne i fordejen og tilsæt krydderier og hjorttaksalt. Ælt dejen godt sammen 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i maskine – 3 minutter ved lav hastighed og 3 minutter ved høj (og husk så – ikke på en kitchen aid, med mindre du kan undvære den i det tid det tager at lave den)
Rul dejen ud til den er ca. 4 mm tyk og stik den ud som hjerter, stjerner, elefanter eller giraffer – det skal jeg ikke diktere 😉
Læg dem på en bageplade og bag ved 180 grader i 8-10 minutter. Afkøles på en bagerist.

Lige efter de er bagt er kagerne stenhårde, men en tur i køleskabet i en bøtte med et vådt klæde hen over i 3-4 dage gør dem helt rigtig bløde.
Pensl kagerne med chokolade, eller spis dem uden hvis du ikke gider det – de smager stadig skønt. De kan holde sig mindst en måned i køleskabet – hvis de ikke er spist inden altså.