2013/10/19

Honninghjerter

Der er kun jul en gang om året – den varer så bare 3 måneder – sådan er der jo nogen der har det, for mig er det bare fantastisk når de første jule ting begynder at komme frem i butikkerne – jeg knus-elsker julen og alt hvad der høre med den. Desværre varer julen ikke i 3 måneder men kun omkring 26 dage, det er nok også noget at det der er med til at gøre den så speciel.

Men heldigvis kan man jo godt begynde at forberede sig allerede her i oktober, specielt når det gælder honninghjerter – så skal man faktisk begynde at forberede sig her i oktober, fordejen skal nemlig stå mindst en måned og helst længere, inden man bager kagerne – så det er faktisk slet ikke for tidligt at komme igang. Som sagt så gjort, i dag fik jeg kørt to bøtter honning sammen med knap et kilo mel (875 g for at være eksakt) jeg har nemlig allieret mig med min mor i år – vores kitchen aid maskine brød nemlig sammen sidste år, fordi honningkage dejen er for hård til den – heldigvis har min mor en assistent (elektrolux hvis jeg husker rigtigt) og nok er den ikke køn at have stående (hvilket var meget vigtigt for mit valg af køkkenmaskine) men den kan dældulme trække en forfærdelig masse. Så jeg har altså lavet dobbelt portion honningkage-fordej og har så planer om en honninghjerte-bage-dag med min mor engang til december.

Et styks honningkagefordej

En normal portion er sådan her:

Fordej:
500 g honning
500 g mel

Kagedej:
Fordejen
70 g æggeblomme
10 g hjorttaksalt
10 g potaske
25 g krydderi (en blanding af stødt: kanel, ingefær og nellike – efter smag)

Fordejen:
Honning og mel æltes sammen i en skål og kommes i en bøtte med låg på. Gemmes på et sted der ikke er alt for lunt, dog ikke i køleskabet – jeg har sat den i et skab i et rum der ligger omkring de 19 – 20 grader. Skal jo så ligge mindst en måned og gerne længere.

Dejen:
Rør potaske ud i en skål, sørg for at der ikke kommer nogen klumper i. Bland æggeblommerne i fordejen og tilsæt krydderier og hjorttaksalt. Ælt dejen godt sammen 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i maskine – 3 minutter ved lav hastighed og 3 minutter ved høj (og husk så – ikke på en kitchen aid, med mindre du kan undvære den i det tid det tager at lave den)
Rul dejen ud til den er ca. 4 mm tyk og stik den ud som hjerter, stjerner, elefanter eller giraffer – det skal jeg ikke diktere 😉
Læg dem på en bageplade og bag ved 180 grader i 8-10 minutter. Afkøles på en bagerist.

Lige efter de er bagt er kagerne stenhårde, men en tur i køleskabet i en bøtte med et vådt klæde hen over i 3-4 dage gør dem helt rigtig bløde.
Pensl kagerne med chokolade, eller spis dem uden hvis du ikke gider det – de smager stadig skønt. De kan holde sig mindst en måned i køleskabet – hvis de ikke er spist inden altså.

3 tanker om "Honninghjerter"

 1. Anne

  Skal der låg på bøtten inden det våde klæde kommer omkring? Eller skal det våde klæde fungere som låg?

  Svar
  1. Hende den lille lyshårede Forfatter

   Det våde klæde skal fungere som “låg” – jeg går ud fra at det er for at sikre at de får noget fugt, som gør dem bløde igen.

   Vær opmærksom på at eksempelvis mad med hvidløg er en rigtig dårlige køleskabskombi med kagerne her, kan godt tage smag af det, når de ikke er lufttæt pakket ned 🙂

   Svar
 2. Pingback: Tiden flyver - Hende den lille lyshårede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *